Doping vaak zonder vermelding in voedingssupplementen

GENT - Heel wat voedingssupplementen zijn besmet met dopingmiddelen zonder dat het op de verpakking vermeld staat. Dat zegt Wim Van Thuyne, die maandag in Gent zijn doctoraat verdedigt. In de jury zit Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

jav

Rogge nam de gelegenheid te baat een kijkje te nemen in het dopinglaboratorium van de Gentse universiteit. "Het laboratorium van Gent staat aan de spits van de strijd tegen de doping", aldus Rogge. "Het is een genoegen om het te bezoeken". Over de dopingstrijd was Rogge ook vol lof. "Als je ziet wie wij positief bevonden hebben dit jaar, dan durf ik zeggen dat de methodes goed op punt staan en dat er in de sportwereld niets weggemoffeld wordt".

Het labo van prof. Frans Delbeke komt op de elfde plaats qua aantal onderzochte stalen. Het is wereldwijd zelfs het tweede grootste qua aantal wetenschappelijke publicaties, na dat van Keulen. Gemiddeld testen 4 procent van de stalen in Gent positief op doping.

Doctorandus Van Thuyne werkte voor zijn proefschrift analysemethodes uit om doping in voedingssupplementen op te sporen. Naast stimulerende middelen bevat 1 op 10 voedingssupplementen één of meer anaboliserende stoffen, zegt hij. "Gevolg is dat profsporters riskeren positief te testen, zonder het te beseffen. Gewone consumenten riskeren neveneffecten, zoals een verhoogde kans op levertumoren of agressief gedrag bij testosteron".

Jacques Rogge adviseert sporters om sowieso geen voedingssupplementen te gebruiken. Onderzoekers uit Keulen kwamen immers al tot vergelijkbare resultaten. Rogge: "Wij hebben vijf jaar analyse gedaan in het laboratorium van Keulen en toen zijn we gestoten op 20 procent positieve producten. Dat aandeel is gelukkig intussen gedaald, maar de boodschap naar de atleten blijft: voedingssupplementen zijn niet nodig, waarschijnlijk niet eens nuttig mits een evenwichtig dieet. Twee: zij bevatten producten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en die eventueel een atleet positief kunnen laten verklaren. Ook al weet hij er niet van, volgens de reglementen is een atleet verantwoordelijk voor wat hij inneemt. De boodschap is dus: afblijven !".

Voedingssupplementen hoeven daarom niet op de dopinglijst, vindt de IOC-voorzitter. Wel moet er strenger gecontroleerd worden. "Wij hebben aangedrongen bij de Food and drug administration om te reguleren, maar dat is nog niet gelukt. Wij hebben stappen gezet bij veel regulatoren in diverse landen en continenten. Wij pleiten gezien de volksgezondheid daarop te controleren". In de marge van zijn bezoek herhaalde Rogge nogmaals de redenen voor het IOC om dopingstalen 8 jaar lang te bewaren. "In de toekomst zullen wij misschien testen hebben die vandaag niet op de markt zijn en die ons toelaten die stalen retrospectief te onderzoeken"

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen