JOVANOVIC maakt alles goed

© belga

Standard is alleen leider. De regerende landskampioen besliste in de blessuretijd langs Jovanovic de flauwe topper in zijn voordeel. Anderlecht verdiende meer dan de nederlaag maar daar had Sclessin lak aan. Dat vierde alweer feest.

Ludo Vandewalle

Liepen de spelers van Standard met het hoofd in de wolken na alle lof die de voorbije week over hen werd uitgestrooid? Plooide Anderlecht zich dubbel na de kritische commentaren over het povere spel dat ze tot hiertoe brachten? De waarheid zal wel ergens tussenin liggen. Feit is in elk geval dat Standard een trage en inspiratieloze wedstrijd speelde. Het creëerde amper een kans. Anderlecht stond vooral verdedigend scherp. Sprankelend of zelfs maar goed voetbal? Daar moest je gisteren niet voor op Sclessin zijn.

Toch won Standard want Jovanovic brak na enkele moeilijke weken de ban. Hij zeurde zich te pletter dat hij niet kon scoren, maar één minuut in blessuretijd maakte de Serviër de belangrijkste goal voor de Rouches dit seizoen. Daarmee maakte hij alles goed.

Boussoufa in de spits

Standard koos voor dezelfde elf die vorige week op Everton imponeerden. Het was echter vooral de tactiek van Anderlecht die in de eerste helft goed werkte. Ariël Jacobs had Boussoufa centraal in de aanval geposteerd en Vlcek en Legear op de flanken. Wat aanvankelijk de wenkbrauwen deed fronsen, bleek een goede zet. De centrale verdedigers Onyewu en Sarr zijn moeilijk te passeren verdedigers, maar een aanval op gang trekken is niet aan hen besteed. Doordat zij voortdurend aan de bal kwamen en Standard te traag speelde, leek het Luikse aanvalspel nergens op. Veel lange ballen die niet aankwamen, dat was bijna het enige wat Standard bracht.

Anderlecht was in die eerste helft gevaarlijker. In de eerste twintig minuten althans. Terwijl Zitka geen enkele betekenisvolle bal moest pakken, werd Espinoza wel aan het werk gezet. Gillet en Boussoufa deden de Ecuadoraanse doelman het leer in twee keer vastgrabbelen. De beste kans was na twintig minuten voor Boussoufa. De gelegenheidsaanvaller mocht aannemen en draaien in het strafschopgebied. Hij plaatste de bal net naast.

Het middenveldspel werd in het laatste kwartier alleen doorbroken door individuele acties van Jovanovic en Legear. De Serviër legde het leer slecht terug en de voorzet van Legear belandde in de handen van Espinoza.

De geblesseerde De Camargo werd vervangen door Nicaise en Witsel schoof in de 4-2-3-1 een rij vooruit. Daarna deed Defour dat. Bij Anderlecht werd Polak nog voor de rust met de draagberrie naar de kant gedragen. Door de strikte organisatie bij Anderlecht werd het snel duidelijk dat een individuele actie van Jovanovic, Mbokani en Dalmat of een stilstaande fase voor Standard de wedstrijd zou moeten openbreken. Op één van de vrije trappen vanop de flank kopte Nicaise in het zijnet.

Weinig kansen

Bij de rust bleef Legear, alweer last in de bil, aan de kant. Het was uitgerekend zijn vervanger Iakovenko die na 55 minuten de wedstrijd even openbrak. De Oekraïner trapte een voorzet van Vlcek in één tijd voorbij Espinoza (0-1).

Anderlecht kon slechts tien minuten dromen van zijn weerwraak voor alle kleinerende uitlatingen van de voorbije week. Dalmat legde na zwak uitverdedigen van de paars-witten terug op Witsel. De jongste speler op het veld haalde knap uit en Zitka kon niet meer dan de bal in de bovenhoek duwen (1-1).

Dalmat verliet traditioneel het veld en omdat Toama erin kwam, moest Witsel naar de rechterkant. De derde positie die de 19-jarige middenvelder in de wedstrijd moest bekleden. Standard kreeg onmiddelijk daarna nog een kans. Mbokani kopte door. Nicaise kwam net te laat om binnen te tikken.

Zonder op de defensie terug te leunen, leken beide ploegen tevreden met het punt. Er werd nog nauwelijks gevaar gecreëerd. In de slotfase maakte Jovanovic toch nog het verschil. Anderlecht in tranen en Standard kreeg dan toch zijn opsteker voor de Europese wedstrijd van donderdag tegen Everton.