Dit was de gemeenteraad: “Antwerpen is geen speeltuin voor krapuul” en “250 toiletten nodig, even veel als Velo-stations”

Antwerpen -

De Antwerpse gemeenteraad kwam maandagavond bijeen in het stadhuis. Vier uur lang werd er onder meer gedebatteerd over het tekort aan openbare toiletten in de stad, de systematische identiteitscontroles in de stationsbuurt en Antwerpen-Noord en over de uitbreiding van de luchthaven. Lees hieronder de tekstupdates tijdens de afgelopen gemeenteraad.

Sacha Van Wiele

Jonas Rosquin
Maandagavond op de gemeenteraad:
  • Discussie over de naam Politieplein voor de plek waar nieuw politiekantoor staat in Berchem (lees meer)
  • Stadsgroenfonds: Stad laat projectontwikkelaars en vastgoedeigenaars mee betalen voor de aanleg van buurtgroen (lees meer)
  • Discussie over systematische identiteitscontroles aan het Operaplein en in enkele straten in Antwerpen-Noord (lees meer)
  • Groen hoopt de meerderheid te overtuigen van de nood aan tweehonderd extra openbare toiletten (lees meer)
  • Debat over nieuwe cijfers over dak- en thuislozen (lees meer)
Jonas Rosquin
De gemeenteraad is afgelopen.
Jonas Rosquin

CD&V pleit voor meer veiligheid in de parken

Nahima Lanjri (CD&V) kaart de veiligheid in verschillende parken met dichte begroeiing aan, onder meer het Mastvestpark, maar ook het Stadspark. Lanjri stelt dat veel mensen het park mijden, gezinnen met kinderen, omdat er te veel ongure types rondhangen.
Lanjri vraagt aan het college hoe de beveiliging in de parken kan gegarandeerd worden, onder meer met een lichtplan. Ze pleit ook voor extra inzet van stadstoezichters om meer te patrouilleren.

Burgemeester De Wever (N-VA) zegt dat met betrekking tot de veiligheid gekeken moet worden naar de zichtlijnen. Functionele routes in parken worden aangepakt met LED-lichten, die het "gele autostradelicht" vervangen. "Maar het is niet de bedoeling om een volledig park te verlichten met LED. Anders nodigt het ook uit om een hele nacht in zo'n park rond te hangen. Daarom wordt ook gekozen om aan bepaalde sportterreinen 's nachts de lichten te doven." Volgens De Wever wordt nu ook al toezicht gehouden in de parken. "Mensen klagen zelfs tegen mij in het Rivierenhof dat er te veel combi's rondrijden." 
Jonas Rosquin

Groen vindt dat bezwaren tegen de uitbreiding van de luchthaven in de wind worden geslagen

Ilse Van Dienderen van Groen heeft een interpellatie naar aanleiding van het gunstig advies van de stad voor de uitbreiding van de luchthaven van Deurne, ondanks 4.800 bezwaren die werden ingediend. Dat ook ondanks studies die uitwijzen dat de luchthaven niet rendabel en een "subsidieslurper" is. Volgens Groen groeit ook de tegenstand en kalft het draagvlak af.
"In Antwerpen gebeurt een openbaar onderzoek dat een negatief advies levert, maar het stadsbestuur houdt geen enkele rekening met de besognes van zovele Antwerpenaren."

Hicham El Mzairh van Vooruit wil aanstippen dat het gaat om een voorlopig gunstig advies gaat, onder voorwaarden. En die voorwaarden zijn volgens de Vooruit-fractieleider niet min. Het gaat dan onder meer voorwaarden rond verminderde geluidsoverlast en elektrificatie. Volgens Van Dienderen bestaan er geen garanties voor die voorwaarden.

Koen Laenens (N-VA) zegt dat een petitie vóór het behoud van de luchthaven maar liefst 8.000 handtekeningen heeft gekregen. Hij kaart ook de acties van tegenstanders in Berchem-station aan, waarbij actievoerders volgens hem agressief om handtekeningen hunkerden. Volgens Laenens is de luchthaven ook veel meer dan Groen ze schetst. De petitie van voorstanders van de luchthaven was volgens Van Dienderen een petitie die door iedereen zonder controle kon worden getekend worden, in tegenstelling tot de tegen-petitie die enkel kon getekend worden door bewoners van Antwerpen, mét identiteitscontrole.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder (N-VA): "Ik ben zeer duidelijk voorstander van de luchthaven, binnen de contouren van het bestuursakkoord." Volgens De Ridder bieden regionale luchthavens echt wel een meerwaarde. De luchthaven is volgens haar ook een motor voor tewerkstelling. Bovendien zullen er ten opzichte van het jaar 2000 zelfs minder vliegbewegingen zijn in de toekomst. De Ridder zegt dat er zeker wordt rekening gehouden met de omwonenden en dat er dus ook een actieplan moet komen met betrekking tot minder hindermaatregelen.
Jonas Rosquin

Groen vraagt om meer openbare toiletten: "250, naar analogie met aantal Velo-stations"

Groen heeft een interpellatie met een daaraan gekoppelde motie over een tekort aan openbare toiletten in de stad. Ilse Van Dienderen: "Het gaat ocharme in het district Antwerpen om ocharme 50 toiletten die niet eens altijd beschikbaar zijn. Brussel en Parijs hebben daarover een geïntegreerd beleid, Antwerpen loopt achter."
Van Dienderen stelt dat er in 2023 drie pilootprojecten werden gelanceerd, maar dat die te wensen overlieten.
De motie van Groen luidt: een geïntegreerd openbare toilettenbeleid met als doel 250 openbare toiletten op het grondgebied, die open en toegankelijk zijn. Daarbij moeten districten, bewoners en handelaars worden betrokken. Groen vraagt om een duidelijke bewegwijzering naar die nieuwe toiletten.

Hicham El Mzairh van Vooruit vindt eveneens dat er te weinig sanitaire voorzieningen zijn in de stad. Hij stipt aan dat schepen Karim Bachar al heeft ingezet op betere toegankelijkheid van toiletten voor mindervaliden. Maar er zal nog een tandje moeten bijgezet worden. "Of dat nu om 250 toiletten moet gaan die 24/7 open moeten zijn, dat kunnen we beter aan experten overlaten die dat kunnen bestuderen."

Nahima Lanjri van CD&V zegt dat haar fractie de Groen-motie zal goedkeuren. "250, 300 of 150, dat laat ik in het midden. Maar dat er meer nood is aan maar openbare toiletten is duidelijk."

Burgemeester De Wever antwoordt dat er op dit moment 20 publieke urinoirs en 6 klassieke toiletten zijn, maar daarnaast nog honderd publiek toegankelijke toiletten in het stedelijk patrimonium, zoals onder meer bibliotheken, cultuurhuizen en zelfs in het Stadhuis. "Er is wel wat. Maar als het gaat over dag en nacht is het een ander paar mouwen. Maar in de binnenstad zijn er niet bepaald horecazaken te weinig waar mensen naar toilet kunnen gaan, soms wel voor de kost van een consumptie. Moet daar nog een netwerk van sanisettes bovenop komen? Niet iedereen is even enthousiast om zo'n units voor hun woning of zaak te plaatsen. De vraag van Groen lijkt me daarom niet realistisch." De Wever wijst ook op het risico tot vandalisme en stelt dat de plaatsing van deze units met een zeer hoge kostprijs gepaard gaat. "Bezint eer ge begint!"

De Wever: "Er zijn deze zomer drie pilootprojecten: De Coninckplein, de Belvédèresite en het Stadspark. Eens doorgevoerd, zullen die geëvalueerd worden."

Van Dienderen: "U zegt dat er veel toiletgelegenheid is, maar dat wordt dan toch niet door de mensen zo aangevoeld." Het Groen-raadslid pleit opnieuw voor betere bewegwijzering en vooral extra toiletgelegenheid in parken. "Het provinciaal domein Rivierenhof slaagt daar blijkbaar wel in. Qua toiletten gaat u onder de lat."

De Wever: "We gaan niet langer rond de pot draaien en over tot de stemming van de motie." Groen krijgt steun van PVDA en CD&V, te weinig voor een meerderheid.
Jonas Rosquin

De Wever over systematische identiteitscontroles: "Antwerpen is geen speeltuin voor krapuul"

Sinds 1 april worden in de stationsbuurt systematische identiteitcontroles gevoerd en nu ook in Antwerpen-Noord en dat tot 1 juli. Sam Van Rooy (Vlaams Belang) stelt de vraag wie aan identeitscontroles worden onderworpen en wat de tussentijdse resultaten zijn. Hij vraagt zich af of er nog andere locaties volgen.

Ilse Van Dienderen (Groen) stelt er zich ook vragen bij. Aanleiding zijn groepen jongeren die mensen lastig vallen, of erger. Van Dienderen vindt het goed dat de stad het probleem wil aanpakken. Onder meer aan station Handel gaat de politie identiteitscontroles doen. Het Groen-lid erkent dat het een probleemplek is en vraagt hoe lang het probleem al aan het sudderen is. "Het lijkt met dat het lang heeft gesuddert en dat nu het op ontploffen staat, u nu hard optreedt."
Van Dienderen heeft meer problemen met de controles op andere plekken, onder meer aan de Via Sinjoor. Ze vreest voor 'ethnic profiling'. Ze vraagt zich af wat de definitie van 'hinderlijke samenscholing' is. Groen vindt dat enkel de échte amokmakers moeten worden aangepakt. Anders gaat dit ten  koste van de geloofwaardigheid van de politie.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt dat het riedeltje dat de wijkteams onderbemand zijn, afgezaagd is en totaal niet klopt. "Nee, de situatie is helemaal uit de hand aan het lopen door een gebrek aan mankracht. Een verwaarlozing vaniit de politie in Antwerpen-Noord waardoor de toestand op ontploffen staat en de wijkteams geen oren en ogen hebben ... Hoeveel keer nog? Wat een onzin! ... Dat moest me even van het hart."

De Wever herhaalt, geërgerd, dat er wel degelijk een wettelijk kader is voor de systematische identiteitscontroles. "Het gaat om artikel 4 van de wet op het politieambt. Dat is dus geen license om iedereen zomaar lastig te vallen, maar heel duidelijk omschreven."  De Wever stelt dat het Antwerpse korps "toonaangevend" is wat betreft het correct omgaan met mensen.

Wat betreft de problematiek aan het Centraal Station gaat het volgens De Wever om groepjes jongeren die speciaal naar Antwerpen afzakken om in de stationsbuurt amok te maken, meestal in de vakantieperiodes. "We weten om wie het gaat en willen proactief kunnen optreden. We willen het signaal geven aan die jongeren dat ze niet welkom zijn in Antwerpen. Antwerpen is geen speeltuin voor krapuul. We doen dit nu sinds 30 maart en op die korte tijd zijn er 140 jongeren in beeld gekomen, waarvan 7 jongeren meermaals. In de weekends zit daar een piek op. Via TikTok zijn de jongeren snel zeer goed op de hoogte van de controles en ze hebben duidelijk een afschrikkend effect. En dat was ook de bedoeling."

In andere wijken, zoals in de Diepestraat in Antwerpen-Noord gaat het over heel andere, vaak drugsgerelateerde problematieken.

Sam Van Rooy (VB) stipt aan dat de stad geconfronteerd worden met een globalistisch probleem dat slecht wordt aangepakt door de nationale en supranationale overheden, "waardoor een stad als Antwerpen niet meer kan doen dan dweilen met de kraan open".
Jonas Rosquin

Vlaams Belang klaagt aan dat er een (tijdelijke?) moskee in een tent staat aan Linkeroever

Sam Van Rooy (Vlaams Belang) klaagt aan dat er de tijdelijke tenten aan de voetbalvelden van City Pirates aan Linkeroever plek is voorzien voor "een tentmoskee". De buurt was daarvan niet op de hoogte, stelt Van Rooy en zorgt overdag en 's nachts voor heel wat overlast. Onder meer door nachtelijke gebeden en veel autopassage, aldus Van Rooy.
"Op deze manier islamiseert City Pirates. De club zou voor diversiteit moeten staan", zo parafraseert Van Rooy buurtbewoners op de buurtvergadering. Van Rooy vraagt zich af of die tent geen bouwovertreding is. Van Rooy welke toekomst die moskee op de terreinen heeft. Volgens Van Rooy worden er nu ook containers geplaatst en zijn daar zelfs al bomen gerooid en beton gegoten.

Martine Vrints (N-VA) wijst op de verantwoordelijkheid van de vorige schepen van Erediensten (Tom Meeuws, vooruit) "Wat begon als een oplossing is verworden tot een probleem creëren. De plotse overlast van geluid, licht, zwerfvuil en parkeren is frustrerend voor de lokale gemeenschap." Het raadslid heeft ook vragen bij de plaatsing van de containers, zonder bouwaanvraag. Ze stipt ook aan dat er PFAS in de bodem zit en vraagt zich af op dat onderzocht is.

Schepen van Erediensten Tatjana Scheck (Vooruit) erkent dat er slechte communicatie was met de buurt en biedt haar excuses aan. Ze zegt ook dat de tenten verplaatst werden op de site zelf. De stad is in 2018 op zoek gegaan naar een nieuwe locatie voor de vzw nadat ze moesten verdwijnen in het stadscentrum.
Er werd aan de rand van het woongebied op Linkeroever plek gezocht voor een tijdelijke invulling. Voor een permanente invulling is geen plek, omdat het om recreatiegebied. De procedure voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning werd opgestart voor een tijdelijke constructie van containerunits voor de duur van 24 maanden. Er is wel een procedure lopende rond een afwijking van de omgevingsvergunning, zodat de tijdelijke invulling aan de Charles De Costerlaan kan omgezet in een permanente. De tenten zijn er geplaatst in afwachting van de komst van de containers. Dat er PFAS in de grond zit, is volgens de schepen een nieuw element.

Sam Van Rooy zegt dat er misleidende info werd verspreid in het collegebesluit, waarin volgens hem staat dat het enkel om een ontmoetingsruimte gaat. "Staan er leugens in het collegebesluit? Of werd de locatie gekaapt door de leden van het vzw om er een moskee van te maken, terwijl het moest dienen als ontmoetingsplek voor de buurt?" Volgens Scheck is de samenwerking van mensen van de vzw en die van City Pirates zeer goed en is de overlast na het einde van de Ramadan voorbij. Al erkent ze dat er nog goed overleg moet volgen met de buurt.
Jonas Rosquin

Lise Vandecasteele over nieuwe serviceflats aan de Oever: "Wie kan dat betalen?"

Lise Vandecasteele (PVDA) heeft een interpellatie over de komst van nieuwe serviceflats Sint-Andries aan de Oever. "Maar de prijzen die je zal moeten betalen zijn om van achterover te vallen:  de goedkoopste 1.350 euro per maand, de duurste 1.860 euro. Dat is de huur, exclusief extra kosten."
"Welke oudere kan die prijzen betalen voor een serviceflat van het Zorgbedrijf?", vraagt Vandecasteele zich af. Volgens haar kunnen heel wat ouderen in onze stad dit niet betalen. Alleszins heel wat van de bewoners van de oude serviceflats aan de Oever, niet. "Het gaat om een verdrievoudiging van de prijs. U wil die mensen blijkbaar niet in de binnenstad. U zit gevangen in een marktlogica en u duwt die mensen uit de stad weg. Blijkbaar zijn enkel mensen met een bijzonder hoog inkomen nog welkom. De wijk Sint-Andries, de parochie van miserie, brokkelt nog een beetje meer af. Schepen, u bent echt niet goed bezig."

Karen Maes (Groen) vindt ook niet dat dit soort dure projecten in de wijk Sint-Andries horen.

Schepen Els van Doesburg (N-VA): "Het Zorgbedrijf blijft investeren in voorzieningen die voldoen aan hedendaagse noden en wensen van de Antwerpenaar. De vorige assistentiewoningen voldeden niet. Naast dit nieuwbouwproject blijven de assistentiewoningen aan de Oever ook bestaan. Voor de huidige bewoners gaat het om prijzen tot 630 euro per maand. Voor de nieuwbouwflats gaat het om prijzen tussen 998 en 1.506 euro per maand. De bedragen die u opnoemt mevrouw Vandecasteele zijn fundamenteel fout." De schepen vindt het niet meer dan normaal dat een moderne serviceflat in het midden van de stad duurder is dan een minder moderne buiten de stad.
De schepen zegt ook dat de vorige bewoners van de serviceflats aan de Oever, die tijdelijke moesten verhuizen, terug kunnen keren met behoud van huurprijs. Alweer vindt dat PVDA daarover foute informatie verspreidde.

Er volgt een bitsige discussie tussen de schepen en Lise Vandecasteele. Die laatste blijft er bij dat de prijzen enorm stijgen voor de bewoners en dat vroegere bewoners van de serviceflats hun contracten lieten zien.
Jonas Rosquin

Schepen Scheck over dakloosheid: "Het beste actieplan is ons beleid"

Karen Maes van Groen heeft een interpellatie en voorstel tot motie omtrent 'stad zonder dakloosheid'.
Het Groen-raadslid pleit er voor dat als stad, als gemeenteraad, een sterk signaal moet gestuurd worden dat we een stad willen waar geen mensen meer zijn zonder dak boven hun hoofd. Volgens Maes zijn er in het recente verleden al heel wat aanbevelingen gedaan vanuit het veld, waarmee de stad niets heeft gedaan. "Er is heel goed over nagedacht, de mensen boden oplossing aan, maar de stad koos er voor er niet mee aan de slag te gaan."
Er is volgens Maes nood aan nachtopvang in individuele ruimtes en niet enkel in grote zalen zoals nu het geval is. Maes ziet onder meer oplossingen in de leegstaande Stuivenbergsite.
Maes verwijst naar de noodcapaciteit die werd gecreëerd voor mensen uit Oekraïne. "Waarom kan dat niet voor dak- en thuislozen?"
Mochten er toch nog mensen op straat verblijven, kunnen er dan geen rustpunten voor hen voorzien worden, een inloopruimte, waar ze zich veilig kunnen voelen.
Volgens Maes heeft het schepencollege de hefbomen in handen om dit probleem aan te pakken, zowel de schepenen van Sociale Zaken, als van Wonen en Ruimtelijke ordening.

Kevin Vereecken (N-VA) stelt op het voorstel van extra capaciteit dat er een risico voor een aanzuigeffect bestaat. "Wil dat zeggen dat we die mensen niet moeten helpen? Nee. Maar we moeten voorkomen dat er mensen van buiten Antwerpen naar hier komen omdat ze weten dat ze hier gegarandeerd een dak boven hun hoofd krijgen."
Karen Maes hield een pleidooi voor het Housing First-principe uit Finland hier toe te passen, maar Vereecken heeft daar ernstige bedenkingen bij. Het is volgens Vereecken in Finland een nationaal programma omdat ze zich daar bewust zijn van een aanzuigeffect. "Bovendien doen we het zonder dat principe bij ons verhoudingsgewijs minder daklozen dan in Finland."

Lise Vandecasteele (PVDA) vindt het om te beginnen pijnlijk dat dit nog maar de eerste keer is dat er een daklozentelling is. "Er zijn 900 kinderen in deze stad die direct of indirect betrokken zijn bij dakloosheid. Dat is een schandvlek en een aanfluiting van de mensenrechten. Ik hoop dat iedereen zich bewust is van de ernst." Vandecasteele wijst ook de "grote wooncrisis" in onze stad met de vinger en de lange wachtlijsten voor mensen die op zoek zijn naar een sociale woning. "Zo gaan we er nooit geraken. Het is triest dat er met Vooruit in het bestuur weinig veranderd is. Ik roep Vooruit op om na de verkiezingen niet naar rechts, maar naar links te kijken."

Schepen van Sociale Zaken Tatjana Scheck (Vooruit) verduidelijkt dat het om een wetenschappelijk telling in oktober gaat, waarvan de resultaten nu in maart werden bekendgemaakt. Scheck betoogt dat het aantal plaatsen voor versnelde toewijzing zijn toegenomen. De schepen erkent dat Antwerpen een stad zonder dakloosheid moeten worden, maar zegt dat dat een verantwoordelijkheid is van verschillende overheden. "Wij hebben de afgelopen legislatuur onze uiterste best gedaan." De schepen zegt dat er een modern nieuw gebouw voor dak- en thuislozen komt, waarin ook plek is voor individuele opvang en ook plek is voor daklozen met dieren.
Volgens Scheck is er ook meer dan 4 miljoen euro extra geïnvesteerd in dag- en nachtopvang en ook de woonbegeleiding en in de preventie van uithuiszettingen werd extra geïnvesteerd.
"De telling toont aan dat we in de juiste richting zitten", aldus de schepen. "Het beste actieplan is ons beleid dat we elke dag uitvoeren."

Karen Maes erkent dat de stad dingen heeft ondernomen, maar er zijn volgens Groen nog veel tekortkomingen. "Uw beleid blijft een druppel op een hete plaat."

De Groen-motie wordt enkel gesteund door PVDA en wordt bijgevolg verworpen.
Jonas Rosquin

Problematiek van overgooien in de Antwerpse gevangenis

We zijn toegekomen aan het initiatiefrecht van de raad.

De eerste mondelinge vraag komt van Filip Dewinter (Vlaams Belang) naar aanleiding van een vechtpartij in de gevangenis in de Begijnenstraat. "Zoals meestal moest de Antwerpse politie tussenbeide komen en de rust en orde herstellen."
Dewinter vraagt hoeveel politiemensen er zijn ingezet en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van de openbare orde in de stad. "Ik vraag me ook af hoe lang die incidenten en extra inzet van de politie in de gevangenis moet blijven duren? Hoe lang blijven die investeringen vanuit ons korps nog duren? En dat er zoveel over de muur kan worden gepiekerd vanop straat, hoe kan dat dit nog blijft duren? Dat is een oud zeer dat maar blijft duren en het was ook de aanleiding van de incidenten met steekpartijen afgelopen week."

Dewinter schampert het dat dat laatste wel eens onderwerp zou kunnen zijn voor een stuk van 't Echt Antwaarps Theater. Burgemeester De Wever: "Heb je daar al een titel voor? Ik stel voor: 'Onze Gaston gooit ne gsm over 't prison'. Het zou een prachtig blijspel kunnen zijn, maar 't is helaas niet om te lachen."
De Wever stelt over het incident zelf dat er zes leden van SRT zijn gestuurd en twee secties van de mobiele eenhoud. Die tussenkomst heeft niet erg lang geduurd, stelt de burgemeester. Bij het incident zijn twee gedetineerden gekwetst geraakt, waarvan er één naar het ziekenhuis werd gebracht. Van de kant van de agenten raakte er niemand gewond.
Daarnaast stelt de burgemeester dat er langs één kant van de gevangenis er maatregelen werden getroffen en dat er vanaf die kant geen overgooiproblematiek meer is. Die is er nog wel langs andere muren, erkent De Wever.
De Wever heeft het nog eens over de algemene desinvestering vanuit het nationaal niveau en dat het dweilen is met de kraan open. Er is veel toezicht, onder meer van het fietsteam langs de kwetsbare zijden van de gevangenis.
De Wever zegt dat hij binnenkort naar de gevangenis gaat, om met de directie te spreken. "Dan gaan we stilaan tot actie willen overgaan."
De Wever pleit dat de federale overheid private bewakingsfirma's inzet. "Dat kan ook onderwerp zijn burgemeesterlijk bevel", aldus De Wever. Hij heeft het dan vooral langs de kant van de personeelsparking.

LEES OOK. De Wever overweegt private bewakingsfirma in te zetten aan gevangenis
Jonas Rosquin

Agendapunt 38. Stedenbouwkundige verordening 'Stedenbouwkundige lasten' 

Groen vindt dat de verordening aan verbetering vatbaar is en formuleert enkele amendementen. Ilse Van Dienderen vindt dat grote hotels extra lasten voor de gemeenschap met zich meebrengen "al is het maar qua inrichting van het openbaar domein" en bijgevolg vindt de partij dat een stedenbouwkundige last voor dit soort functies gegeven moet worden..
Een afwijking van de stedenbouwkundige last moet naar de raad gaan vindt Groen en niet naar het college. Dat om de transparantie te bevorderen.
Een derde amendement van Groen gaat over de zoneringskaart (de tarieven voor verschillende zones). Groen vindt dat de beslissing over de zoneringskaart eveneens een raadsbeslissing moet zijn.

Mie Branders (PVDA) gaat er vanuit dat projectontwikkelaars voor winstmaximalisatie gaan. Daardoor blijft er vaak weinig plek over voor Groen. Branders neemt het voorbeeld van een project op het Kiel waarbij de projectontwikkelaar nauwelijks groen voorzag, enkel op de plek waar nu nog een kerkje staat dat op termijn moet afgebroken worden. "Geen groen en te dichtgebouwd", vindt Branders. Ze vindt dan ook onbegrijpelijk dat de stad dit heeft toegestaan. Daarnaast vindt PVDA dat de stad die grond niet had mogen verkopen, maar zelf moeten invullen. Projectontwikkelaars krijgen volgens de partij te veel vrijheid om naar believen in te vullen. PVDA vreest ook dat de sleutels uit handen worden gegeven aan projectontwikkelaars en dat de sociale woningbouw en het maatschappelijk belang in de verdrukking komen.

Danielle Meirsman (N-VA) verdedigt vanuit de raad de nieuwe verordening. Het gaat niet om 'een vergunning afkopen door projectontwikkelaars.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder (N-VA). "Ik wil niet ingaan om wat mevrouw Branders probeert te declameren. In een communistische staat bestaan er geen projectontwikkelaars", sneert ze naar het PVDA-lid. De Ridder verdedigt het punt dat maatschappelijke lasten niet moeten doorgerekend worden aan hotels, omdat er geen oorzakelijk verband tussen beide kan aangetoond worden.

De amendementen van Groen vinden geen meerderheid.
Jonas Rosquin

Openbare toiletten bij kermissen

Ilse Van Dienderen (Groen) houdt een pleidooi (via een amendement bij het punt rond het reglement voor kermissen) dat er in het reglement moet opgenomen worden dat er voldoende openbare toiletcapaciteit is.
Schepen van Foren Peter Wouters (N-VA) stelt dat op de Sinksenfoor twee openbare toiletten worden geplaatst en dat enkele foorkramers zelf ook toiletgelegenheid voorzien. 
Ilse Van Dienderen vindt dat er bij de foren bij de in- en uitgangen toiletten geplaatst moeten worden.
Peter Wouters (N-VA): "Mevrouw van Dienderen, voor de buurt aan Spoor Oost toiletten moeten voorzien? Dat vind ik toch heel gek hoor."
Het amendement van Groen wordt niet goedgekeurd.
Jonas Rosquin

Tekort aan daklozenopvang

PVDA is blij dat er exacte nachtopvang komt voor dak- en thuislozen. "Er komen tien plekken vrij 's nachts", zegt Lise Vandecasteele. "Maar er is veel meer nood. Bijna elke nacht wordt de volle capaciteit gebruikt, maar in april werd bijna 60 keer iemand bij de nachtopvang geweigerd. Nochtans stonden er wel bedden vrij, maar de stad heeft een arbitraire maximumnorm opgelegd. Extra bedden en extra budget kunnen voorzien worden, ik snap het niet. Zet ook tijdens de zogenaamde zomermaanden meer bedden open. Gebruik de volle capaciteit het hele jaar door."

Schepen voor Sociale Zaken Tatjana Scheck (Vooruit) betoogt dat deze legislatuur het budget verhoogd is voor nachtopvang naar 14 miljoen euro. Ze stelt dat ze het "maximale doet". Dat laatste betwijfelt Lise Vandecasteele.
Jonas Rosquin

Verkoop pand in Lange Nieuwstraat

Ilse Van Dienderen zegt dat Groen tegen het punt rond de verkoop van het pand in de Lange Nieuwstraat 81 zal stemmen. De partij had gehoopt dat de stad er een culturele invulling aan zou geven en niet zo maar tot een verkoop zou overgaan.
Het punt wordt niettemin goedgekeurd.
Jonas Rosquin

Plek voor mastergebouw politie in Berchem wordt Politieplein

Mie Branders (PVDA) vindt een beetje vreemd dat een "veredelde trotoir" voor het politiegebouw, naast de Borsbeekbrug de naam 'plein' krijgt. "We vinden het geen goed idee, een plein maken van een trottoir. Raar"

Claude Marinower (Open VLD) klaagt niet de naam aan, maar de staat van het wegdek. Hij vergelijkt het schamper met de 'Strade Bianche in Antwerpen' of een afgekeurd rallyparcours. Burgemeester De Wever antwoordt dat het een gewestweg is en erkent dat wegdek er abominabel bij ligt. Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) zegt dat hij dit al heeft aangekaart bij het AWV.

Burgemeester De Wever stelt dat de naam Politieplein werd gegeven vooral om een bekend postadres te geven, dat herkenbaar klinkt voor de burger. "We hebben er nooit fysieke, ruimtelijke ambities over geuit. Het is vooral om verwarring met de Borsbeeksebrug te vermijden. We hebben hier ook niemand mee ontrieft, meen ik."

De PVDA keurt de naamgeving af, de andere partijen zijn voor.
Jonas Rosquin
Met een dikke tien minuten oponthoud kan de gemeenteraad nu toch van start gaan.
Burgemeester De Wever excuseert zich voor de vertraging.
Jonas Rosquin
De meeste raadsleden en leden van het stadsbestuur hebben al hun vaste plek ingenomen in de raadszaal op 't Schoon verdiep. De zitting kan nu elk moment beginnen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus