Sterchele nu al van goudwaarde voor Club

Onder luid applaus mocht François Sterchele iets voor het einde het veld verlaten. Zijn aandeel in de moeizame overwinning van Club Brugge tegen Bergen, valt niet te onderschatten. Met twee goals deed hij de gouden bal op zijn rug alle eer aan.

Koen Van Uytvange

'Na twee zwarte jaren oneindig veel blauwe' hing er achter de doelmuit van Stijn Stijnen. Hoe blauw de Brugse horizon oogt, is nog niet te voorspellen maar gisteren werden er alleszins enkele emmers zweet verspild. Club maalt er niet om want voor het eerst sinds december 2004 werd er nog eens gewonnen van Bergen.

>br> De (eerste) immense ontlading kwam er halverwege de eerste helft. Leko met een schitterende doorsteekbal op Sterchele. De Luikenaar, als topscorer van vorig seizoen nog steeds bezitter van de Gouden Bal op de rug, schermde de bal prima af van Jay en knalde de 1-0 vanuit een schijnbaar onmogelijke hoek voorbij Berthelin. Een golf van opluchting deinde door het Jan Breydelstadion want echt spetterend was het nog niet geweest.

Sterke start

Club was enthousiast gestart maar na minder dan tien minuten had Bergen al getoond waarom het zo vaak als mogelijke revelatie wordt genoemd. De Draken legden hun respect voor blauw-zwart opzij en voetbalden vrank en vrij mee. Meer nog, voor het doel van Stijnen werd het enkele keren behoorlijk warm en dat lag deze keer niet aan de zon die door de hoeken van het stadion tuurde. Al vroeg was er een zweefsprong van de nationale doelman nodig om een kopbal van Zoko over te tikken. Vooral de zwervende Brahami legde geregeld de gaten achterin bloot. Zonder erg evenwel.

Club toonde enkele mooie combinaties, met name via Geraerts die als schakel tussen middenveld en aanval fungeerde, maar de hard werkende Djokic miste de grootste kans. Het was zwoegen geblazen, vooral in het middenveld waar linkspoot Blondel op rechts stond en Englebert de rol van verdedigende buffer was opgelegd.

Meteen na de Brugse goal kwamen enkele pijnpunten van vorig seizoen bloot te liggen. Dalmat mocht moederziel alleen op Stijnen afstevenen maar moest door diens uitkomen te ver uitwijken om te kunnen afdrukken. Stolica buitelde de bal vervolgens naast.

Behalve een vrijschop van Leko die rakelings naast de paal suisde, bleef het eerder stil aan de Bergense goal. Vlak voor de rust bracht Zoko de verdiende 1-1 toch op het bord. Op aangeven van Ragued nam de Ivoriaan Clement op snelheid te grazen. Stijnen kruiste zijn pad tweemaal maar eerst kon niet ingrijpen, vervolgens durfde hij niet uit vrees voor een overtreding. Clement en Klukowski, die op de achterlijn had postgevat, legden Zoko geen duimbreed meer in de weg.

Stijnen houdt Club recht

In het begin van de tweede helft ging Club wel kamperen op de helft van de bezoekers. Bergen kreunde en mocht van spreken dat Djokic van dichtbij alweer zijn schot miste. Het was slechts uitstel van executie want na een uitgesponnen actie schotelde Djokic zijn maatje Sterchele zijn tweede van de avond voor. De Italo-Belg barst van het vertrouwen, getuige de manier waarop hij die tweede werkte. Wie enige twijfels had bij dé transfer van deze zomer, mag zijn scepsis al even opbergen.

De buit was echter nog niet binnen met het linke Bergen op de loer liggend. Stijnen moest zijn team tot drie keer toe behoeden van een nieuwe opdoffer. Eerst pareerde hij van dichtbij een kopbal van de ingevallen Datti, eerst bokste hij twee schoten van Zoko uit zijn doel. Een andere bal van Datti hobbelde rakelings naast. Voor Club zijn de eerste drie punten binnen. Met dank aan Sterchele die vlak voor een staande ovatie bij zijn wissel, ei zo na een derde keer scoorde. Volgende zondag mag de sluipschutter terug naar zijn Kiel.

Mathijssen: 'Deze week eens met de verdedigers praten'

Jacky Mathijssen is zijn eerste competitiewedstrijd goed doorgekomen. Met heel wat moeite zette zijn Club Brugge Bergen opzij en de Limburger was niet te beroerd om dat toe te geven.

'Ik moet Bergen feliciteren', begon Mathijssen. 'Nu, een echte verrassing was het niet want ik heb links en rechts Bergen als mogelijke revelatie horen naar voren schuiven en dat hebben ze al op de eerste speeldag bevestigd. Ik ben een gelukkige trainer dat we op met het maximum van de punten staan, weliswaar na de eerste speeldag, maar toch. En ik heb een groep gezien die zeer gelukkig was met de 2-1 maar die tegelijk een groot besef had dat we nog enige weg af te leggen hebben. En dat het anders en beter kan. Dat is een ideale situatie voor een coach dus.'

Club dankte zijn zege mede aan de eerste twintig minuten van de eerste helft waarin het behoorlijk opgenaaid uit de kleedkamer kwam. 'Die tweede helft is het gevolg van die vijftien minuten in de vestiaire. Daarin zag ik een groep die elkaar sterk en scherp maakt.'

Sterchele sterk

En een bijzonder scherpe Sterchele zag hij ook. 'Wie nog twijfels had, is die na vandaag ook kwijt. Nu, voor mij was het geen echte zorg. Ik was er vrij zeker van dat hij de intrinsieke kwaliteiten had om op elk niveau zijn goals mee te pikken.' Allerminst zegedronken zag ook Mathijssen dat elke lange bal achter zijn verdediging, voor problemen zorgde. 'Tot die constatering kwam ik ook. Ik maak me daar weinig zorgen over want ik heb geen alternatieven. En de mensen die ik heb zouden het zichzelf makkelijker kunnen maken, mits een kleine correctie. Daar gaan we het deze week zeker over hebben.'

Sterchele: 'Ik heb mijn werk gedaan'

François Sterchele kon zijn debuut bij Club Brugge moeilijk beter voorstellen. Met twee doelpunten hielp hij zijn nieuwe werkgever meteen aan drie belangrijke punten. 'Ik had gedroomd van dit scenario', glimlachte de goaltjesdief.

'Ik heb mijn maximum gegeven', zei François Sterchele na afloop laconiek. 'Twee keer scoren, dat is buiten alle verwachtingen. Maar het is een overwinning van de hele groep. Ik werd twee keer uitstekend bediend, dat is heel belangrijk.' Het samenspel met Dusan Djokic in de spits viel inderdaad erg mee. 'De automatismen moeten nog komen, maar het klikte wel. Dusan en ik praten ook voortdurend. Bij een voorzet bijvoorbeeld. In welke taal? Van alles wat: een paar woorden Frans, Engels en ook Kroatisch.'

Weer aan voetballen denken

Of Sterchele al die talen spreekt? 'Ja natuurlijk.' Sterchele, altijd in voor een grap, lacht zich de tanden bloot.

Op het veld was er niet altijd evenveel reden tot lachen. Want veel overschot had Club gisteren niet. 'Bergen deed ons het laatste kwartier veel pijn. Ze hebben veel techniek in de ploeg. Misschien hadden we op het einde angst om te winnen. We begonnen op het einde wat verkrampt te spelen. Je merkte dat de supporters voor een scenario vreesden zoals ze er vorig jaar een paar hebben meegemaakt. Op het einde van de wedstrijd nog een doelpunt slikken en gelijkspelen, dat zou een slechte zaak geweest zijn. Zeker met het vorige seizoen van Club in het achterhoofd.'

'Vergeet ook niet dat we acht of negen afwezigen hadden. De groep was een beetje uit evenwicht. We moeten de machine nog op gang krijgen. Maar kijk naar Anderlecht tegen Mechelen, dat was ook niet zo fantastisch. De goals werkten in elk geval bevrijdend. Er was nogal wat druk met al die clubs die ik weigerde. Ik ben blij dat ik weer gewoon aan voetballen kan denken, maar ik besef wel dat ik nog alles te bewijzen heb voor Club.'

De supportersharten heeft hij alvast al gestolen. Sterchele heeft zelfs al zijn eigen deuntje bij de Brugse aanhang.

'Dat is natuurlijk hartverwarmend. Ik ben hier nog maar net en ben al meteen in de armen van de fans gesloten. Maar ik moet ook presteren', beseft de Waal. 'Voor vandaag heb ik mijn werk alleszins gedaan.'

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen