Moeten we tieners beschermen tegen de e-sigaret? Ons Jongerenpanel stemt unaniem

© Belga

Meer dan één op de vijf 15-jarigen gebruikte recent e-sigaretten. Dat is de verontrustende conclusie van een rapport van de WHO. Ons Jongerenpanel is unaniem: “Tieners zouden geen gebruik mogen maken van deze rotzooi.”

Stien Vanbaelen

Het Jongerenpanel is een initiatief van Hogeschool UCLL en Het Belang van Limburg. Elke week vragen we meer dan honderd Limburgse studenten hun mening over een actueel onderwerp.

E-sigaretten worden steeds populairder, zo blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgevoerd in Europa, Centraal-Azië en Canada. Ze hebben de conventionele sigaretten zelfs voorbijgestoken: 32 procent van de ondervraagde 15-jarigen gaf aan ooit e-sigaretten te hebben gebruikt en 20 procent in de 30 dagen voor de bevraging, ten opzichte van respectievelijk 25 en 15 procent voor gewone sigaretten.

“Tieners horen geen gebruik te maken van dit soort rotzooi”, klinkt het unaniem bij ons Jongerenpanel. De honderd UCLL-studenten die daarin zetelen, vinden het - net zoals de WHO - hoog tijd om krachtige preventiestrategieën in te zetten om jongeren tegen de schadelijke middelen te beschermen.

Minder ongezond

Hoewel e-sigaretten minder ongezond zijn dan conventionele sigaretten, is ons panel zich heel bewust van de risico’s. “E-sigaretten worden verkocht als ‘gezonder alternatief’, terwijl het nog steeds schadelijk is. Ook de verschillende smaakjes trekken tieners aan. Hierdoor zijn jongeren zich vaak van geen kwaad bewust. Preventiestrategieën om e-sigaretten minder aantrekkelijk te maken in deze doelgroep, zijn geen overbodige luxe”, vindt toekomstig leerkracht Julie.

“Omdat de e-sigaret nog relatief nieuw is, weet men nog niet hoe slecht dit nu echt voor je is op lange termijn”, zegt marketingstudent Stan. “Vroeger wisten we ook niet hoe schadelijk sigaretten zijn. Nu wel, na jaren onderzoek”, voegt Kiomi, die voor leraar studeert, daaraan toe.

Zwakke doelgroep

“Tieners laten zich vaak beïnvloeden en denken minder goed na over de gevolgen”, zegt student Bedrijfsmanagement Jorre. “Of ze doen het omdat hun vrienden het doen”, voegt leerkracht in spe Liene toe. Nog veel meer medestudenten wijzen op het feit dat tieners een makkelijk beïnvloedbare doelgroep zijn. “Het begint misschien met ‘stoer doen’, maar het kan gevolgen hebben”, vindt ook student Biomedische laboratoriumtechnologie Lien Luyten. “Ik vind het ook verontrustend om te lezen dat jongeren steeds vroeger beginnen met roken en alcohol gebruiken”, zegt Sophie, die voor leraar lager onderwijs gaat.

Prijzen omhoog

En dus is het hoog tijd om actie te ondernemen, vinden ze. “Op zo’n jonge leeftijd al in contact komen met verslavende middelen is niet oké. Onze regering en wetgeving laten het ook toe”, zegt student maatschappelijk werk Mirthe kritisch. “Elke vorm van roken zou verboden moeten worden voor kinderen jonger dan 18 jaar”, vindt leraar in spe Wouter, samen met een aantal medestudenten. Van kmo-student Sam mag de prijs van e-sigaretten serieus de lucht in gaan: “Dat je op jonge leeftijd gemakkelijk een e-sigaret kan kopen is onverantwoordelijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus