Einde van Tweede Wereldoorlog herdacht met plechtigheden en muziek van Oekraïens militair orkest: “Ze voeren dezelfde strijd”

Een militaire muziekkapel uit Oekraïne woonde de herdenking bij.© Dirk Vertommen

Mechelen -

Het einde van de Tweede Wereldoorlog werd woensdag herdacht met een bloemenhulde aan het monument voor de gesneuvelden aan de Sint-Romboutstoren in Mechelen. De militaire muziekkapel uit Kiev zorgde voor de muziek. “De strijd voor vrijheid en democratie zetten de Oekraïners tachtig jaar later noodgedwongen voort”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Vandaag, woensdag, is het precies 79 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Op 8 mei 1945, ruim een week na de zelfmoord van Adolf Hitler, organiseerde grootadmiraal Karl Dönitz de overgave van nazi-Duitsland. Om de overwinning van de geallieerde troepen op het nazistische en fascistische regime van Hitler te herdenken, vonden er ook in Mechelen plechtigheden plaats.

Dat gebeurde aan het Monument van de Politieke Gevangenen op de Van Benedenlaan, aan het monument der gesneuvelden op het Sint-Romboutskerkhof en voor het stadhuis. “Want ook vele honderden Mechelaars werden het slachtoffer van een regime dat mensenrechten vertrappelde”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen). “Velen gingen in het verzet, vaak met gevaar voor eigen leven. Aan die helden willen we vandaag op V-Day eer betuigen.”

Onder meer aan het monument aan de Sint-Romboutstoren werd V-Dag herdacht.© Dirk Vertommen

“De aanwezigheid van Kazerne Dossin herinnert ons nog dagelijks aan de zwartste bladzijde uit onze geschiedenis”, zegt Somers. “Van hieruit werden ruim 25.000 mensen verzameld en in beestenwagens naar concentratiekampen gebracht. Daar werden ze vermoord omdat ze Jood of zigeuner waren. Gewoon omdat ze de kinderen waren van hun ouders. Die gruwel en de moed van de mensen in het verzet mogen we nooit vergeten.”

“Tijdens de lessen gaat het vaak over de democratie en het belang daarvan. De Tweede Wereldoorlog kan daarbij niet ontbreken. We vinden het dan ook belangrijk om hier bij te zijn”

Younes

Leerling van het Busleyden Atheneum

Protest

Het einde van de Tweede Wereldoorlog werd herdacht met bloemenhuldes aan de verschillende monumenten. Ook de volksliederen van de geallieerden werden gespeeld, al was dat van Rusland daar niet bij. “Hoewel Rusland de opvolger is van de Sovjet-Unie, kiezen we er als daad van protest bewust voor om hun volkslied niet te spelen. Want zij doen op dit moment net hetzelfde als het regime waar ze destijds tegen vochten”, aldus de Mechelse burgervader.

Aan de verschillende monumenten werden er bloemen neergelegd.© Dirk Vertommen

De politieharmonie werd bijgestaan door een militaire muziekkapel uit Kiev. “Dit Oekraïens orkest speelt sinds het begin van de oorlog aan het front”, zegt Andy De Schipper van vzw Steun Oekraïne. “Van Cherson tot Charkiv treden ze op voor de soldaten om de moraal hoog te houden. De voorbije dagen speelden ze in Nederland en Antwerpen. De muzikanten zijn blij dat ze eens weg kunnen uit de oorlog, maar doen dit vooral om het westen te wijzen op het belang van steun aan hun land.”

Zelfde strijd

“Want momenteel strijdt Oekraïne noodgedwongen opnieuw voor vrijheid en democratie. Dat is dezelfde strijd die het westen tachtig jaar geleden voerde”, klinkt het. “De muzikanten merken veel steun, sommige staan met tranen in hun ogen te spelen. Maar er is ook veel trauma. Een overvliegende helikopter of een alarm zorgen meteen voor nervositeit. Daarom moeten we de Oekraïners blijven steunen in hun strijd tegen Rusland.”

Ook de leerlingen van het Busleyden Atheneum woonden de herdenking bij.© Dirk Vertommen

Democratie in de les

Ook de leerlingen van de campussen van het Busleyden Atheneum waren aanwezig om stil te staan bij V-Dag. “We brengen vandaag hulde aan alle slachtoffers die gevallen zijn, zodat wij in een vrij land kunnen leven”, zegt Younes. “Tijdens de lessen gaat het vaak over de democratie en het belang daarvan. De Tweede Wereldoorlog kan daarbij niet ontbreken. We vinden het dan ook belangrijk om hier bij te zijn.”

De herdenking van V-Dag in Mechelen.© Dirk Vertommen

Een delegatie van het stadsbestuur woonde de plechtigheden bij.© Dirk Vertommen

De militaire muziekkapel zorgde samen met de Mechelse politieharmonie voor de muziek.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus