,,Ik wil respect voor mijn eigendom''

© © BELGA

Brussels-voorzitter Johan Vermeersch maakte het zaterdagavond wel heel bont in Gent en noopte de scheidsrechter tot het stilleggen van de partij. Een primeur voor onze hoogste voetbalklasse, maar ongetwijfeld een verhaal met een staartje.

Luc Gyssels

Dat de flamboyante bouwondernemer niet om een boude uitspraak of handeling verlegen zit, is algemeen bekend. Zo dreigde hij al eens om zijn volledige ploeg in de Noordzee te kieperen, schafte hij de maaltijden op de club af onder het motto

Niet werken is niet eten

en schorste hij vorige week nog op eigen initiatief Sydney Kargbo na diens drieste tackle op Jimmy Hempte. Vernieuwend en soms bewonderenswaardig, maar het gelaat dat Vermeersch tijdens Gent-Brussels toonde, was veel minder fraai.

We zetten nog even de feiten op een rijtje.

Na een halfuur - Brussels had net de 1-1 gescoord - krijgt Gent een vrije trap op de eigen helft. Kalikula trapt na het fluitsignaal de bal wat verder achteruit en krijgt prompt geel. De kleine Congolees had echter al een kartonnetje op zak en mocht gaan douchen.

Verbolgen om het onrecht wat hem was aangedaan, weigerde hij echter het veld te verlaten. Eerst tot hilariteit, later tot woede van het Gentse publiek.

,,Ronduit lachwekkend was die tweede gele kaart'', brieste Vermeersch. ,,Men moet eens leren wanneer een fase al dan niet beslissend is in een wedstrijd.''

De voorzitter en eigenaar van Brussels gaat hier grondig in de fout. De dag dat clubleiders de scheidsrechters gaan vertellen welke fases al dan niet beslissend zijn in een match, mag nooit aanbreken.

,,Ik zit 45 jaar in het voetbal en heb dit nog nooit meegemaakt.'', reageert Vermeersch. ,,Ik investeer veel in het voetbal en wil mijn beste beentje voorzetten om het Belgische voetbal naar een hoger niveau te stuwen. Vanmorgen nam ik nog eens de licentievoorwaarden door en als ik zie dat men bij de bond van de clubs het maximum verlangt op alle vlakken, mag ik van hen ten minste een beetje redelijkheid verwachten als het om scheidsrechtersaanduidingen gaat. Tenslotte gaat het hier om mijn eigendom en daar vraag ik respect voor.''

Wat zijn de gevolgen?

Vermeersch werd na zijn interventie uiteindelijk door mensen van Brussels en de hoofdsteward van AA Gent naar buiten begeleid.

,,Ik vond het bizar dat ik niet terug op de tribune mocht'', aldus de West-Vlaming. ,,Een tribune die ik nota bene met mijn firma zelf heb gezet.''

Vermoedelijk wacht Vermeersch een proces-verbaal van de Gentse politie wegens betreden van het terrein. Een mogelijk stadionverbod volgt. Ook de scheidsrechter maakte een verslag op en dus zal Vermeersch zich ook aan de Houba de Strooperlaan mogen verantwoorden.

In augustus 2004 riep de ex-speler van Kortrijk en AA Gent ook al scheidsrechter Joeri Van de Velde tot de orde toen die in Brussels-Genk drie minuten liet overspelen, drie minuten waarin Genk de winnende goal scoorde. Vermeersch eiste toen een uitleg van de scheidsrechterscommissie, dreigde ermee te stoppen en al zijn spelers vrij te laten vertrekken, maar kreeg uiteindelijk toch een fameuze boete.

De relatie tussen Vermeersch en de Belgische scheidsrechterswereld is duidelijk verzuurd.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen