Verdeeldheid over Beleidsplan Ruimte: “Met belangrijkste document voor toekomst van stad bricoleer je niet”

Stijn Coenen van missie2500: “Dit plan is een voorbeeld van slecht bestuur.”© rr

Lier -

Tijdens de Lierse gemeenteraad stond een ‘voorlopige vaststelling’ van het Beleidsplan Ruimte op de agenda. Namens missie2500 stemden de Groen-Lier&Ko- en CD&V-fracties tegen. De fracties vinden het huidige Beleidsplan onvolledig.

Hélène Baccaert

Twee jaar geleden is stad Lier begonnen met de opmaak van een Beleidsplan Ruimte. “Met dit plan willen we onze ambities op het vlak van harmonieus wonen, werken en leven duidelijk vastleggen. Het uitgangspunt is om bewust na te denken over ruimte voor wonen, winkelen, recreatie, ondernemen en verblijven. Tijdens de opmaak van het beleidsplan, kwam er een tijdelijke bouwpauze voor meergezinswoningen op greenfields’”, staat te lezen in het voorontwerp.

Het Beleidsplan Ruimte legt voor een lange periode vast hoe stad Lier met open ruimte zal omgaan. Waar worden nog woningen gebouwd en waar niet? Waar is er ruimte voor industrie, landbouw of recreatie? Waar geven we de natuur vrij spel? Dat zijn de vragen die het Beleidsplan Ruimte wil beantwoorden.

“Missie2500 staat 100% achter de richting die het Beleidsplan aangeeft. Die richting is de juiste. De uitdagingen in Lier en Koningshooikt zijn niet min: omgaan met wateroverlast, een groeiende bevolking, klimaatverandering en een verlies aan biodiversiteit, nood aan ruimte voor recreatie, bedrijvigheid en landbouw…”, klinkt het bij de partij.

Onder druk

“Onze open ruimte staat onder druk en het Beleidsplan legt de juiste klemtonen: open ruimte en landschappen beschermen, de leefkwaliteit in Lier en Koningshooikt verbeteren, meer groen en water, het aanbod recreatie versterken, ruimte laten voor bedrijvigheid, meer verkeersveiligheid…”

Toch werd er tijdens de gemeenteraad tegen gestemd. “Het Beleidsplan Ruimte, dat is voor de volgende decennia, niet alleen voor morgen. Het moet er dus boenk op zijn. Op dit moment is het dat niet. Het is onvolledig. Met name economie en landbouw komen nauwelijks aan bod”, zegt gemeenteraadslid Stijn Coenen.

Thierry Suetens (Open VLD), schepen van Omgeving, Milieu, Natuur en Landbouw reageerde tijdens de gemeenteraad ook op de visie van missie2500. “Het is jullie idee natuurlijk en ik heb alle respect daarvoor. Ik denk dat de strategische visie een belangrijke nota is die we nu op tafel leggen. Het beleidskader economie is volop in opmaak. Het belangrijkste zijn de acties die we gaan ondernemen na de definitieve vaststelling”, zegt hij. “We moeten gevolg geven aan het Beleidsplan Ruimte, want als je er niets mee doet, heeft het ook geen betekenis.”

Bricoleren

“Als Lier en Koningshooikt willen groeien en bloeien hebben ook zij letterlijk en figuurlijk ruimte nodig. Ze gebruiken ook – simpel gezegd – veel ruimte. Economie en landbouw moeten dan ook volwaardig in het Beleidsplan zitten, vanaf het begin. Je kan ze er niet zomaar in schuiven op een later moment, zoals de bevoegde schepen zegt”, zegt Coenen.

“Dan ben je aan het ‘bricoleren’. Met het belangrijkste document van de komende jaren bricoleer je niet. Dat is gewoon slecht bestuur. We hebben al eerder gezegd dat het stadsbestuur te laat begonnen is aan het plan. Dat toont zich nu, aan het einde van de beleidsperiode. Het Beleidsplan staat goed op de rails en rijdt in de juiste richting, maar nog niet alle wagonnetjes hangen eraan. En eens de trein bolt, kan je die er niet meer aanhaken.”

Ook Vlaams Belang stemde tegen het voorontwerp. Vooruit en Hart voor de Burger onthielden zich.

Visie

“De gemeente legt één duidelijke ambitie vast voor de open ruimte: het voeren van een open ruimte versterkend beleid”, klinkt het in het Beleidsplan Ruimte. “Ons doel is garanties te bieden voor de kwaliteiten van onze stad: de verwevenheid met de Nete, ons compacte cultuurhistorisch centrum, de recreatiemogelijkheden en de vlotte bereikbaarheid van onze stad met de trein en de fiets.

“Tegelijk bieden we antwoorden op de uitdagingen waar we voor staan. Denk maar aan de bevolkingsgroei, de woondruk in de stad, mobiliteitsvraagstukken, sociaal en betaalbaar wonen, grote bouwprojecten, ruimte voor bedrijventerreinen, ruimtebeslag van de open ruimte,…”

In het voorontwerp wordt de langetermijnvisie op de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van stad Lier en Koningshooikt vastgelegd. “Samen met deze strategische visie werden vijf operationele beleidskaders opgemaakt: stad en dorp, ring en omgeving, recreatieve voorzieningen, open ruimte en groenblauwe netwerken. Een zesde beleidskader rond ‘economie’ is in opmaak”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus