Astrazeneca trekt coronavaccin wereldwijd terug

© AP

De Britse medicijnfabrikant Astrazeneca trekt zijn covid-19-vaccin wereldwijd terug. Het geeft als reden aan dat er “een overschot aan geüpdatete vaccins beschikbaar is”. Eerder waren er meldingen dat patiënten na vaccinatie TTS (trombose met trombocytopenie-syndroom) ontwikkelden.

adb
Bron: BELGA, Telegraph

Het vaccin, bekend als Vaxzevria en ontwikkeld samen met de universiteit van Oxford, kan niet langer in de Europese Unie worden gebruikt nu AstraZeneca het heeft teruggetrokken. De aanvraag tot terugtrekking werd op 5 maart ingediend en werd dinsdag van kracht. De komende maanden zal ook in het Verenigd Koninkrijk en andere landen zo’n aanvraag worden ingediend. Het vaccin wordt al niet meer gebruikt in het VK, Australië en tal van andere landen.

LEES OOK. Minstens 1,4 miljoen levens gered in Europa dankzij coronavaccins

“Sinds er meerdere, gevarieerde Covid-19-vaccins zijn ontwikkeld, is er een overschot aan beschikbare geüpdatete vaccins”, verklaart het Brits-Zweedse bedrijf de beslissing in een mededeling. Het geeft toe dat de vraag naar Vaxzevria, dat niet langer gemaakt of geleverd wordt, daardoor gedaald was.

Bloedstolsels

Er waren ook verschillende meldingen van sterfgevallen aan TTS na vaccinatie met Vaxzevria. Daarbij is er sprake van een combinatie van bloedstolsels en een te laag aantal bloedplaatjes. Het zeldzame syndroom kwam voor bij twee tot drie mensen per 100.000 gevaccineerden met Vaxzevria.

In het Verenigd Koninkrijk loopt een collectieve rechtszaak tegen Astrazeneca omdat gebruik van het vaccin in tientallen gevallen ernstig letsel en soms zelfs de dood zou hebben veroorzaakt. De farmaceut gaf in een rechtbankdocument in februari toe dat het vaccin “in zeer zeldzame gevallen TTS kan veroorzaken”, zo raakte eind april bekend. Het bedrijf argumenteerde evenwel dat TTS ook zonder vaccin kan optreden en dat bij elk individueel geval een oorzakelijk verband zou moeten worden bewezen.

Dat het bedrijf toegaf dat het vaccin TTS kan veroorzaken, is geen bocht, zo klonk het toen dat nieuws bekendraakte. In april 2021 werd de productinformatie al aangepast om “de mogelijkheid dat het AstraZeneca-Oxford-vaccin in zeer zeldzame gevallen een trigger kan zijn voor TTS” op te nemen.

Ook in België werd Astrazeneca op een bepaald moment gebruikt in de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. In ons land stierven twee personen aan TTS na vaccinatie met Covid-19 Vaccine Janssen en met Vaxzevria, zo maakte het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in januari 2022 bekend.

LEES OOK. Mazelen en kinkhoest zijn in opmars, maar Vlaanderen mist cruciale info: “Dit is niet het moment om blind te varen” (+)

“Het vaccin heeft miljoenen levens gered en was erg belangrijk als eerste antwoord op het virus”, benadrukt professor Catherine Bennett, hoofd epidemiologie aan de Australische Deakin University, tegenover The Guardian. “De huidige vaccins zijn echter doeltreffender om de nieuwe varianten te bestrijden. Bovendien is er een verschuiving wat betreft de risicoberekening, doordat de bevolking veel beter beschermd is en we, hoewel covid nog steeds slachtoffers eist, veel minder kwetsbaar zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen