“Thailand moet hoofdstad Bangkok mogelijk verplaatsen wegens klimaatverandering”

© Shutterstock

Thailand zal mogelijk gedwongen worden om zijn hoofdstad Bangkok te verplaatsen wegens de stijging van de zeespiegel. Daarvoor waarschuwt Pavich Kesavawong, een hoge functionaris van de klimaatdienst van het land, in een interview met AFP.

Bron: BELGA

Projecties tonen steevast aan dat Bangkok tegen het einde van de eeuw dreigt te overstromen door de oceaan. Een groot deel van de stad krijgt tijdens het regenseizoen nu al te maken met overstromingen.

Pavich Kesavawong, plaatsvervangend directeur-generaal van het overheidsdepartement dat verantwoordelijk is voor klimaatverandering en milieu, vreest dat de stad zich niet snel genoeg zal kunnen aanpassen aan de huidige snelheid van de opwarming van de aarde.

De stad bekijkt welke mogelijke maatregelen ze kan nemen, zoals de aanleg van dijken zoals Nederland al heeft gedaan.

“We hebben erover nagedacht om te verhuizen”, aldus Kesavawong. Hij benadrukt dat de gesprekken nog hypothetisch zijn en dat het probleem “zeer complex” is. “Persoonlijk denk ik dat het een goede zaak is. Op die manier kunnen we de hoofdstad, de regeringsdistricten en de zakenwijken van elkaar scheiden. Bangkok zou nog steeds de hoofdstad van de regering zijn, maar zou de bedrijven verplaatsen”, legt hij uit.

LEES OOK. Gevoelstemperatuur in Thailand kan komende weken oplopen tot meer dan 50 graden

Hoewel de beslissing nog niet voor meteen is, kan Thailand inspiratie opdoen in Indonesië. Dat land zal later dit jaar zijn nieuwe hoofdstad Nusantara inwijden. Die zal Jakarta vervangen als politiek centrum van het land. Het project is controversieel en zal naar schatting omgerekend tussen de 29,5 en 32,3 miljard euro kosten.

Dat de Indonesische regering de huidige hoofdstad Jakarta op het eiland Java wil vervangen door een nieuwe op het eiland Borneo is al bekend sinds 2019. Volgens president Joko Widodo is de megametropool Jakarta met zijn 11 miljoen inwoners niet meer geschikt. Stadsdelen aan de kust staan regelmatig onder water omdat ze onder het zeeniveau liggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen