Foodblogster Karolien (39) brengt kleur op tafel met nieuw kookboek: “Het lijkt een hyperverzadigde markt, maar dat is niet zo”

© if, Foodfoto

Gent -

De Gentse Karolien Olaerts (39) heeft een nieuw kookboek van Karola’s kitchen uitgebracht. Hobbykoks kennen haar misschien van haar gelijknamige blog, podcast en kookprogramma op Njam! “Ik kook gezond, maar het moet vooral lekker zijn.”

Lotte Ruysschaert

Aziatische noedelsalade met kip en pindasaus, zachte pompoenwafeltjes, bloemkoolgnocchi met groene asperges en uiensoep met balletjes en kaascroutons ... Karola’s kitchen: kleur op tafel staat vol originele en gezonde recepten.

Na twee eerdere kookboeken heeft auteur Karolien Olaerts aan inspiratie geen gebrek. “Kleur op tafel zal niet het laatste zijn. Ik ben nog niet uitverteld. De kookboekenwereld lijkt een hyperverzadigde markt, maar is dat naar mijn gevoel niet”, zegt Olaerts.

Haar boeken focussen op gezonde voeding, maar zonder veel regels of extremen. “Ze gaan over groenten, voedzaam en verzadigd eten. Het zijn geen dieetboeken. Niemand zal met honger van tafel gaan. Ik ben zelf een grote eter, dus de porties in mijn recepten zijn steeds heel ruim.” In elk boek van Karola’s kitchen staan vijf visgerechten, de rest is vegetarisch.

Praktisch

Kleur op tafel is het meest praktische kookboek dat Olaerts al uitbracht. Gemiddeld duurt het 35 minuten om een gerecht eruit te bereiden. “Ik heb nu twee kleine kinderen, waardoor de meeste recepten iets praktischer zijn dan in mijn vorige boeken.” (lees verder onder de foto’s)

Karolien Olaerts is al toe aan haar derde kookboek.© if

De tortellinisoep staat bij Olaerts bijna wekelijks op tafel.© Foodfoto

Al is het volgens de kok niet simpel om binnen het kwartier een lekker en gezond recept met weinig ingrediënten op tafel te toveren, zoals veel mensen zouden willen. “Smaak primeert bij mij. Soms geef ik wel een shortcut-optie in mijn recepten voor wie weinig tijd heeft. Al vind ik eenvoud ook belangrijk. Bij mij zal je geen gedoe vinden met kikkererwten die een nacht moeten weken. Ook het aantal kookpotten probeer ik te beperken tot maximaal twee.”

Kruiden

De recepten zijn geschikt voor zowel hobbykoks als personen die minder thuis zijn in de keuken. Ze zijn lang uitgeschreven, zodat er geen twijfel over bestaat of bijvoorbeeld het deksel al dan niet op de pot moet blijven. De ingrediëntenlijst lijkt vaak lang, maar dat ligt volgens Olaerts aan de kruiden. “Ik vind het belangrijk om met veel kruiden te werken. Daarmee kan je met hetzelfde ingrediënt een heel ander gerecht maken. Alles is normaal in een supermarkt te vinden.”

De gerechten zijn niet alleen een lust voor de smaakpapillen, maar ook voor het oog. Als je het boek openslaat, zie je waar de naam Kleur op tafel vandaan komt. “Ik probeer alle kleuren groenten en fruit te gebruiken. Het is belangrijk om daarin te variëren. Ik ben biomedisch wetenschapper en gebruik die kennis in mijn hoofd, maar schrijf die niet op in mijn boek. De wetenschap achter voeding is te complex om in een oneliner te gieten.”

‘Karola’s kitchen: kleur op tafel’, Karolien Olaerts, uitg. Horizon, 224 pagina’s, 29,99 euro. www.karolaskitchen.be

© Uitgeverij Horizon

Tortellinisoep

Het gerecht dat Karolien Olaerts het afgelopen jaar zelf het vaakst klaarmaakte, heeft ook een plek in haar nieuwe kookboek gekregen. Hieronder vind je het recept voor haar tortellinisoep, die ze zelf in 25 minuten op tafel tovert.

INGREDIËNTEN (voor 2 personen)

- 1 ui

- 1 el olijfolie

- 1 courgette

- 1 broccoli

- 2 dikke tenen knoflook

- 1 tl gedroogde oregano

- 1 tl gedroogde peterselie

- 1 tl gedroogde dille

- 700 ml heet water

- 3 laurierblaadjes

- 8 zongedroogde tomaatjes

- 30 g Parmezaanse kaas (of een plantaardig alternatief) + extra om te garneren

- 1 bakje tortellini (250 g, glutenvrij, lactosevrij of plantaardig indien gewenst)

- 100 g spinazie, gespoeld en drooggezwierd

- 500 ml volle plantaardige melk

- 2 tl dijonmosterd

BEREIDING

1. Snijd de ui in dunne halve ringen. Verwarm de olijfolie in een kookpot met deksel (kies een voldoende groot exemplaar, want alles komt hierin samen), voeg de ui toe en laat deze op een laag vuurtje stoven.

2. Snijd intussen de courgette in dunne plakken. Voeg deze bij de ui en laat enkele minuten stoven. Roer regelmatig om. (Zet het deksel op de pot als de courgette dreigt aan te branden.)

3. Snijd intussen de broccoli in roosjes, spoel grondig en zet opzij.

4. Pers de knoflook bij de courgette en ui, en roer om. Voeg ook alle gedroogde kruiden toe en laat alles nog 1 minuut bakken.

5. Schenk het water bij de courgette en voeg de laurierblaadjes toe. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Breng alles opnieuw aan de kook en voeg de broccoli toe. Zet het deksel op de pot en laat 3 minuten koken.

6. Snijd intussen de zongedroogde tomaatjes in reepjes en rasp de Parmezaanse kaas fijn.

7. Voeg de tortellini bij de soep en schep om. Leg er de spinazie bovenop en laat nog 1 minuut zachtjes koken.

8. Zet het vuur uit en roer er de melk, de mosterd, de zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas door.

9. Serveer de soep met extra schilfers kaas.