in: Karol Youndje Sihon
out: Brandon Baiye

81' Geel

Karol Youndje Sihon
Start wedstrijd 19:16 Plaats Kortrijk Stadion Guldensporenstadion Toeschouwers 7 834 Scheidsrechter Nathan Verboomen

Eupen zakt naar tweede klasse, KV Kortrijk doet uitstekende zaak in degradatiestrijd

KV Kortrijk mag dromen van een verlengd verblijf in eerste klasse. Foto: BELGA

Het verhaal van Eupen in de eerste klasse van het Belgische profvoetbal is na acht seizoenen afgelopen. De Oostkantonners verloren met 1-0 op het veld van concurrent KV Kortrijk, dat nog kans maakt om zich te redden. Kapitein Joao Silva kopte KVK naar een belangrijke driepunter en laat zijn ploeg over RWDM klimmen in het klassement.

KV Kortrijk lijkt wel een kat met zeven levens te zijn. Niemand gaf nog een stuiver om hun kansen in deze Relegation Play-offs. Maar kijk nu: KVK doet weer mee, zeker na het verlies van RWDM gisteren op eigen veld tegen Charleroi. Die pijnlijke nederlaag van de Brusselaars betekende voor KV Kortrijk dat er kansen lagen tegen Eupen. Dat gaf de Kortrijkse fans én spelers moed. Echter, was het niet de start waarop de thuisaanhang hoopte. KVK kwam zelfs vroeg in wedstrijd met de schrik vrij nadat Mehssatou de bal, via zijn lichaam, tegen zijn hand kreeg in eigen strafschopgebied. Na een lange VAR-interventie oordeelden ref Verboomen en co dat het geen strafschop was. Daar kwam KV Kortrijk goed weg.

De wedstrijd zat een tijdje op slot, want beide ploegen wisten goed wat er op het spel stond. Het was Eupen die als eerste de neus aan het venster stak. Charles-Cook, die in het vorige duel tegen Kortrijk schitterde, probeerde als eerste speler voor gevaar te zorgen. Na deze dreiging werd de thuisploeg wakker. Ambrose en Davies trokken naar voren in de hoop bediend te worden door hun ploeggenoten, maar hun goede bedoelingen leverden geen kansen op.

Strenge rode kaart

Voor Eupen was het alles of niets. Verliezen betekende degradatie, winnen betekende dat de Oostkantonners nog een waterkans hadden om zich te redden. De uitploeg speelde met veel lef. Misschien iets te veel, want na een halfuur spelen werd kapitein Boris Lambert van het veld gestuurd na een overtreding op Sissako. Een strenge beslissing als je het ons vraagt. KV Kortrijk op rozen denk je dan. Maar die vroege uitsluiting bij Eupen resulteerde niet meteen in kansen of in beter spel van de thuisploeg. Het voerde de druk wel wat op en dat kon een tienkoppig Eupen blijkbaar even niet meer aan. Kadri slingerde net voor rust een vrije trap richting het doel van Slonina en die vond het hoofd van Silva. De Kortrijkse kapitein kopte het leer tegen de touwen, 1-0. Niet geheel verdiend, maar deze keer zat Kortrijk wel op rozen.

Boris Lambert werd na een halfuur spelen van het veld gestuurd. Foto: BELGA

Barslechte tweede helft

Eupen leek een vogel voor de kat te zijn na hun pijnlijke eerste helft. De vroege rode kaart en het tegendoelpunt vlak voor rust hakten er flink in. Tot overmaat van ramp kreeg Anderssen, hun coach, in de rust ook nog de rode kaart onder zijn neus geschoven na een conflict met de keeperstrainer van KV Kortrijk, die ook het rode karton te zien kreeg van Verboomen. De zenuwen stonden strak gespannen. KVK maakte niet meteen gebruik van de onrustige situatie bij Eupen. Rood en wit probeerde wel iets, maar het was vooral tevreden met het balbezit. De Panda’s uit Eupen maakten het hen ook niet meer moeilijk in de tweede helft. Wel kreeg het bijna nog een strafschop na een overtreding van Mampassi op Charles-Cook. Verboomen werd opnieuw naar het scherm gestuurd, maar oordeelde dat het geen penalty was. KV Kortrijk kwam opnieuw goed weg. Zo pakt de thuisploeg een zuinige en belangrijke driepunter zonder goed te spelen. Met deze overwinning stuurt KV Kortrijk Eupen naar de Challenger Pro League. Bij KVK mag men nog dromen van een verlengd verblijf in eerste klasse.

KV Kortrijk: Pirard, Mampassi, Silva, Fujii, Mehssatou, Sissako (59’ Kana), Kangwa (92’ Bruno), De Neve, Kadri, Davies, Ambrose (72’ Avenatti).

Eupen: Slonina, Van Genechten (65’ Nuhu), Palsson, Filin, Pattynama (76’ Kral), Magnée, Lambert, Keita (65’ Möhwald), Emond (45’ Baiye, 76’ Youndje), Bialek, Charles-Cook.

Doelpunten: 55’ Silva (Kadri) 1-0.

Gele kaarten: 14’ Sissako, 16’ Emond, 51’ Davies, 51’ Filin, 68’ Pirard, 81’ Youndje, 81’ Mehssatou.

Rode kaarten: 29’ Lambert.

Scheidsrechter: Nathan Verboomen.