Geen medaille voor Loena Hendrickx na val in vrije kür: “Ik wilde graag, maar twijfelde tegelijk”

Een val en triples die doubles worden, verknallen de kansen van Loena Hendrickx.© AP

Geen goud. Zelfs geen medaille. Dichter bij de wereldtitel dan vrijdag in Montreal was Loena Hendrickx nooit geweest. Voor het derde opeenvolgende jaar zou de beste Belgische kunstschaatsster het podium op gaan. Een ontoereikende kür met val beëindigde echter die droom. Ze werd vierde. Aan het zilver in Montpellier (2022) en het brons in Saitama (2023) werd niets toegevoegd.

Jens Heylen, belga
Bron: Belga

LEES OOK. ANALYSE. Op het moment van twijfel deelde Sakamoto een mentale uppercut uit aan Loena Hendrickx

Het goud was voor de Japanse Kaori Sakamoto, die de twee voorgaande jaren ook won en dit hele seizoen ongeslagen bleef. Ze kwam tot een totaal van 222.96 punten. De Amerikaanse Isabeau Levito eindigde als tweede met 212.15. Derde werd de Zuid-Koreaanse Chaeyeon Kim (203.59). De score van Hendrickx was 200.25. De tweede Belgisch, Nina Pinzarrone, werd vijftiende (177.46).

Geen Belgische naam dus op de lijst van wereldkampioenen bij de vrouwen, die 118 jaar terug in 1906 aanving. Na het korte programma waren de verschillen duidelijk. Drie punten achter Hendrickx drongen drie kandidaten zich op voor de titel. Van hen vreesde Hendrickx (24) de Japanse titelverdedigster Kaori Sakamoto (23) het meest.

Dubbel gevoel

Natuurlijk was Loena Hendrickx ontgoocheld. Maar van diepe teleurstelling was geen sprake. “Het is een beetje dubbel”, begon ze. “Ik heb mijn lange kür in de training minder vaak gereden dan gepland. Ik had een goede nacht, maar toen ik wakker werd, kwamen de tranen. Ik heb meteen mijn mental coach gebeld.”

“Ik had een goede nacht, maar toen ik wakker werd, kwamen de tranen. Ik heb meteen mijn mental coach gebeld”

Loena Hendrickx

kunstschaatster

Hendrickx was niet honderd procent fit. “Ik wilde graag en twijfelde tegelijk. De eerste sprong zat niet goed. Daarna moest ik de kür veranderen, dat is een hele puzzel.”

“Een vierde plaats is goed, maar niet goed genoeg”, reageert Loena Hendrickx na afloop.© Getty Images via AFP

“Een vierde plaats is goed, maar niet goed genoeg”, vond Hendrickx. “Het EK was dit seizoen het doel. Maar ook een medaille bij het WK. De afgelopen drie weken had ik problemen met mijn heup. Toen ik naar Montreal vloog, was ik toch optimistisch.”

Shows

Aan het einde van het seizoen heeft het lichaam rust nodig, maar die krijgt Hendrickx voorlopig niet. Voor een aantal shows vertrekt ze binnenkort naar Japan. Ook in Montreal hadden Canadese televisieploegen belangstelling voor haar. Ze heeft geen idee wat ze het volgend seizoen gaat doen, in ieder geval worden er nieuwe programma’s gemaakt.

Coach en broer Jorik meende dat de derde plaats mogelijk was geweest. Hij wil de weerbaarheid van zijn pupil verhogen. “Een goede voorbereiding en hard trainen is de beste basis voor goede prestaties.”

Sakamoto onderscheidde zich vrijdag met een wervelend optreden: overtuigende sprongen, al viel er wat op te merken over de pirouettes en de stappen. Die van Hendrickx waren beter. Eerst was er de combinatie van lutz en toeloop, een dubbel axel en drievoudige flip. Toen kwam de val. Met die val en triples die doubles werden, was Hendrickx uiteindelijk geen partij voor Sakamoto.

LEES OOK. Ontgoocheld en trots tegelijkertijd: Loena Hendrickx heeft alles laten bezinken en spreekt haar fans toe na vierde plaats op WK

Pinzarrone

Onze tweede Belgische kandidate, Nina Pinzarrone ging al in de eerste sprong van een combinatie onderuit. Daarna kwam het niet meer goed. Het perspectief op een plek van bij de beste tien, realistisch na het korte programma, was verdwenen. Vlak voor haar optreden kreeg Pinzarrone een bloedneus. Daarvoor moest ze door een dokter behandeld worden. Onder deze omstandigheden kon het niet goed gaan.

Het kampioenschap van Sakamoto past wonderwel in de strategie van de Internationale Schaats Unie (ISU). De unie vindt het maar niets als elk jaar een nieuwe tiener op de hoogste trede van het podium stapt. Persoonlijkheden moeten kunstschaatsen schragen, is de gedachte. En daarbij zijn marketingredenen net zo belangrijk als medische.

Vlak voor Nina Pinzarrone haar kür moest rijden, kreeg ze een zware bloedneus die door een dokter moest gestelpt worden.© Getty Images via AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus