Geen nobele onbekende, maar wel een groot talent: gooit Union het over een andere boeg in zoektocht naar nieuwe Amoura?

Gedaan met het geheim van Union? Voor het eerst probeert de Brusselse club om eens geen ondergewaardeerde, goedkope speler binnen te halen. Het Israëlisch toptalent Anan Khalaili (19) staat nog steeds op het verlanglijstje en daarmee maakt de competitieleider een statement richting volgend seizoen.

Valerie Van Avermaet

Union toont nog steeds interesse in Anan Khalaili. De club is al maanden bezig met het dossier van de 19-jarige aanvaller van Maccabi Haifa en eigenlijk is dat best opvallend. De Israëliër zou immers een atypische transfer naar Union-normen zijn. Ten eerste omdat hij veel kost. Zijn prijs schommelt volgens bepaalde bronnen rond de acht miljoen euro, al zal Union allicht minder betalen als het tot een deal komt. Toch zal de Brusselse club een recordbedrag op tafel moeten leggen om hem over te nemen van Maccabi Haifa. De vorige inkomende recordtransfers waren Amoura en Rodriguez, die elk zo’n vier miljoen euro kostten.

Bekend in Europa

Al is het niet verwonderlijk dat het uitgaande transferbudget gestegen is ten opzichte van vorig seizoen. Dat de zekerheid van een Europees ticket – dankzij de eerste plaats in de reguliere competitie – voor volgend seizoen al binnen is, speelt mee. Financieel geeft dat zekerheid: Union heeft opnieuw zicht op vetpotten. Op twee seizoenen tijd verdiende de club dankzij de goede prestaties in Europa en Conference League zo’n 20 miljoen euro. Wie weet, volgt dit keer zelfs de Champions League. Deze zomer zal Union bovendien ongetwijfeld opnieuw enkele spelers aan een meerwaarde kunnen doorverkopen.

De verklaring waarom Khalaili zo duur is, is meteen de tweede en de belangrijkste reden waarom dit absoluut een atypische Union-transfer kan worden. Khalaili is namelijk bekend in Europa. Voor één keer is Union dus van plan om géén ondergewaardeerde speler binnen te halen – toch het handelsmerk van de competitieleider. Khalaili is geen speler uit de lagere reeksen zoals Henok Teklab of Gustaf Nilsson, geen overbodige speler bij zijn (ex-)ploeg zoals Noah Sadiki, Alessio Castro-Montes of Mohamed Amoura of geen speler met een voorafgaande blessurehistorie zoals Victor Boniface. Bovendien is hij met zijn 19 lentes nog zeer jong. Meestal zijn de spelers die Union kiest toch ouder: Amoura en Rodriguez zijn bij de jongsten die Union al aantrok en waren allebei toch al 23 toen ze in Brussel arriveerden.

© AP

Vervanger Amoura

Khalaili is dus niets van al het bovengenoemde. Hij is Israëlisch international en sinds deze winter is hij daar ook basisspeler. Bij Maccabi Haifi is hij ook gewoon een vaste basispion. Hij kwam dit seizoen met de nummer twee van Israël ook uit in de Europa en de Conference League. Onder andere AA Gent kan ervan meespreken. In de Conference League tegen de Buffalo’s was hij beslissend met een assist. De aanvaller is perfect tweevoetig en scoorde dit seizoen al twaalf keer en gaf al zes assists. Een heel pak van die goals waren trouwens bijzonder fraai. Straffe statistieken voor iemand die vooral als winger of als rechtermiddenvelder speelt bij Maccabi. Dat is niet enkel Union opgevallen. Deze zomer was zijn prijskaartje nog miniem, intussen is dat exponentieel gestegen. Logisch.

Als hij bij Union terechtkomt, moet hij op termijn allicht de vervanger van Amoura worden, die op interesse van verschillende Europese topclubs kan rekenen en deze zomer wellicht onhoudbaar wordt. Net als Amoura komt Khalaili graag vanop rechts, heeft hij een actie én is hij razendsnel. Hij speelt ook nu al af en toe in een tweespitsensysteem als diepe man. In Israël klinkt bovendien dat hij geregeld aan 36 kilometer per uur sprint. Kortom, een gelijkaardig type als Amoura.

Volgens Israëlische media is Khalaili op dit moment in België om een contract te tekenen vanaf deze zomer, iets wat in het Dudenpark voorlopig niet bevestigd wordt. Maar dat Union al maanden bezig is met een bekende en dure groeibriljant als Khalaili is op zich al een statement richting volgend seizoen: ook dan willen de Brusselaars gewoon bovenin blijven meedraaien.

Keuze van de redactie

Video