Warm aanbevolen voor Peking: hitteloper Rik Ceulemans

© © Eric LALMAND

Op minder dan een minuut miste Tom Van Hooste de olympische marathonlimiet, weinig waarschijnlijk lijkt het dat de nationale driekleur zal worden verdedigd op de marathon in Peking. België heeft nochtans een man voor Peking: niet Van Hooste, wel Rik Ceulemans.

Hans Jacobs

Eerst dit: Van Hooste leverde afgelopen weekend een prestatie om u tegen te zeggen in de marathon van Rotterdam: een persoonlijk record (2.10.36) - alleen Vincent Rousseau, Armand Parmentier en Marc Smet deden ooit beter - een zesde plaats tussen Keniaans geweld en op minder dan een minuut van de olympische limiet.

Maar stel dat Van Hooste onder de limiet was gebleven, rijst de vraag of het niet meer aangewezen is om een 'geheim wapen' uit te sturen. Net als Vincent Rousseau destijds heeft Van Hooste een broertje dood aan (vochtige) warmte. Eén Belg is daar wel tuk op: Rik Ceulemans. De marathonloper, met een persoonlijk record van 2.13.4, voldoet nooit ofte nimmer aan de vereiste limiet - 2.09.45. Maar als Ceulemans wel iets kan, is het presteren in vochtige, warme omstandigheden - zoals in Peking.

Onzin

Sportief bekeken is het onzin om een loper 2.09.45 op te leggen voor een marathon in de smog en de hitte van Peking. Ter vergelijking: de wereldkampioen van Osaka - ook een bakoven en met een hoge vochtigheidsgraad - heet Luke Kibet en kwam na 2.15.59 over de streep. Van de beste vijftien van dat WK liepen er slechts vier dat jaar de Belgische olympische limiettijd.

Ceulemans: 'Ik won de marathon van Bangkok in een tijd van 2 uur en 24 minuten. In Bangkok is het nog warmer en vochtiger dan in Osaka. Doe van mijn tijd van Bangkok nog iets af en ik deed op het WK mee voor een plaats in de top vijftien en beter.'

Rare uitslag

De absolute wereldtopper bij de mannen, Haile Gebrselassie, zegde af voor de Pekingmarathon wegens te warm en te vochtig. De wereldrecordhoudster bij de vrouwen, Paula Radcliffe, zegt dat de klimatologische omstandigheden de zwaarste tegenstander zullen zijn. Ceulemans, winnaar van de marathon van Bangkok en Taiwan, loopt en traint geregeld in Azië: 'Weinig atleten hebben ervaring met deze omstandigheden. In normale omstandigheden kan ik weinig uitrichten tijdens de olympische marathon, nu wel, omdat het een

rare

uitslag zal zijn.'

Ceulemans diende zijn olympische kandidatuur in bij de Belgische atletiekbond, zo bevestigt co-voorzitter Eddy De Vogelaer. 'Maar Rik mag dan nog zo goed tegen de warmte kunnen, je kunt dat niet verantwoorden tegenover Tom Van Hooste, die een veel sneller persoonlijk record heeft.' Mist België een olympische marathonverrassing?

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen