Zilveren Matthysen zwemt Becue van de tabellen

De Belgische delegatie heeft de hoge verwachtingen op de Europese zwemkampioenschappen voor de jeugd al aardig ingelost. Zes halve finales, vier finales, brons voor de aflossingsploeg 4x100m vrije slag en zilver voor Elise Matthysen was de oogst op eerste dag.

Elise Matthysen, net 15 geworden, moest met haar tijd van 32.36 alleen een Russische laten voorgaan. Ze zom wel het senioresrecord van Brigitte Becue (32.52) van de tabellen.

Matthysen had begin dit jaar bewust het WK seniores in Melbourne aan zich laten voorbijgaan om te pieken naar dit jeugd-EK. Toch ging het nog bijna mis. In de halve finale, waar ze zelfs clubgenote Kim Janssens met een betere tijd voor zich moest dulden, kon ze zich maar net voor de finale plaatsen.

'Ik maakte toen drie fouten: een slechte start, slechte ademhaling en slechte slagfrequentie', analyseerde Elise met haar coach Ronald Gaastra. 'Gelukkig gebeurde het in de halve finale.'

Het gevolg was echter wel een ongelukkige buitenbaan 8 in de finale. 'Ik kon niet meer doen dan alles geven. Nee, ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Ik heb er nog proberen van te maken wat ervan te maken was', straalde ze. Alleen vader Walter keek even sip. Had hij toch wel net de finale van zijn dochter gemist, zeker.

Ook coach Ronald Gaastra was in de wolken. 'Op een dik halfuurtje de knop kunnen omdraaien van een zwakke zwembeurt naar een haast perfecte race, dat is alleen grote talenten gegeven', vond hij. 'Iedereen zei dat ze beter is dan Becue, wel op de 50 meter schoolslag is dat inderdaad al het geval.'

Ondanks een finaleplaats en een persoonlijk record droop de ontgoocheling van het gezicht van Kim Janssens. 'Ik zat kapot', zuchtte ze. Ook Jolien Sijsmans (100m vrije slag) zwom een persoonlijk record.

Europees record

De Belgische aflossingsploeg lag lange tijd op de vijfde plaats, maar met een ultieme jump van slotzwemmer Yoris Grandjean werd het nog een vierde plaats. Toch brons voor Surgeloose (pr: 50.89), Systermans, Heersbrandt (net voordien vierde op de 50m vlinder na slecht aantikken) en Grandjean bleek achteraf, want de Russische ploeg werd gediskwalificeerd.

De Hongaar Gyurta (2.11.10. op de 200m schoolslag) zwom nog een Europees record op dit schitterend gestart kampioenschap. (mcd)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen