85' Geel

Casper Terho

90' Geel

Koki Machida
Start wedstrijd 18:33 Plaats Brussel Stadion Lotto Park Toeschouwers 21 500 Scheidsrechter Erik Lambrechts

Feest in het Lotto Park: tienkoppig Anderlecht verslaat Union en komt alleen aan de leiding

Met 0 op 9 heeft Union zijn start van de play offs helemaal gemist. Ook tegen de buren uit Anderlecht werd verloren. Ondanks dat Union een halfuur met een man meer mocht spelen na een penaltyfout en een rode kaart van Debast gingen de Unionisten met 2-1 onderuit. Anderlecht komt zo voor het eerst sinds 2018 aan de leiding van de Jupiler Pro League.

Het is nog maar wedstrijd drie van de play-offs, maar zowel voor Anderlecht als Union was het al van moeten. Zij zagen deze voormiddag de concurrent uit Brugge tot op twee punten naderen. Dat er veel druk op de derby stond, werd ook op het veld duidelijk. Beide teams begonnen met veel intensiteit aan de wedstrijd. Goed voetbal werd er, zeker in de beginfase van de wedstrijd, niet op de mat gelegd.

Een doelpunt was nodig om de wedstrijd open te breken. Gelukkig moesten we daar niet te lang op wachten. Bij de eerste kans kwam die er. Sardella legde aan, Moris pareerde maar kon niet verhinderen dat Dolberg zijn veertiende van het seizoen in de rebound binnen legde. De Deense goalgetter speelde overigens een dijk van een wedstrijd. Hij nam zijn ploeg op sleeptouw. Waar Burgess en Sykes Dolberg eerder dit seizoen nog tussen hun boterham legden, was daar vandaag geen sprake van. De Deen werkte hard, hield ballen, lokte op de juiste momenten een foutje uit...

Amuzu scoorde. Foto: Isosport

Blessure Hazard

Union moest komen. Het zou toch niet... met nul op negen aan de play offs beginnen. En dat nadat ze voor deze minicompetitie 23 wedstrijden op rij niet verloren. Komen, deden de mannen van Blessin ook. Langzaam maar zeker namen ze de wedstrijd in handen. Al waren ze vooral gevaarlijk op de goed aangesneden stilstaande fases van Puertas. Eerst moest Sardella, nadat Debast blij mocht zijn met geel wanneer hij de bal met zijn handen tegenhield en Amoura zo belette vanuit een schuine hoek op Schmeichel af te gaan, in extremis wegkoppen. Op de corner die volgde moest Schmeichel uitpakken met een sublieme reflex. Hij tikte de kopbal van Nilsson tegen de lat.

Op het halfuur: slecht nieuws voor Anderlecht. Thorgan Hazards voet bleef steken bij een verdedigende actie en hij zeeg neer. Meteen gingen de handen naar het hoofd. Paars en wit duimt dat de blessure meevalt. Amuzu was zijn vervanger. En die zag meteen hoe Dolberg de voorsprong ei zo na verdubbelde. Vertonghen kopte een hoekschop door Dolberg verschalkte Moris maar Sykes haalde van de lijn. Op diezelfde corner appeleerde heel anderlecht ook nog voor een penalty. Net voor die getrapt werd had Burgess Leoni met een judogreep tegen de grond gewerkt. En ook Vertonghen kreeg een elleboog van Nilsson te verwerken. Niets aan, aldus de VAR.

De penalty van Puertas. Foto: BELGA

Rood Debast en penalty

Ook in de tweede helft bleef Union op zoek gaan naar de gelijkmaker. RSCA plooide terug, maar kwam er af en toe gevaarlijk uit. Al leidde dat niet tot concreet doelgevaar. Daar zorgden de buren van Sint-Gillis wel voor. Amoura, die alweer niet goed in de wedstrijd zat, loodste Puertas door de paarse verdediging. Alweer stond Schmeichel pal. Intussen werd de wedstrijd bitsiger. Rits liet zich gelden en ook Vertonghen en Nilsson vochten geregeld een robbertje uit.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Anderlecht. Tot de VAR Lambrechts naar het scherm riep. Debast had balbezit in zijn eigen zestienmeter en gebruikte klaarblijkelijk te nadrukkelijk zijn ellebogen bij het afschermen van de bal. Een fel bloedende Nilsson ging neer. Na het bekijken van de beelden was Lambrechts onverbiddelijk: de bal ging op de stip en Debast moest met een tweede geel karton douchen. Puertas twijfelde niet, en legde de penalty simpel binnen.

Supersub Amuzu

Met een man meer en onder aanvoering van Puertas ging Union nadrukkelijk op zoek naar de overwinning. Diezelfde Puertas knalde van ver maar net naast. Toch was het Anderlecht dat opnieuw op voorsprong kwam. Sardella schatte een lange bal beter in dan de net ingevallen Terho en zette knap voor. Amuzu liet het Park dansen en trapte voorbij Moris in doel.

Het sein voor Blessin om om met Ayensa en Rodriguez, net terug fit, zijn laatste troeven op tafel te gooien. Een moe gewerkte Nilsson en flauwe Amoura mochten gaan rusten. Baten deed het niet. De paars-witte verdediging hield goed stand tegen de gele aanvalsgolven.

Zo verslaat Anderlecht voor het eerst in negen wedstrijden zijn zwarte beest Union. Paars-wit komt zelfs voor het eerst sinds 2018 aan de leiding van de competitie. Union heeft met drie nederlagen op rij zijn start van de play offs helemaal gemist en ziet Club Brugge naderen tot op twee punten.

Anderlecht: Schmeichel, Sardella, Debast, Vertonghen, Augustinsson, Rits, Stroeykens (68‘ Gattoni), Leoni, Hazard (37’ Amuzu), Dreyer (68‘ Delaney), Dolberg (83‘ Vazquez)

Union: Moris, Sykes, Burgess, Machida, Castro-Montes, Vanhoutte, Sadiki (75‘ Lazare), Puertas, Teklab (75‘ Terho), Amoura (81‘ Rodriguez), Nilsson (81‘ Eckert)

Doelpunten: 11’ Dolberg (1-0), 67‘ Puertas (strafschop, 1-1), 76‘ Amuzu (Sardella, 2-1)

Gele kaarten: 25’ Puertas (fout), 28’ Debast (hands), 49’ Leoni (fout), 57’ Rits (fout), 64’ Debast (fout) 85’ Terho (fout), 96’ Machida (fout)

Rode kaarten: 64’ Debast

Scheidsrechter: Erik Lambrechts