Stad vraagt nieuwe omgevingsvergunning aan voor omstreden keerlus: “Hopen dat plannen na de verkiezingen worden geschrapt”

© ATV

Deurne/Borgerhout -

Het stadsbestuur dient begin mei een nieuwe omgevingsvergunning in voor de omstreden keerlus en heraanleg van de Boekenberglei, Drakenhoflaan en Gitschotellei. En dat doet het protest tegen de plannen opnieuw oplaaien. “Dit houdt heel de buurt bezig.”

Jan Stassijns

Het stadsbestuur zal in mei een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen voor de omstreden keerlus en heraanleg van de Boekenberglei, Drakenhoflaan en Gitschotellei in Deurne en Borgerhout, vlak bij het Te Boelaarpark. De tweede intussen, nadat de stad de eerste toegekende omgevingsvergunning zelf had ingetrokken. In december kwam namelijk aan het licht dat van de 3.500 ingediende bezwaarschriften, er duizend niet waren meegenomen in de beoordeling van de vergunningsaanvraag.

LEES OOK. Stad trekt vergunning voor omstreden keerlus in: procedure moet helemaal van nul herbeginnen

Even koesterden buurtbewoners en actiecomité Het Juiste Spoor nog de hoop dat het massale protest het stadsbestuur zou overhalen de plannen te herbekijken. IJdele hoop, zo blijkt, want in het nieuw, definitief ontwerp wordt niet tegemoetgekomen aan de bezorgdheden van de buurt.

Het Juiste Spoor vreest dat het project niets dan nadelen voor de buurt met zich meebrengt. Het actiecomité vreest onder meer gevaarlijkere kruispunten, vindt het onbegrijpelijk dat er 62 bomen gekapt moeten worden en vindt 6 miljoen euro “voor een project dat niemand wilt” niet te verdedigen.

LEES OOK. Groen en PVDA reageren op definitief ontwerp keerlus: “Wat een miskenning van de mening van heel wat inwoners van Deurne en Borgerhout”

Opnieuw bezwaarschriften

Dat de stad de komende weken een nieuwe omgevingsvergunning zal aanvragen, doet het protest weer oplaaien. Verwacht wordt dat het openbaar onderzoek eind juni start. De uiterste beslissingsdatum valt in november, met als doel om begin 2025 de werken uit te voeren.

“En uiteraard zullen we opnieuw massaal bezwaarschriften indienen”, zegt Lode Daelemans van Het Juiste Spoor. “Dit houdt heel de buurt bezig. De ongerustheid is groot en toch blijft de stad dit project doorduwen. We hopen dat het hele keerlus-gegeven na de verkiezingen op de schop gaat.”

Lode Daelemans van Het Juiste Spoor.© Joris Herregods

“We weten ook dat de voetpaden en fietspaden er slecht bijliggen. Maar de aanleg van de tramsporen bedreigt de prachtige bomen op de Boekenberglei. Er verdwijnen 64 bomen. De tram zorgt op de kruispunten voor nog meer gevaarlijke situaties”

Luc Moerkerke

Groen

Ook oppositiepartijen Groen en PVDA in Deurne en Borgerhout zijn niet te spreken over de plannen. “Wij zijn niet tegen een heraanleg”, zegt Luc Moerkerke (Groen) Borgerhouts districtsschepen van Publiek Domein. “We weten ook dat de voetpaden en fietspaden er slecht bijliggen. Maar de aanleg van de tramsporen bedreigt de prachtige bomen op de Boekenberglei. Er verdwijnen 64 bomen. De tram zorgt op de kruispunten voor nog meer gevaarlijke situaties. Nu is het al gevaarlijk aan het kruispunt van de Gitschotellei en Cruyslei. Er komt nog een gevaarlijk kruispunt bij aan de Drakenhoflaan en Boekenberglei. De extra tramsporen zijn een dure investering (6,2 miljoen euro, red.) die niet zorgt voor extra openbaar vervoer. En, de heraanleg van de Gitschotellei zorgt ervoor dat de populaire woensdagmarkt definitief moet verhuizen.”

Te Boelaarpark

“Er zal ook 64 vierkante meter van het Te Boelaarpark verdwijnen om opstelruimte te voorzien voor fietsers en voetgangers”, zegt Moerkerke. “Het park is bosgebied, dat laten wij niet zomaar gebeuren. Gelukkig is het einde van de legislatuur in zicht. Als het van ons afhangt, wordt de keerlus geschrapt en beginnen we terug van nul. De buurt verdient een duurzame heraanleg, met behoud van alle bomen, brede voetpaden en fietspaden en veilige oversteekplaatsen. Het is echt onbegrijpelijk dat de stad koppig blijft doorgaan met dit project.”

“Ik heb echt plaatsvervangende schaamte”, zegt Deurns districtsraadslid Manal Toumi (PVDA). “Het is schandalig dat de stad met oogkleppen op doorduwt. Inspraak zal ongetwijfeld een belangrijk verkiezingsthema worden, want dit project is geen alleenstaand geval.”

Luc Moerkerke (Groen) Borgerhouts districtsschepen van Publiek Domein.© Frederik Beyens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus