Jonge anderstalige nieuwkomers maken fruitspiesjes met rusthuisbewoners: “Die kinderen hebben al genoeg meegemaakt”

Denise, OKAN-leerling uit Venezuela, en Christiane, bewoner van woonzorgcentrum De Wending.© BERT DE DEKEN

Turnhout -

De 17-jarige Denise toont Christiane foto’s van haar familie, die nog in Venezuela woont. Zo raken ze aan de praat. Moeizaam, want de talenkennis van Denise is nog beperkt, maar het lukt. Het initiatief van de Okan-klas wordt duidelijk gesmaakt.

Guy Van Nieuwenhuysen

Het begon in 2023, met een initiatief van een studente maatschappelijk werk die het idee had om ouderen van het woonzorgcentrum De Wending in contact te brengen met leerlingen van de Okan-klas van de Talentenschool. De warme ontmoeting tussen generaties zou een samenspel van solidariteit en vriendschap moeten worden, maar vooral ook een kans om de anderstalige jongeren Nederlands te laten praten.

Die eenmalige ontmoeting smaakte naar meer. Het team Wonen & Leven van Zorggroep Orion en het pedagogisch team van Okan-GO! Talentenschool pikten het idee op en ze organiseren nu vier keer per schooljaar activiteiten met telkens een tiental leerlingen in het woonzorgcentrum. De activiteiten variëren van creatieve sessies tot ontspannen wandelen of sportieve spellen. Mohamed (13), die ruim een jaar geleden uit Tsjetjenië naar België verhuisde, was al eerder in De Wending. “Toen speelde ik met een schijfje dat je op een plank moet schuiven.” Sjoelbak dus. Vandaag maakt hij fruitspiezen en zou hij moeten praten met Laurette en Maria, die tegenover hem zitten. “Maar hij heeft meer aandacht voor zijn vriendje naast hem”, lacht Laurette.

Mohamed maakt fruitspiesjes samen met de bewoners van De Wending.© BERT DE DEKEN

“Deze groep is de minst taalvaardige die we al meenamen naar De Wending”, zegt coördinator Jasmien. “Dan is het uiteraard wat moeilijker om contact te leggen. Maar het blijft een waardevol initiatief, zowel voor onze leerlingen als voor de bewoners, die niet vaak in contact komen met anderstalige nieuwkomers en soms zelfs bang zijn voor vreemdelingen.”

“Tuttut”, reageert Marie-Louise. “Die jongeren zijn heel welkom bij ons. Ze hebben al genoeg meegemaakt. Vaak is er oorlog in het land waar ze vandaan komen. Bij de stagiairs die hier aan de slag zijn, zijn ook mensen van een vreemde origine, maar ik heb daar een goed contact mee. Vorige week stormden ze nog mijn kamer binnen en hebben ze me omhelsd, omdat ze geslaagd waren voor hun stage.”

De contacten tussen de Okan-leerlingen en de rusthuisbewoners zijn hartverwarmend.© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus