Hazard debuteert alleen in Luxemburgse huiskamers

© belga

Nee, het ligt niet aan uw tv-instellingen of uw kabelmaatschappij. Luxemburg-België, de eerste interland na de 1-2 tegen Europees kampioen Spanje, is vanavond op geen enkele Belgische tv-zender te zien. Noch in Vlaanderen, noch in Wallonië. En zelfs Radio1 biedt vanavond geen soelaas.

(bla)

Uitgerekend in een periode 'dat het weer goed gaat met de nationale voetbalploeg', en voetbalfans uitkijken naar het debuut van de 17-jarige wonderboy Eden Hazard, is geen enkele Belgische zender geïnteresseerd om de oefenwedstrijd in Luxemburg live op de buis te brengen. Een woordvoerder van de Duitse rechtenhouder Sportfive noemt die situatie 'uitzonderlijk in Europa'.

'De laatste jaren zien we een steeds afnemende belangstelling van Belgische stations voor wedstrijden van de Rode Duivels. We schrijven die situatie toe aan de mindere prestaties van de Rode Duivels. En blijkbaar ook aan een gebrek aan financiële middelen bij de zenders.'

Digitaal zappen of goochelen met de rode knop biedt geen soelaas. Belgacom tv zendt vanavond een herhaling van de competitiewedstrijd Lokeren-Standard uit, Prime (Telenet) volgt het debuut van Diego Maradona als bondscoach van Argentinië. Beide betaalzenders komen sowieso niet aanmerking om de Rode Duivels uit te zenden omdat wedstrijden van de nationale ploeg voorbehouden zijn aan de 'open netten'.

Stijn Meuris verdringt Vandenbempt

En ook uitwijken naar Peter Vandenbempt op de radio heeft geen zin. Radio1 geeft de microfoon vanavond aan zanger Stijn Meuris van Monza, in het kader van de 'Radio1 Sessies'. 'Ook voor radio moeten er rechten worden betaald', zegt woordvoerder Björn Verdoodt. 'En daarbij maken we dezelfde afweging als voor tv: deze wedstrijd is niet belangrijk genoeg om op te bieden en onze programma's te onderbreken.'

Eenzelfde geluid is te horen bij VT4 en VTM, en bij de Franstalige tv-zenders RTL en RTBf.

'Alleen als ik de wedstrijd gratis mag uitzenden, komt hij op tv', zegt RTL-woordvoerder Laurent Haulotte met een boutade. RTBf zegt dat ze zich beperkt tot de eindrondes en de Belgische competitie. VT4 'zet alles in op eigen producties en films' en weert voetbal uit zijn najaarsaanbod. Dat de Rode Duivels in hun vorige match sterk speelden tegen Spanje, maakt nog niet veel indruk. 'Eén zwaluw maakt de lente nog niet', verklaart Haulotte.

Volgens Michel Lecomte, sportchef van de RTBf, zijn de vette jaren van de voetbalrechten voorbij. 'Jarenlang woedde er een concurrentiestrijd tussen Vlaamse zenders wat ook de prijzen in Franstalig België de hoogte injoeg. Nu beconcurreren de Vlaamse zenders elkaar met films, maar de prijzen blijven hoog.'

Alleen de Luxemburgse RTL zendt vanavond de wedstrijd rechtstreeks uit, maar die zender zit in België niet op de kabel. Wie de wedstrijd live wil volgen, kan wel terecht op onze website, www.nieuwsblad.be/sportwereld, die een verslaggever in het stadion heeft. (bla)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen