Leukemans heeft gevecht tegen positieve test ingezet

Wielrenner Björn Leukemans is donderdag gehoord door de disciplinaire commissie van de Vlaamse Gemeenschap naar aanleiding van zijn positieve dopingtest van 26 september. Volgens zijn advocaat, Meester Johnny Maeschalk, kon de renner duidelijk zijn bewijs van onschuld leveren.

loa

Sam Vermeire, de inmiddels ontslagen ploegdokter van Predictor-Lotto, schreef Leukemans immers het geneesmiddel Prasteron voor, en daardoor testte hij positief. Leukemans hield de verpakking van het geneesmiddel bij, en toonde het donderdag dan ook aan de disciplinaire commissie.

"Een sporter is en blijft verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid en moet erover waken dat er geen verboden middelen in zijn lichaam terechtkomen, dat klopt", zei Maeschalk in zijn pleidooi. "Maar het kan toch niet dat je je eigen ploegdokter al niet meer kan vertrouwen."

"Dit is dan ook een unicum dat iemand zijn onschuld formeel kan bewijzen, dankzij de verpakking van het doosje Prasteron dat mijn cliënt bijgehouden heeft. Ieder vooruitziend en bedachtzaam persoon zou in dezelfde situatie hetzelfde doen", verklaarde de advocaat. 'Mijn cliënt heeft de correcte procedures en de enige juiste weg gevolgd. Hij is niet naar een persoonlijke dokter gestapt en heeft het middel Prasteron bijvoorbeeld niet via internet aangekocht. Hij heeft aan ploegdokter Vermeire duidelijk gevraagd of hij Prasteron wel mocht gebruiken. Leukemans heeft volgens zijn contract gehandeld, en vertrouwde zijn ploegdokter.'

Volgens de WADA-code, de code van het Wereldantidopingagentschap, krijgt een sporter de mogelijkheid om sancties te voorkomen als hij kan aantonen dat hij niet schuldig is. Maeschalk is dan ook van mening dat de disciplinaire commissie Leukemans moet vrijspreken op basis van die WADA-code. 'Het gebruik van Prasteron was immers medisch verantwoord. Hier is dan eerder sprake van een dwaling', stelde de advocaat.

"Wist dat dokter zou komen"

De 30-jarige Leukemans werd op 26 september bij een controle buiten competitie van de Vlaamse Gemeenschap betrapt op de aanwezigheid van lichaamsvreemd testosteron in zijn urine. Ook de tegenexpertise bleek positief en Predictor-Lotto ontsloeg Leukemans.

"Ik wist dat dokter Cooman die dag ging komen. Een dag later vertrok ik immers naar het WK in Stuttgart", verduidelijkte Leukemans. "Toen de dokter aanbelde, was ik gaan trainen, en hij is dan wat later teruggekomen. Waarom zou ik bewust doping nemen als ik toch wist dat ik gecontroleerd zou worden?"

De renner gaf toe dat hij eind augustus van ploegdokter Sam Vermeire het middel Prasteron voorgeschreven kreeg. De renner voelde zich na een aanval van klierkoorts en het cytomegalovirus van een paar jaar geleden af en toe snel vermoeid en vroeg Vermeire, die hij blindelings vertrouwde, om raad. Die schreef het bewuste Prasteron voor, dat als actief bestanddeel DHEA heeft, een pro-hormoon van testosteron. Volgens Vermeire was het onmogelijk dat Prasteron voor een positieve test kon zorgen.

Op 21 november raakte dan bekend dat de dopingcontrole van Leukemans positief bleek op lichaamsvreemd testosteron. Na analyses in de labo's van Gent en Keulen bleek de verhouding testosteron-epitestosteron 5,71 op 1, terwijl de toegelaten hoeveelheid 4 op 1 is. "Ik heb al langer last van dit probleem, dit is me al eerder overkomen, maar de vorige keren werden mijn waarden wel aanvaard door de dopinginstanties", verduidelijkte Leukemans.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen