Geen Israël of Bosnië voor Rode Duivels: IJsland en Oekraïne (dankzij Yaremchuk) houden EK-droom in leven

Donderdag stonden de halve finales in de EK-play-offs op het programma. Daarbij enkele belangrijke affiches voor de Rode Duivels.

Jens Heylen

Israël-IJsland: 1-4

Niet in Israël - gezien de politieke situatie - maar wel in het Hongaarse Boedapest was de IJslandse nationale ploeg te gast. Voor de IJslanders begon de partij niet al te best, een huizenhoge kans werd voor het halfuur de nek omgewrongen door Oskarsson. Een misser die ze zich al snel zouden bekopen. Zahavi werd gehaakt in de zestienmeter, geen discussie over een penalty. Hij zette de elfmeter zelf om. 1-0.

Met een voorsprong trokken de Israëli’s niet in de kleedkamers, wel zowaar met een achterstand. Eerst schilderde Gudmundsson - bij Genoa ploegmakker van Rode Duivel Koni De Winter - een vrije trap heerlijk in doel, drie minuten later verlengde Traustason een hoekschop al even keurig in doel voor de 1-2.

Een achterstand waar Israël niet meer van herstelde. Nadat Zahavi in de tweede helft een nieuwe elfmeter onbenut liet, slaagden de IJslanders erin om nog twee keer te scoren. Gudmundsson vervolledigde z’n hattrick: 1-4. Tussendoor ging Revivo over de rooie met een doodschop op Sigurdsson, die er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf kwam. Israël mag het EK in Duitsland dus vergeten.

Bosnië-Herzegovina-Oekraïne: 1-2

De Bosniërs hadden in de eerste helft de beste kans via Edin Dzeko, maar de 38-jarige schoot schuin over doel. Bij 0-0 gingen we rusten. Beide teams stelden zich namelijk iets te defensief op. Na de pauze werden de debatten vlak voor het uur geopend na een own goal van Matviyenko. Hij devieerde een voorzet van Dedic ongelukkig in doel: 1-0.

Maar geen man overboord voor de Oekraïners. En daarvoor mogen ze Roman Yaremchuk - door Club Brugge verhuurd aan Valencia - bedanken. In minuut 81 kwam hij pas op het veld, maar met een doelpunt in minuut 85 én een assist voor Dovbyk in minuut 88 draaide Yaremchuk de rollen nog eigenhandig om. Oekraïne stoot zo net als IJsland door: 1-2.

© EPA-EFE

Komende dinsdag 26 maart bekampen IJsland en Oekraïne elkaar. Een van hen wordt dan de derde en laatste tegenstander van de Rode Duivels in groep E. Slovakije en Roemenië kwamen tijdens de loting van begin december al uit de bus.

Over en uit voor Finland, Luxemburg, Estland en Kazachstan

Andere resultaten

Play-off A: Polen-Estland: 5-1, Wales-Finland: 4-1, finale Wales-Polen

Play-off C: Georgië-Luxemburg: 2-0, Griekenland-Kazachstan: 5-0, finale: Griekenland-Georgië