Hanne en Stijn Desmet gaan deze week voor glorie in Rotterdam: alles wat u moet weten over het WK shorttrack

© EPA-EFE

Komend weekend (van vrijdag 15 tot en met zondag 17 maart) staan de wereldkampioenschappen shorttrack in Rotterdam op de agenda. Onder aanvoering van Hanne en Stijn Desmet jaagt de Belgische selectie op een eerste wereldtitel.

Maarten Delvaux

Hanne en Stijn Desmet gaan voor eerste wereldtitel

EK-medailles hebben zus en broer Hanne (27) en Stijn Desmet (25) ondertussen genoeg - 13 in totaal - maar er is nog wel wat plek voor mondiaal eremetaal in hun prijzenkast. Hanne Desmet heeft nog ‘maar’ één zilveren WK-medaille veroverd, broer Stijn telt één zilveren en twee bronzen WK-medailles.

Vooral van Hanne Desmet wordt verwacht dat ze in Rotterdam volop mee zal strijden voor de prijzen. De 27-jarige Desmet heeft zich dit seizoen ontwikkeld tot een van de absolute vrouwelijke sterren van het circuit. De vier overwinningen in wereldbekerwedstrijden, de vierde plaats in het mondiale klassement om de Crystal Trophy en een Europes titel spreken voor zich. Met de Zuid-Koreaanse Gilly Kim en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold beheerst Desmet de middenafstanden. De Nederlandse sprintster Xandra Velzeboer vormt daarnaast een bedreiging, net als de na een lange pauze recentelijk teruggekeerde Nederlandse meervoudige olympische kampioene Suzanne Schulting. Dankzij haar grote motor en straffe inhaalbewegingen maakt onze landgenote vooral kans op de wereldtitel op de 1.500 meter en de 1.000 meter.

Bij de mannen verkeert broer Stijn Desmet in andere positie. Het deelnemersveld is sterker in de breedte, met vooral sterke mannen uit Canada, Zuid-Korea en China. Stijn Desmet is vaak een man van alles of niks en beschikt over een fabuleus eindschot. Dat komt vooral goed van pas bij de Belgische aflossingsploegen (mixed relay en mannen) waar Stijn steevast de afmaker van dienst is. Vooral de gemengde aflossing maakt kans op een WK-medaille.

Bondscoach Ingmar van Riel maakte enkele dagen geleden bekend met acht schaatsers naar het WK shorttrack te trekken. Het gaat, naast Hanne en Stijn Desmet, om Tineke den Dulk, Adriaan Dewagtere, Ward Pétré, Warre Van Damme, Enzo Proost en reserve Aleyandro Rivero Maerschalck.

Agenda WK shorttrack

Vrijdag 15 maart

Sessie 1 12:00 – 15:09

- 1500 meter mannen & vrouwen – Kwartfinales

- 500 meter mannen & vrouwen – Voorrondes en heats

Sessie 2 17:00 – 20:24

- 1000 meter mannen & vrouwen – Voorrondes en heats

- Mixed relay – Kwartfinales

- Relay vrouwen & mannen – Kwartfinales

Zaterdag 16 maart

13:32 – 18:00

- 1500 meter vrouwen & mannen – Halve Finales & Finale

- 500 meter vrouwen & mannen – Kwartfinales, Halve finales & Finales

- Relay vrouwen & mannen – Halve Finales

Zondag 17 maart

14:02 – 17:40

- 1000 meter vrouwen & mannen – Kwartfinales, Halve finales & Finale

- Mixed relay – Finale

- 3000 meter relay vrouwen – Finale A

- 5000 meter relay mannen – Finale A

Extra factor: de terugkeer naar Nederland

Pikant detail: het WK shorttrack vindt dit keer plaats in Nederland. En laat nu net het WK van vorig jaar voor België verpest zijn door de Nederlanders. De familie Desmet trainde en leefde sinds 2018 in Heerenveen, het centrum van de Hollandse schaatsbedrijvigheid. Dat verbond stuwde de Belgische tandem naar de wereldtop, maar tilde ook de Hollandse rijders op. Omdat de Stijn en Hanne te veel medailles voor de neus van de Nederlanders wegkaapten, werd de entente van de Lage Landen vlak voor het vorige WK op losse schroeven gezet. Plots konden de Belgen geen beroep meer doen op de ondersteuning van Nederlandse coaches en staf. Dat wierp vooral een schaduw over de prestaties van Hanne Desmet, die te zeer van haar stuk was gebracht door de breuk.

De Belgische broer en zus waagden daarop een flinke sprong in het diepe. Ajuus Nederland, bonjour Canada. In Noord-Amerika werden de Desmets als sparringpartners van wereldniveau met open armen ontvangen. En mochten de andere Belgen ook meetrainen. Eerst in de VS, nadien in Canada. De samenwerking met de ijzersterke Canadezen leidde tot zo veel topresultaten dat ondertussen besloten werd om tot de Olympische Winterspelen van Milaan 2026 samen te schaatsen. Eén jaar na de breuk willen de Desmets WK-revanche in het hol van de leeuw.

Schaatstempel Ahoy

Het WK in Nederland wordt niet geschaatst in Heerenveen, waar Team Oranje al jaar en dag traint. Ook de shorttrack-piste van Dordrecht die ervaring heeft met de organisatie van Wereldbekers en EK’s werd niet geschikt geacht. Het WK vindt plaats in Ahoy Rotterdam, een gigantische sport/concertzaal, vergelijkbaar met het Antwerpse Sportpaleis. Die is zaterdag en zondag helemaal uitverkocht. Meer dan 10.000 dolle Hollanders op de tribune - inclusief koning Willem-Alexander - zullen de Nederlanders een groot thuisvoordeel verschaffen.

Het moet gezegd: de scene is indrukwekkend. En bovendien milieuvriendelijk. De Nederlandse organisatie gaat er prat op dat het de groenste schaatspiste ter wereld tijdelijk heeft geïnstalleerd in Rotterdam. Het smeltwater wordt hergebruikt en de energie van de koelinstallatie wordt opgewekt met zonnepanelen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen