Advocaat Landis heeft (alweer) nieuwe uitleg klaar

© © LUCY NICHOLSON

Terwijl in een Frans laboratorium het zogenaamde B-staal van Tourwinnaar Floyd Landis wordt onderzocht, is Landis' Spaanse advocaat Jose Maria Buxeda alweer met een nieuwe verklaring op de proppen gekomen voor de te hoge testosteronwaarden.

,,Mogelijk was het door een combinatie van de hoge inspanning en uitdroging'', aldus Buxeda. Die verklaring wordt door specialisten weggelachen. De verhouding testosteron-epitestosteron van 11-1 - tegenover de toegelaten 4-1 - kan niet op natuurlijke wijze te verklaren zijn, meent professor Ayotte van het antidopinglab van Montreal. ,,Als uitdroging een rol zou spelen, zouden alle marathonlopers positief testen na een wedstrijd.''

Landis had tijdens zijn fameuze Alpenrit trouwens constant een volgwagen van Phonak met bevoorrading in de buurt omdat hij het grootste deel van de etappe alleen aflegde. Bij renners die in groep rijden duurt het veel langer voor ze een nieuwe drinkbus uit hun volgwagen krijgen.

Eerder had de omgeving van Landis al een resem mogelijke verklaringen voor de positieve controle gegeven: de cortisone-spuit tegen de pijn in zijn heup, het bier en de whisky die hij de avond voordien dronk en een van nature veel te hoge testosteronverhouding. Geen van die argumenten wordt echter serieus genomen.

Als ook het B-staal positief test, is Buxeda van plan om de betrouwbaarheid van het dopinglab van Chatenay-Malabry in twijfel te trekken. Eerder had ook Lance Armstrong gezegd weinig vertrouwen te hebben in het labo, dat ook in zijn vermeende epo-affaire een hoofdrol speelde.

De resultaten van het B-staal worden zaterdag verwacht. (ap)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen