Wetenschap geeft KV Mechelen 40 procent kans op degradatie

Wetenschappers hebben niet altijd gelijk en dat is goed nieuws voor KV Mechelen. Een studie van een Belgische doctoraatsstudent aan de Autonome Universiteit Barcelona geeft Malinwa veertig procent kans om te degraderen.

KV Mechelen maakte indruk tegen Anderlecht en pakte een punt tegen Bergen, maar als we het onderzoek van Kurt Desender, een Belgische doctoraatsstudent economie aan de Autonome Universiteit van Barcelona, mogen geloven, maakt de neo-eersteklasser veertig procent kans om opnieuw naar tweede klasse te degraderen.

Volgens dezelfde studie hoeft Dender, gestart met een nul op zes, zich minder zorgen te maken. Het onderzoek geeft de fusieclub slechts tien procent kans op degradatie.

Desender nam de jongste achttien seizoenen in de Belgische eerste klasse en de voorbije twintig seizoenen in de Nederlandse Eredivisie onder de loep om de degradatiekansen van net gepromoveerde clubs in te schatten.

Daaruit blijkt dat nieuwkomers 28 procent kans hebben op een retourticket naar tweede klasse. Wie als kampioen van tweede klasse de sprong maakt, halveert zijn kansen op degradatie. Dender hoeft dus minder te vrezen dan KV Mechelen. Daarnaast blijkt recente ervaring in eerste klasse eerder een nadeel dan een voordeel. Ook dat speelt Dender in de kaart.

Het cliché dat het tweede seizoen in eerste voor een ex-tweedeklasser het moeilijkste is, wordt neergehaald door de cijfers. De overlevingskansen in het eerste seizoen bedragen 72 procent, terwijl die de daaropvolgende jaren ruim tien procent hoger liggen. Even doorbijten dus voor Dender en Malinwa.

Anders in Nederland

In Nederland hebben nieuwkomers in de Eredivisie het merkelijk moeilijker om zich het eerste seizoen op het hoogste niveau te handhaven. De Graafschap en VVV Venlo hebben acht procent minder kans om zich te redden dan Dender en KVM.

De Belgische onderzoeker maakte op basis van zijn gegevens ook een model om de degradatiekansen van alle eersteklassers te berekenen. Naast KV Mechelen moet men zich bij vooral bij Brussels zorgen maken

(zie tabel)

. (vdm)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen