VIDEO. Nu ook officieel (en uitgelegd): zo zullen de Europese competities er vanaf volgend seizoen uitzien

Dit seizoen werd de Champions League voor de laatste keer georganiseerd met een groepsfase. De volgende editie (in 2024-2025) zal namelijk verlopen volgens ‘het Zwitserse systeem’.

Vincent Van Genechten

Het klassieke format van de acht groepen, bestaande uit vier ploegen, verdwijnt. De poulefase wordt vanaf volgend seizoen vervangen door een minicompetitie, waarbij alle teams in dezelfde tabel worden gezet. Dit wordt ‘het Zwitserse systeem’ genoemd. Elke club zal acht wedstrijden spelen tegen acht verschillende tegenstanders. Dat zijn er twee meer dan dit seizoen het geval zal zijn in de traditionele groepsfase. Meer wedstrijden, meer inkomsten, meer winst dus.

Het aantal clubs dat zal aantreden in het kampioenenbal, stijgt na dit seizoen van 32 naar 36. U zult misschien denken: meer plek voor clubs uit de kleinere landen. Maar niets is minder waar. Met de verandering wil de UEFA vooral de topclubs tegemoetkomen, die in 2021 de gesloten Super League wilden oprichten. Dat initiatief werd na hevig protest over boord gegooid, maar nu lijken ze toch hun slag thuis gehaald te hebben.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In 2003-04 maakte het format zoals wij het vandaag de dag kennen voor het eerst zijn intrede. Na twee decennia nemen we dus afscheid van de poulefase. Volgens de voorzitter van de UEFA Aleksander Ceferin zal het nieuwe systeem alvast zorgen voor meer balans. “We zijn ervan overtuigd dat het gekozen format een competitief evenwicht teweeg zal brengen.”

Wat is het gevolg voor onze clubs?

Die verandering heeft, zoals de zaken er momenteel voor staan, een positief effect voor onze Belgische clubs. De kampioen van de Jupiler Pro League dit seizoen zal zich weer rechtstreeks plaatsen voor de Champions League in 2024. Althans als onze competitie niet buiten de top tien van de UEFA-ranking valt. Momenteel vinden we België terug op de achtste plek met een coëfficiënt van 46.800. Oostenrijk sluit de top tien met 34.000 punten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen