ACV wil verlofkloof tussen werknemers in grote en kleine bedrijven dichten: “Iedereen moet toegang krijgen tot zelfde sociale rechten”

Ann Vermorgen, voorzitter van ACV.© BELGA

De christelijke vakbond ACV wil dat alle werknemers, ook die in kleine ondernemingen, voortaan recht hebben op 25 dagen wettelijk verlof. Dat vraagt ze naar aanleiding van haar jaarlijkse feestdag Rerum Novarum. “Elke werknemer moet op een gelijke manier behandeld worden.”

Pieter Lesaffer

Na de socialistische beweging en haar 1 meivieringen is het deze week de beurt aan de christelijke arbeidersbeweging. Die viert op Hemelvaart haar jaarlijkse feestdag Rerum Novarum. Bij de christelijke vakbond ACV gebeurt dat voor het eerst onder leiding van Ann Vermorgen, die vorig jaar Marc Leemans opvolgde als voorzitter. Zij grijpt deze feestdag aan om meer aandacht te vragen voor werknemers in kleine ondernemingen.

De vakbond heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de werksituatie in ondernemingen met meer en met minder dan 50 werknemers. Waar er minder dan 50 werknemers zijn, is er ook geen vakbondsvertegenwoordiging. De studie is uitgevoerd bij bijna 1.000 leden van ACV.

Minder verlof

Uit de vergelijking, uitgevoerd door het Hiva (KU Leuven), blijken er enkele opvallende verschillen. Op het vlak van verloning bijvoorbeeld is er een verschil in de extralegale voordelen. Zo heeft 6 procent van de werknemers in kleine ondernemingen een cafetariaplan (waarmee ze fiscaal voordelige aankopen kunnen doen), tegenover 14 procent van de werknemers in grote ondernemingen. Ook op het vlak van maaltijd- en consumptiecheques zijn werknemers in kleine ondernemingen minder goed bedeeld. Wat de laptops en bedrijfswagens betreft, is het verschil kleiner.

Het aantal verlofdagen varieert ook. Zo krijgt de gemiddelde werknemer in een kleine onderneming 6 verlofdagen boven op de 20 wettelijke verlofdagen, in de grotere bedrijven is dat gemiddeld 7,8 dagen extra. Een even groot verschil is er bij de vraag in hoeverre werknemers hun verlofdagen vrij kunnen inplannen. In de kleine ondernemingen is dat 58 procent, tegenover 73 procent in de grotere ondernemingen.

Een gemiddelde werknemer in een klein bedrijf heeft 6 verlofdagen boven op het wettelijk verlof, in een groot bedrijf 7,8

Verder hebben oudere werknemers in grote bedrijven ook meer mogelijkheden om minder te werken en geldt daar ook minder de verplichting om bij één dag ziekte een ziektebriefje te geven. Werknemers in kleine ondernemingen moeten dat nog steeds veel meer doen, al heeft dat vooral met de wettelijke regeling te maken. Het ziektebriefje voor één dag is enkel in de grote bedrijven wettelijk afgeschaft.

Extra verlofdagen

“Werknemers in kmo’s zijn evenveel waard als werkers in een groot bedrijf”, zegt ACV-voorzitter Ann Vermorgen naar aanleiding van deze studie. “Elke werknemer moet op een gelijke manier behandeld worden en toegang krijgen tot dezelfde sociale rechten, ongeacht de grootte van het bedrijf waarin ze werken. Dat steeds meer uitzonderingen voor kleine bedrijven in wetgeving gebetonneerd worden, is dan ook een bijzonder kwalijke evolutie.”

Vooral de verschillende verlofregeling wil zij aanpakken. “In een ledenenquête hebben we gevraagd welke maatregelen nodig zijn om werk en privé beter te combineren”, aldus Vermorgen. “Daarin gaven vier op de tien leden als topprioriteit om vijf extra wettelijke verlofdagen per jaar te hebben.” ACV roept de regering daarom op om die vijf extra dagen wettelijk verlof voor iedereen in te voeren. “Bovendien zouden werknemers die ook vrij moeten kunnen invullen, om zo hun privéleven beter te combineren met werk”, aldus nog de ACV-voorzitter.

LEES OOK. Ook ACV wil grotere bijdrage van rijksten: belasting op vermogen én op winsten uit vermogen

LEES OOK. Peter Wouters van Beweging.net waarschuwt: “Als we naar een rechtse en zelfs extreemrechtse regering gaan, moeten wij van modus veranderen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen