VIDEO. Toch weer hij: Jude Bellingham beslist spektakelrijke El Clásico met piekfijn doelpunt in extra tijd en zet Real op weg naar Spaanse landstitel

© REUTERS

Real Madrid en FC Barcelona hielden elkaar lange tijd in evenwicht in het Estadio Santiago Bernabeu. Een puntendeling in de laatste El Clasico van het seizoen leek in de sterren geschreven, totdat Jude Bellingham een piekfijne aanval afrondde in minuut 90’+1’. De Koninklijke zet zo een reuzenstap richting de Spaanse landstitel. Met nog zes matchen te gaan, telt het nu elf punten meer dan eerste achtervolger Barcelona, dat tot twee keer toe op voorsprong kwam in Madrid, maar uiteindelijk toch voor de derde keer op tij het onderspit moest delven tegen de aarstrivaal.

Quinten Torfs

Acht punten bedroeg het verschil tussen leider Real Madrid en eerste achtervolger Barcelona voordat El Clasico op gang werd getrapt. De bezoekers moesten winnen om in de running te blijven voor een 28e landstitel, maar ook de withemden wisten wat hen te doen stond, namelijk de titelstrijd in een beslissende plooi leggen.

Barça schoot het best uit de startblokken in Bernabeu. Real-doelman Lunin kwam na twee minuten goed weg toen hij een bal slecht ontzette. De defensie van de thuisploeg was gewaarschuwd, maar dat verhinderde hen niet van enkele minuten later weer onzuiver uit te voetballen. En daar profiteerden de Blaugrana optimaal van. De Koninklijke gaf een corner weg, Lunin ging onder de bal door en Andreas Christensen kopte het leer tegen de touwen: 0-1 na zes minuten.

© EPA-EFE

Het antwoord van Real liet niet lang op zich wachten. Vinicius besloot, op aangeven van Luka Modric, over onder druk van Jules Koundé, maar ook Barça ging op zoek naar een (extra) doelpunt. Lamine Yamal snelde voorbij Camavinga en probeerde Lunin met een voorzet-schot te verschalken. De Real-doelman redde met een beenveeg.

Als er iets is dat we van de Champions League-partij tegen Paris Saint-Germain vorige week hebben geleerd, is het dat Cancelo het op de linksback lastig heeft tegen snelle wingers - toen maakte Ousmane Dembele de Portugees het leven zuur. Na iets meer dan een kwartier werd Cancelo dan ook in de wind gezet door gelegenheidsrechtsachter Lucas Vazquez, die de zestien binnendrong en foutief neergehaald werd door de zeventienjarige Pau Cubarsi. De ref wees - terecht - naar de stip, Vinicius faalde niet.

Geen doellijntechnologie, mag Barça zich bekocht voelen?

Op het halfuur was Barça daar opnieuw, wederom op corner. Yamal verlengde een hoekschop met het hoofd, en Lunin ranselde de bal in allerijl uit zijn doel. Maar was die niet over de doellijn? Zeker zullen we het nooit weten. In La Liga beschikken ze - net zoals bij ons in België - niet over doellijntechnologie. Na minutenlang gespeculeer in het VAR-busje werd er geen doelpunt toegekend. Beslist u vooral zelf maar of Barcelona hier op voorsprong had moeten staan.

Niet veel later nog meer tegenslag voor de Catalanen. Op slag van rust moest sterkhouder Frenkie de Jong met een enkelblessure op een brancard van het veld gedragen worden. De Nederlander is pas terug van een lange blessure en kon zijn tranen maar net bedwingen. De Real-fans stonden recht vanuit hun zitjes en staken De Jong een hart onder de riem met een luid applaus. Mooi gebaar.

Ook in de tweede helft bleef het heen-en-weer gaan. Beide teams gingen op zoek naar de voorsprong. En wie zoekt die vindt. Na een poging van Yamal, een schot van Bellingham, een schicht van Vinicius en een lob van Robert Lewandowski, was het Fermin Lopez die in minuut 70 Bernabeu stil kreeg. Konden de manschappen van Xavi hun bonus nu wel verdedigen?

© AFP

Kort samengevat: nee. Opnieuw kon Barça niet lang genieten van de voorsprong. Vinicius bediende slechts drie minuten later Vazquez op zijn wenken aan de tweede paal en de Spanjaard, niet gevolgd door Cancelo - ja, hij weer -, had de bal maar binnen te leggen.

© EPA-EFE

Erop en erover dan maar, dachten ze bij Real. Eerst kon Marc-André Ter Stegen nog redding brengen op een nieuwe poging van Vinicius. In de extra tijd moest de Duitser zich dan toch nog eens omdraaien. De manschappen van Carlo Ancelotti zetten nog een laatste keer een dodelijke aanval op en Bellingham, die niet zijn beste partij speelde, werkte een lage voorzet van Vazquez keurig af. Bernabeu ontplofte, Real kan een 36e landstitel al ruiken.