Ángel Correa
Alexis Sánchez
Davy Klaassen
Lautaro Martínez
Start wedstrijd 21:00 Plaats Madrid Stadion Cívitas Metropolitano Toeschouwers 69 196 Scheidsrechter Szymon Marciniak

Bloed, zweet en een kneep in de edele delen: Atletico mag naar kwartfinales Champions League na spektakelstuk tegen Inter

Het heeft bloed, zweet en een kneep in de edele delen van Stefan Savic gekost. Maar Atletico Madrid mag zich, na strafschoppen, opmaken voor de kwartfinales van de Champions League. Relaas van een spektakelavond (2-1) in Madrid.

Reclame voor het voetbal. Misschien iets wat u niet meteen verwacht van een wedstrijd tussen een Italiaanse club en een ploeg getraind door Diego Simeone. Maar Inter en Atletico bewezen woensdagavond dat het kan.

Atletico, zelf aan een kwakkelseizoen bezig, moest een 1-0-achterstand uit de heenwedstrijd ophalen. Geen sinecure, zeker niet tegen Inter, ploeg in vorm en afgetekend leider in de Serie A. De Atletico-fans wisten dus wat hen te doen stond en schaarden zich als één man – nu, ja – achter hun ploeg. Sfeertje.

Het enthousiasme van het publiek inspireerde de thuisploeg. Atletico greep Inter bij de keel. Dat resulteerde al na vijf minuten in een eerste kans. Na een goeie rush op links schoot Samuel Lino vanuit een schuine hoek, Sommer redde.

Inter probeerde rustig onder de druk van Atletico uit te voetballen. Iets voor het kwartier leverde ook de geduldige opbouw van de Italianen een eerste kans op. Na een goeie aanval op rechts kwam Denzel Dumfries voor de goal van Atletico. Oblak belette de 0-1 met een dubbele save. Axel Witsel voorkwam even later met een goeie interceptie dan weer een nieuwe kans voor de bezoekers.

Net toen de match iets voor het halfuur even leek te gaan uitdoven stak Alvaro Morata met een goeie kopbal de lont opnieuw aan het vuur. De eerste goal viel evenwel aan de overkant. Na een knappe aanval op links legde Barella van aan de rand van de zestien goed terug tot bij de vrijstaande Dimarco. Binnen.

Atletico bleek niet van slag. Integendeel. Het Civitas Metropolitano stuwde de thuisploeg opnieuw naar voren. Met succes. Koke probeerde van aan de rand van de zestien Griezmann te bereiken. Via twee Inter-verdedigers belandde de bal ook voor de voeten van de Fransman. Die legde de 1-1 naast Sommer. Nog geen twee minuten na de openingsgoal. Een gouden kans om Atletico ook op voorsprong te brengen liet Griezmann op slag van rust vervolgens liggen. Het kon opnieuw gaan stormen in de tweede helft.

Depay doet wat Griezmann niet kan

Zes minuten ver in die tweede helft kreeg Griezmann al een nieuwe grote mogelijkheid. Na een sterke actie van Llorente op rechts kon de Fransman vrij schieten vanop een meter of tien. Sommer zat goed in de hoek, maar deze had Griezmann altijd moeten afmaken.

Atletico bleef proberen. Maar de grootste kansen in het laatste halfuur waren wel voor de bezoekers. Thuram en Barella schoten na goeie counters respectievelijk te wild over en te centraal, tot grote woede van hun trainer Simone Inzaghi.

Vijf minuten voor tijd kreeg de Italiaan gelijk. Eerst schoot de ingevallen Depay nog keihard op de paal, maar enkele tellen later was het wel prijs. Na een goed passje van Koke draaide de Nederlander weg in de zestien en schoot hij de 2-1 voorbij Sommer. Het deksel op de neus. In de derde minuut van de extra tijd liet de eveneens ingevallen Riquelme dé kans op de 3-1 nog liggen.

De eerste grote kans in de verlengingen was alwéér voor de thuisploeg. Na een voorzet van Riquelme was een goeie save van Sommer nodig om Depay van zijn tweede doelpunt te houden. Inter kneep ze. Thuram zelfs letterlijk. De edele delen van Stefan Savic om precies te zijn.

Uiteindelijk ging er geen bal meer in tijdens de verlengingen. En dus moesten strafschoppen voor de beslissing zorgen. Jan Oblak pakte er liefst twee, Lautaro Martinez trapte er eentje gigantisch hoog over. Atletico naar de kwartfinales. Feest in Madrid. Op de bank vierde Arthur Vermeeren mee.