Van Basten pleit voor Nederlands-Belgische competitie

Marco van Basten pleit in de vrijdageditie van

nrc.next

voor een Nederlands-Belgische competitie. De bondscoach van het Nederlands elftal wil op die manier de kloof tussen het Nederlandse en Belgische voetbal met de grote Europese voetballanden verkleinen.

sdg

De Nederlandse bondscoach Marco van Basten kan voorlopig op weinig steun rekenen. De voorzitters van de betrokken voetbalbonden reageerden maar lauwtjes.

Jan Peeters, de preses van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), reageert enigszins verbaasd dat de oude plannen (gewezen PSV-voorzitter Harry van Raaij en de toenmalige Anderlecht-manager Michel Verschueren schaarden zich enkele jaren terug al eens achter het idee, nvdr) weer opduiken.

,,Goh, hier is al jaren niet meer over die plannen gesproken", klinkt het. ,,De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft destijds besloten dat idee niet door te zetten. Dus wacht ik eerst maar een telefoontje van de KNVB af, voordat ik hier op reageer", aldus Peeters, die evenwel niet meteen neen zegt tegen het idee. ,,Neen, op voorhand afwijzen doe ik het ook niet."

,,Het is een utopie"

Zijn nederlandse tegenhanger Henk Kesler is wat dat betreft duidelijker: ,,Het is een leuk idee, maar ook een utopie. Dat is geen reëel plan. Er is enkele jaren geleden een studie naar gedaan, maar het blijkt economisch oninteressant."

Volgens Kesler is het financieel rendement niet zo groot. ,,Dat is zelfs uitermate beperkt", meent de Nederlandse bobo. ,,Of ik verbaasd ben door de uitspraken van Van Basten? Nou, we leven in een vrij land en Marco mag uiteraard filosoferen over het voetbal. Maar dit plan is niet haalbaar", besluit Kesler.

Van Basten: ,,Samen een vuist maken"

„We moeten voorkomen dat we de concurrentiestrijd met het buitenland niet op een gigantische manier verliezen”, aldus Van Basten in de krant.

De bondstrainer ziet een nieuwe competitieopzet als oplossing: „We dienen ons te verenigen. Volgens mij moeten Nederland en België samen een competitie opzetten. Dan kunnen we gezamenlijk een vuist maken naar het geweld van landen als Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland. Daar smijten ze met geld. De grote voetballanden zuigen ons leeg. In mijn periode als profvoetballer speelden vier, vijf Nederlandse spelers in het buitenland. Nu wel vijftig. Dat is niet goed.”

,,Het niveau moet omhoog. Bij ons én bij de Belgen”

De bondscoach heeft zelfs al nagedacht over een opzet: „Je zou met zestien clubs moeten beginnen”, legt hij uit. „De beste clubs samenvoegen in één League. De Nederlandse competitie is beter dan die in België. Bovendien wonen hier meer mensen. Daar zou je een rekenmodel op los moeten laten. Dan kom je op tien Nederlandse en zes Belgische clubs. De Competitie der Lage Landen. Ik noem maar een dwarsstraat. Het maakt niet uit van wie het idee uiteindelijk is. Het niveau moet omhoog. Bij ons én bij de Belgen.”

De nieuwe opzet zou ook als alternatief voor de play-offs kunnen dienen. Van dat plan is Van Basten nooit een voorstander geweest: „Van de play-offs gaat het niveau van de Nederlandse competitie niet omhoog. Dat gebeurt wel als Anderlecht, Brugge, Luik of Gent in plaats komen van RBC, Sparta en Willem II. Zo'n competitie wordt minder voorspelbaar.”

Niet nieuw

Het idee van een Belgisch-Nederlandse competitie is niet nieuw. In Nederland kwam PSV-icoon Harry van Raaij er al eerder mee op de proppen. ,,Het maakt niet uit van wie het idee uiteindelijk is. Het niveau moet omhoog. Bij ons én bij de Belgen", besluit Van Basten.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen