Drie matchen voor het geld van één: Dortmund overtroeft Witsel en Simeone in spektakelmatch en gaat naar halve finales

© REUTERS

Borussia Dortmund heeft zich dankzij een 4-2-zege in een knotsgekke terugmatch tegen Atlético Madrid (heen: 2-1) voor het eerst sinds 2013 geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Het was een wedstrijd met drie gezichten, die voor Diego Simeone en Axel Witsel eindigde met een zure trek op de mond.

Michael Van Damme

Van 2-0 naar 2-2 naar 4-2: wat een spektakelmatch, al kregen we eigenlijk drie matchen voor het geld van één. Voor de rust was het een wedstrijd waarin Edin Terzic zijn twaalf jaar oudere collega van Atlético Diego Simeone overtroefde met zijn veldbezetting. Het begin van de tweede helft was het de match van een geweldige tegenzet van Simeone, maar het eindigde met een staaltje van Duitse Sturm und Drang.

Vier tegengoals, dan ga je in het geval van Witsel, de meest rechtse van het centrale drietal bij Atlético, met een slecht gevoel van het veld. Op blunders liet de ex-Rode Duivel zich niet betrappen, maar bij enkele fases had hij wel scherper kunnen (en moeten) verdedigen. Het hielp niet dat zijn flank in de eerste helft werd overspoeld.

Witsel was de enige Belg op het veld: Arthur Vermeeren vatte op de bank post. Bij Dortmund zat Julien Duranville daar.

Na minder dan vijf minuten had het 1-1 kunnen staan. Eerst had Dortmund een reuzekans via Sabitzer, vervolgens Atlético via Morata. Na vijf minuten Blitzkrieg over het gehele (slag)veld kroop Atlético de loopgraven in en werd het overspoeld. De Duitsers viseerden de flank van Molina en vonden de ruimte tussen hem en Witsel.

Diego Simeone overtroefd door Terzic

Na 33 minuten werd Witsel in de wind gezet door Brandt, maar de hoek waaruit die kon trappen was scherp. Dat de bal toch binnen ging, kon ook doelman Oblak aangewreven worden.

Vijf minuten later stond het al 2-0. Sabitzer kon de bal aannemen voor de neus van Witsel, waarna hij teruglegde op Ian Maatsen. Ook de Nederlander wist uit een scherpe hoek te scoren.

Diego Simeone had de schorsing van linkerflankspeler Lino opgevangen door Azpilicueta naar daar te verhuizen en Molina op links te posteren, maar Terzic had daar mogelijkheden gezien en gevonden.

Ander Atlético na drievoudige wissel

De Atlético-coach greep halfweg in met een drievoudige wissel, niet toevallig waren zijn twee flankverdedigers kinderen van de rekening: Morata, Molina en Azpilicueta moesten plaats ruimen voor Correa, Barrios en Riquelme.

Atlético nam een droomstart, want na 49 minuten werkte Hummels de bal in eigen doel. Acht minuten later pakten de Madrilenen met een heerlijke aanval uit door het centrum, op gang gebracht door Witsel. Correa plaatste de bal naast. Het was uitstel, want iets later legde Atlético weer een geweldige aanval op de mat, die werd afgerond door Correa: 2-2 en Atlético in het voordeel.

Maar er bestaat een cliché over Duitsers. Met een geweldige kopbal na een voorzet in één tijd bracht Füllkrug Dortmund weer op voorsprong. Twee minuten later zette Sabitzer het Signal Iduna Park in vuur een vlam met de 4-2, Witsel draaide zich met zijn rug naar hem toen hij afdrukte. Dortmund naar de halve finales.