Duchâtelet wil cel voetbalcorruptie bij justitie

Er loopt (nog) geen onderzoek naar gokfraude bij zes matchen van Sint-Truiden. De club, gezakt naar tweede klasse, diende zoals bekend een klacht in na de spectaculair verloren match bij Anderlecht en verwees daarbij naar nog vijf andere matchen.

Gunther De Vos

De belangrijkste match in deze opnieuw opgeflakkerde heisa is Anderlecht-Sint-Truiden van 26 april. Anderlecht stond 0-1 achter, maar won in het slotkwartier nog met 4-1 na enkele omstreden scheidsrechterlijke beslissingen. Er bleek in Azië 800.000 euro te zijn ingezet op een zege van Anderlecht met drie goals verschil.

Volgens gokexperts was de match gemanipuleerd en Sint-Truiden diende een klacht in. Bij de klacht van STVV werd er toen nog melding gemaakt van vijf andere wedstrijden waarin de club zich benadeeld voelde door de arbiters. Daarbij STVV-Roeselare (0-1), STVV-KV Mechelen (0-1) en Lokeren-STVV (2-1).

Een dossier werd geopend maar er werd (nog) geen onderzoek opgestart. Veel moet er allicht niet meer verwacht worden van deze zaak.

'Onze klacht was er eigenlijk een rond Anderlecht-Sint-Truiden', zegt voorzitter Roland Duchâtelet van Sint-Truiden. 'We zetten er nog andere matchen bij voor het geval het parket wilde onderzoeken of er nog gelijkaardige situaties waren. Maar er is niet op die matchen gegokt. Daarom zeg ik ook zelf niet over welke het gaat.'

Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen wil niet ingaan op de verdachtmakingen van Sint-Truiden tegenover zijn arbiters. 'Ik vind het jammer dat dit gebeurt, maar ik ga niet reageren. Het ligt te gevoelig', aldus Jeurissen.

Stevige getuigenis

De match Anderlecht-Sint-Truiden is dus de enige concreet verdachte.

Bondsprocureur René Verstringhe: 'We hadden een dossier rond die match toen we telefoon kregen van iemand van buiten de voetbalwereld. Hij legde een getuigenis af. Daar zaten stevige elementen in. Daardoor merkten we dat het geen spek voor onze bek was en we hebben het gemeld aan het parket. Het is aan hen om die man te contacteren en zijn geloofwaardigheid te onderzoeken.'

Vooral het feit dat de Aziatische gokmaffia vermeld werd, liet Verstringhe beslissen om de zaak uit handen te geven. Bij de voetbalbond is er dus geen beweging te verwachten rond Anderlecht-STVV. 'Wij hebben niet de middelen die de politie wel heeft en ik wil mijn medewerkers niet in gevaar brengen om hen het werk van anderen te laten doen.'

Bij het parket lijkt deze zaak helemaal geen prioriteit. 'Je moet binnen de 24 of 48 uur informatie verzamelen. Dat blijkt erg cruciaal in belangrijke zaken. Dat dit gebeurt bij moordzaken, lijkt me evident, maar ik vind ook voetbalcorruptie er belangrijk genoeg voor. Als je niet ingrijpt, gaat dit blijven gebeuren', zegt Duchâtelet.

Wetsvoorstel

'Als je vijf maanden later begint met een onderzoek, zijn de kansen nog tien procent. Daarom vind ik dat er een aparte cel bij justitie moet komen rond voetbalcorruptie. Ik denk dat de voetbalclubs daar graag voor willen betalen om iemand bij justitie voor dit werk vrij te stellen. Ik heb het al voorgelegd bij de Profliga, maar justitie zelf moet deze stappen nemen. Al sluit ik niet uit dat ik anders een wetsvoorstel indien. Maar dat duurt veel langer.'

Duchâtelet zetelt in de senaat voor Open VLD.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen