Pingpong-bomma met kunstheupen

Ze leerde tafeltennis spelen op haar dertiende. 'Dat moet in 1958 geweest zijn', zegt Judy Williams. Vijftig jaar later is ze twee kunstheupen rijker, schuiven haar teamgenoten de panelen rond het terrein opzij omdat ze er niet over zou moeten stappen, maar speelt ze weer pingpong op het allerhoogste niveau in Nederland.

Van origine is Williams een Engelse. Ze was er in 1969 de beste speelster van het land. Voor haar werk - oliebedrijf Shell - verhuisde ze in 1974 naar Nederland.

Dit jaar maakte ze een comeback in de Nederlandse eredivisie en speelt ze iedere week tegen meisjes die haar kleindochters zouden kunnen zijn. De 64-jarige Williams, die er met haar grijze haren en houterige bewegingen echt wel 64 uitziet, hoort het woord comeback niet graag. 'Dat is het niet', zegt ze in het

Algemeen Dagblad

. 'Door een blessure had mijn club (Amsterdam '78) een speelster tekort voor het eerste team. Ik kon hen niet in de steek laten.'

Williams beweegt weinig, balletjes oprapen gaat zeer moeizaam, maar ze is nog wel razendsnel achter de tafel. Ze wint weinig wedstrijden, maar maakt het de tegenstandsters met haar verdedigende stijl vaak knap lastig.

'Het is eigenlijk jammer dat ik me niet langer heb kunnen voorbereiden op die plaats in het eerste team. Omdat ik zelf opleiding geef aan de jeugd, heb ik te weinig tijd om te trainen', zegt Williams, die door haar nieuwe heupen ook een nieuwe tactiek heeft ontwikkeld.

Haar jonge tegenstandsters vallen fanatiek aan, maar vaak slaagt de 64-jarige erin hardnekkig stand te houden. Tegen Rotterdam wordt de 18-jarige aan de andere kant van de tafel bij momenten woest, maar haalt het uiteindelijk opgelucht toch met 4-3.

'Ach, ik ben al blij dat ik niet afga als een gieter', zegt Judy Williams. 'De meisjes tegen wie ik speel zitten vaak op een speciale school met faciliteiten voor sport, ze trainen 20 uur per week en ze slaan verdomd hard.'

Overigens heeft Amsterdam '78 ondertussen het behoud verzekerd. Als de geblesseerde speelster begin volgend seizoen nog niet fit is, zal de dan 65-jarige Williams weer paraat staan. (mm)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen