Belgische medaillehoop rust bij wereldtoppers Lansink en Cumano

© © REUTERS

Volgens de kenners is onze hoop op een olympische medaille met Jos Lansink in goede handen. Hoewel hij tot 2001 Nederlander was en zijn paard Cumano Duits bloed heeft, bevat de succesformule twee ingrediënten die echt Belgisch zijn: geld en vertrouwen.

Michaël Van Damme

Jos Lansink en Cumano hebben alles om voor Belgisch medaillesucces op deze Spelen te zorgen. Lansink won tijdens de Spelen van 1992 in Barcelona al olympisch goud en behoort zowat twintig jaar tot de wereldtop onder de springruiters. De Holsteiner-hengst Cumano heeft zoveel atletisch vermogen dat hij bij de meeste hindernissen van 1m60 zelfs marge heeft. De combinatie liet voorlopig enkel strafpunten optekenen voor tijdsoverschrijding en eindigde als tweede in de voorrondes. Over die resultaten gaat nu de spons en vanmiddag vanaf kwart na één mag Lansink proberen in twee finalerondes opnieuw foutloos te blijven.

Nederlander Lansink werd naar België gelokt om voor de stal Zangersheide te werken en woont intussen al jaren in ons land, in Lanaken. Cumano heeft een Belgische eigenaar, Jean Vanderlinden. Die weigert de tophengst te verkopen en schenkt al jaren zijn vertrouwen aan Jos Lansink. In 2006 leverde dat België de wereldtitel op en nu mogen we hopen op olympisch succes.

'België is eigenlijk een succesvol paardenland', zegt Wendy Laeremans, topsportverantwoordelijke bij de Vlaamse Liga Paardensport. 'Liefst tien Belgische Warmbloedpaarden kwamen op de Spelen aan de start. Het probleem is dat onze paarden aan het buitenland worden verkocht zodra ze beginnen te presteren. Het verhaal van Cumano is heel zeldzaam. Blijkbaar heeft de eigenaar grenzeloos vertrouwen in de combinatie met Lansink.'

Grenzeloos vertrouwen heeft Lansink ook steeds in Cumano gehad. De hengst had ooit de reputatie moeilijk beheersbaar te zijn, maar Lansink stelde hem af tot een springmachine. Die leek dit jaar even te haperen door een peesblessure, maar na een korte test op een parcours van amper 1m20 in mei, wist Lansink dat het goed zat, ondanks de twijfels die buitenstaanders hadden. Ook nu wordt eraan getwijfeld of Cumano voldoende snelheid heeft voor het goud.

'Onze hoop op goud is bij Jos in goede handen', zegt Jacques Van Geenberghe, vader van de andere Belgische ruiter in de olympische finale, Jean-Claude Van Geenberghe, die voor Oekraïne uitkomt. Zullen we ook maar vertrouwen in hem hebben?

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen