Leuven sluit 2023 af met ruim 5 miljoen euro op de rekening

© Shutterstock

Leuven sluit 2023 af met een overschot van 5,5 miljoen euro op de stadsrekening. Ondanks prijsstijgingen en een hoge inflatie blijft de stadsrekening dus gezond, stelt de stad vrijdag in een persbericht.

Bron: BELGA

De jaarrekening van de stad wordt maandagavond 29 april besproken op de gemeenteraad. “Na de coronacrisis kampten we in 2022 en 2023 met stijgende energieprijzen door de oorlog in Oekraïne en verschillende indexaanpassingen van de lonen”, zegt schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V). “Desondanks kunnen we een gunstig rekeningresultaat voorleggen.” De stad behield een overschot van 26,2 miljoen euro in de exploitatie en een autofinancieringsmarge – die de mate aangeeft waarin de stad in staat is investeringen te betalen met de eigen inkomsten op lange termijn – van 21,6 miljoen euro. De meerjarenplannen voorzagen respectievelijk 20,8 en 16,3 miljoen euro. 

Vorig jaar investeerde Leuven voor een totaal van 66,1 miljoen euro. Belangrijke investeringen waren bijvoorbeeld de aankoop van de gronden voor het woonproject aan de Sint-Janbergsesteenweg en een nieuwbouw voor scholen en verenigingen op de Paul Van Ostaijensite. Ook de Community Land Trust op de site van Klein Rijsel en renovaties aan de Abdij van Park en de Abdij van Vlierbeek waren belangrijke investeringsposten. 

Gestegen schuldgraad

De investeringsschuld bedroeg op het einde van het jaar 170,1 miljoen euro, of 1.638 euro per inwoner. In het jaar 2000 lag dat bedrag nog op 1.922 euro, maar met inflatie meegerekend komt dat neer op 3.345 euro. Relatief gezien evolueerde Leuven van een schuldgraad van 134 procent in 2000 naar 55 procent vandaag. In 2019 bedroeg de schuldgraad echter nog 45 procent. De laatste jaren is die gestaag gestegen, om in 2022 op 48 procent en in 2023 op 55 procent uit te komen. In absolute cijfers gaat het van ongeveer 108 miljoen euro in 2019, naar 128 miljoen euro in 2022 en 170 miljoen euro vorig jaar. 

“Op vier jaar tijd zijn de schulden enorm gestegen”, zegt N-VA-raadslid Pieterjan Vangerven. “De rekening wordt doorgeschoven naar de volgende generaties, ondanks dat er 8 miljoen euro aan gestegen belastingen per jaar zijn binnengekomen, 7 miljoen euro per jaar aan extra inkomsten uit het Gemeentefonds, en bijna 8 miljoen euro per jaar aan boete-inkomsten. Door extra schulden aan te gaan zijn de rente-uitgaven overigens van ruim 2 miljoen naar bijna 5 miljoen euro gestegen. Dat is geld dat niet voor andere dingen gebruikt kan worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners