NASA kan opnieuw contact maken met ruimteschip… dat op 24 miljard kilometer van de aarde zweeft

Voyager 1.© AP

Na maanden ingenieus werk, is NASA er opnieuw in geslaagd data te verkrijgen van de Voyager 1, die gelanceerd werd in 1977. Dat is opmerkelijk, aangezien het ruimteschip zo’n 24 miljard kilometer van ons verwijderd is en nog steeds enorm verouderde technologie heeft.

FDB
Bron: The Guardian

In november ontving NASA de laatste ‘begrijpbare’ code van het ruimteschip. Sindsdien stuurde het enkel nog nonsens door. Ingenieurs zijn maanden bezig geweest met de verbinding tussen aarde en Voyager 1 te herstellen.

Voyager 1

Voyager 1 is het eerste door de mens gemaakte object dat zich buiten het zonnestelsel waagde. Het reist momenteel met een snelheid van zo’n 60.000 kilometer per uur, op zo’n 24 miljard kilometer van de aarde. Daarmee is de Voyager 1 het ruimteschip dat het verste van de aarde is verwijderd. Het ruimteschip werd in 1977 gelanceerd, met als grootste doel om Jupiter en Saturnus te bestuderen. Initieel zou de missie slechts 5 jaar duren. Intussen is Voyager 1 bijna een halve eeuw in gebruik.

De Jet Propulsion Laboratory van NASA kondigde aan ze het erin geslaagd zijn bruikbare gegevens te ontvangen over de gezondheid en status van de technische systemen van Voyager 1 “na wat inventief speurwerk”. En dat speurwerk is wel heel opmerkelijk, aangezien de Voyager 1 zo ver weg ligt en nog steeds uitgerust is met verouderde technologie.

Om de fout te corrigeren, stuurden de wetenschappers signalen met instructies naar het ruimteschip, zo kon het zichzelf repareren. Het duurt steeds meer dan 22 uur voordat de signalen het ruimteschip bereiken, wat het hele proces ook nog eens vertraagt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De volgende stap is om het ruimteschip weer wetenschappelijke gegevens te laten terugsturen”, aldus JPL. Ondanks de fout heeft Voyager 1 de hele tijd normaal gefunctioneerd. Er liep dus enkel iets mis in de communicatie tussen het ruimteschip en de aarde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen