Maai Mei Niet? De Vlaamse Waterweg denkt er soms anders over: “In mei maaien, is soms béter voor de bloemen”

Het jaagpad langs de Schelde in Melle werd onlangs voor een deel gemaaid, en misschien binnenkort nog meer.© lvi

Wetteren/Laarne/Wichelen/Melle/Merelbeke/Destelbergen -

De actie ‘Maai Mei Niet’ mag dan wel een succes zijn voor bijen en bedreigde planten en bloemen, maar De Vlaamse Waterweg doet er niet altijd aan mee. Meer zelfs, sommige bermen langs waterlopen krijgen bewust in de maand mei een stevige maaibeurt. “Dat kan zelfs beter zijn voor de bloemen.”

Lieven Van Imschoot

Maai Mei Niet is een project van het weekblad Knack, met de steun van KU Leuven, mijn Tuinlab, Velt, het Ministerie voor Natuur, HoGent, Week van de Bij en Natuurpunt. De boodschap is duidelijk: een keurig afgereden gazonnetje, daar zijn de natuur en de biodiversiteit niet veel mee. Water verdampt sneller uit de bodem, en met alleen gras zijn bijen en vlinders niets.

De actie van vorig jaar bleek een groot succes. 21 miljoen bijen konden elke dag eten van de Maai Mei Niet-gazons. Dat waren er beduidend meer dan de voorgaande jaren. Uit de resultaten bleek ook dat wie al twee keer deelnam, meer plantensoorten aantrof in zijn of haar tuin. Er werden ook meer bedreigde planten- en bloemensoorten aangetroffen.

LEES OOK. ‘Maai Mei Niet’ levert meer bijen en bedreigde planten op

Maar wie dezer dagen een wandeling of fietstocht maakt op een jaagpad naast een waterloop, kan verbaasd opkijken. Hier en daar worden de bermen stevig gemaaid, en toch is het Maai Mei Niet. “Ja, de kilometers aan dijken langs de Vlaamse waterwegen kunnen de biodiversiteit ook een boost geven”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Maar jammer genoeg zien we op dijktaluds nog vaak gras zonder bloemen.”

Toestemming om vroeger te maaien

En een grasmat zonder of met maar weinig bloemen, maai je dus best wél in de maand mei. “Vroeg maaien verarmt de bodem, en bloemenrijk grasland ontwikkelt zich beter op een bodem die arm is aan voedingsstoffen. We passen dus onze maaitijdstippen aan de vegetatie aan. Een soortenrijke grasmat kan je laat maaien, zelfs ruim na 15 juni.”

De Vlaamse Waterweg verkreeg bij het Agentschap Natuur en Bos een uitzondering op het Bermbesluit, om vroeger te mógen maaien. “Als we na enkel jaren vroeger maaien de doelvegetatie bereikt hebben, schakelen we over naar later maaien. De bloemen die dan aanwezig zijn, kunnen de insecten voedsel en onderdak bieden.”

Daarnaast maait de Vlaamse Waterweg tussen 15 april en 15 juni ook uit veiligheidsoverwegingen. “Daar waar overhangende planten het jaagpad of het zicht op verkeersborden belemmeren. En om mogelijk gevaarlijke situaties te vermijden, maaien we soms een smalle strook vlak naast de weg.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus