Professional Refereeing Department wil op lange termijn naar bijna foutloze VAR in ons voetbal: “99 procent juiste beslissingen”

Onder meer de Anderlecht-delegatie met Riemer, Fredberg en Leoni kreeg een blik achter de schermen.

Enkele dagen voor de start van de play-offs in de Jupiler Pro League werden naar jaarlijkse gewoonte clubs en media uitgenodigd in Tubeke, om nog even de puntjes op de i te zetten wat betreft de arbitrage.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Na handspel vorig jaar lag de nadruk dit jaar op de VAR, na enkele scheidsrechterlijke dwalingen de voorbije maanden. De belangrijkste wijziging voor de play-offs is dat er vaste VAR-teams zullen worden aangeduid. “Dat zijn nog geen grote veranderingen, maar we pakken het beetje per beetje aan. Er is vooral nood aan sereniteit rond onze scheidsrechters. Maar wij moeten op de eerste plaats naar onszelf kijken en zorgen dat de prestaties er zijn en dat de grote vergissingen, die er de laatste tijd toch geweest zijn, eruit gaan”, vertelde Peter Willems, kersvers directeur van het Professional Refereeing Department (PRD) van de Koninklijke Belgische Voetbalbond KBVB.

“Voor volgend seizoen zullen we vervolgens een positief en ambitieus plan lanceren. Wat goed is, behouden we en we zullen verbeteren wat kan. Op lange termijn willen we naar 90 procent juiste beslissingen op het terrein, en naar 99 procent na tussenkomst van de VAR. Nu zitten we aan 87,2 procent op het veld en na VAR-tussenkomst aan 94,5 procent. Dat het mogelijk is, bleek vorig jaar tijdens de play-offs. Toen waren 93 procent van de op het veld genomen beslissingen correct.”

Er wordt gekeken naar meerdere manieren om de foutenmarge te verkleinen. “Op de eerste plaats zijn dat nu al verbeteringen op het vlak van technologie, bijvoorbeeld naar de manier waarop de lijnen getrokken worden. Daarnaast moeten de bestaande protocols en processen beter toegepast worden. Op termijn willen we zeker bekijken of we al dan niet met professionele refs zullen werken. Nu zijn dat semiprofs bij de refs, daarnaast zijn er assistenten en VAR’s. Dat is vaak een moeilijke puzzel om leggen. Ook de communicatie kan beter. We kijken naar manieren om toeschouwers beter te informeren tijdens wedstrijden.”

© Isosport

Ook KBVB-CEO Piet Vandendriessche sloot aan tijdens het persmoment. Ook voor hem is het nog allemaal relatief nieuw, aangezien hij nog maar sinds eind vorig jaar aangesteld is. “We komen uit een turbulente periode. Van de arbitrage heb ik dan ook een van mijn prioriteiten gemaakt. Ik heb advies gevraagd aan experten, veranderingen doorgevoerd en Peter Willems binnengehaald. We wilden de kalmte doen terugkeren”, legde de CEO woensdag uit.

“Onze refs zijn professionals, die elke week het beste van zichzelf geven. Zij verdienen onze steun en ons respect. Het blijven mensen die elke situatie correct proberen te beoordelen, maar zich spijtig genoeg af en toe vergissen. We stellen alles in het werk om die fouten in de toekomst zo veel als mogelijk te vermijden.”

Vaste VAR-teams in play-offs

In de Play-offs van de Jupiler Pro League, die vrijdag van start gaan, zal er gewerkt worden met vaste VAR-teams, zo werd woensdag in Tubeke bekendgemaakt tijdens een persmoment van het Professional Refereeing Department (PRD) van de Koninklijke Belgische Voetbalbond KBVB. Het is een van de nieuwigheden waarmee het PRD de communicatie tussen de VAR-operatoren en het niveau van de arbitrage wil verbeteren.

Naar jaarlijkse gewoonte werden clubs en media uitgenodigd in Tubeke, om voor de start van de play-offs de puntjes op de i te zetten wat betreft de arbitrage. Aansluitend werden er workshops georganiseerd voor de coaches en een aantal spelers van de ploegen uit 1A. Scheidsrechters en VAR-operatoren deelden hun inzichten over vier belangrijke thema’s: VAR, handsbal, buitenspel en roekeloos gedrag.

Terwijl er vorig jaar klachten waren omtrent de toepassing van de regels omtrent handspel, kwamen de scheidsrechter dit seizoen in het oog van de storm te liggen, na enkele discutabele beslissingen die nadien niet gecorrigeerd werden door de VAR. Vanwege deze scheidsrechterlijke dwalingen werd er gedreigd om Anderlecht - KRC Genk, KV Mechelen - Club Brugge en KV Mechelen - RWDM te laten herspelen. Het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) stak daar begin vorige maand een stokje voor.

Tot overmaat van ramp lekten begin februari de scheidsrechtersrapporten uit in de pers. De bond bestelde prompt een externe audit om uit te zoeken wie de ‘mol’ was, door scheidsrechters en leden van het PRD hun computers en gsm’s te laten onderzoeken. Enkele weken later werd er nog drastischer ingegrepen. Peter Willems, voormalig CEO van Oud-Heverlee Leuven, werd aangesteld als directeur van het Professional Refereeing Department. De Duitser Herbert Fandel verliet immers de organisatie na 2,5 jaar en eind dit seizoen vertrekt ook de Fransman Bertrand Layec. Zijn contract wordt in juni niet verlengd.

© Isosport

Stephanie Forde blijft verantwoordelijk voor het operationele luik van de Belgische arbitrage, en Frank De Bleeckere voor de begeleiding en doorstroming van jonge scheidsrechters. Kevin Blom en Christophe Dierick zijn verantwoordelijk voor de videoref (VAR). Layec blijft, nog tot juni, verantwoordelijk voor de technische ondersteuning van de scheidsrechters. De zoektocht naar zijn opvolger wordt eerstdaags gestart.

Willems wil voortbouwen op de uitstekende play-offs van vorig seizoen. “Die zijn bijzonder succesvol verlopen, dankzij specifieke wedstrijdvoorbereidingen, teamwork en een goeie fysieke paraatheid”, legde de kersverse directeur uit. “Voor dit jaar wijzigen we het toewijzingssysteem. Niet meer één persoon, maar een team zal de beslissingen nemen. We geven de refs ook een tactisch voetbalanalyserapport, met info over de ploegen in kwestie. Zo moet een ref beter kunnen anticiperen. Daarnaast zullen onze vaste VAR-teams altijd samenwerken. Dat moet voor een betere communicatie onderling en met het terrein zorgen. We leggen de puzzel telkens per twee speeldagen. In Play-off II willen we kansen geven aan opkomende talenten en keren we terug naar een systeem van observatoren. We voelen immers aan dat niet iedereen de regels (Laws of the Game, red) nog kent. Onder meer in filmpjes gaan we die regels wat meer uitleggen. Ook in 1B zullen de play-offs met een VAR gespeeld worden. Een soort van alternatieve VAR dan toch, want daar zijn toch wat minder camera’s aanwezig.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen