Kegelbanen uit 1933 van failliete Kegelkluis zoeken nieuwe bestemming: “Zou jammer zijn als ze verdwijnen”

Antwerpen -

In de Antwerpse Leeuwenstraat is donderdag de laatste overgebleven kegelbaan van Antwerpen uitgebroken. De kegelsportfederatie hoopt de historische banen uit 1933, die oorspronkelijk in de kelder van de Boerentoren lagen, een nieuwe bestemming te geven.

Jan Stassijns

LEES OOK. Na 88 jaar: laatste kegelbaan van Antwerpen stopt ermee door corona

LEES OOK. Laatste kegelbaan van ’t stad vindt eindelijk overnemer: “De kegel is door de kerk”

De Kegelkluis in de Leeuwenstraat staat leeg sinds 2021. De coronacrisis nekte de laatste kegelbaan van Antwerpen, die in 1933 het licht zag in de kluizen van de Boerentoren. Maar de kegelbanen zelf, inclusief de techniek en alle toebehoren, staan nog steeds in de Leeuwenstraat op de eerste verdieping.

Intussen is de voormalige kegelhal opnieuw verhuurd aan de mensen achter Escaping Antwerpen die de ruimtes willen gebruiken om hun activiteiten uit te breiden. De kegelbanen moeten er dus weg. Op 2dehands.be worden ze zelfs gratis aangeboden. En dat is ook Bob Knors niet ontgaan, secretaris van de Vlaamse Kegelsportfederatie en sportleider van de Mortselse kegelclub Zun.

Ontmanteling

Stukje per stukje is Bob, samen met andere fervente kegelaars, bezig met de ontmanteling van de kegelbanen en bijhorende mechaniek. Ook afgelopen donderdag weer. “De banen zelf zijn nog authentiek”, zegt hij. “Het meer dan negentig jaar oude beukenhout is in 1958 nog mee verhuisd van de Boerentoren naar hier. Het kan zeker nog enkele jaren mee, maar het is maar de vraag hoelang nog.”

Geschiedenis is het wel, want het stamt nog uit een tijd dat de stad Antwerpen gemakkelijk vijftig tot zestig kegelclubs telde. De Kegelkluis was de allerlaatste en sloot in 2021 de deuren. In de ruime regio zijn er nog kegelclubs in Mortsel, Schelle en Beveren.

De Kegelkluis bevond zich op de eerste verdieping van dit pand in de Leeuwenstraat.© Jan Van der Perre

Bob Knors in de failliet gegane Kegelkluis. De goten zijn al uitgebroken. Nu zijn de banen zelf aan de beurt.© jas

Wat er met de oude kegelbanen van de Kegelkluis gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. “We willen er alles aan doen om ze te behouden, maar dan moeten we een locatie vinden”, zegt Bob. “Het neemt best veel plaats in. We zijn in gesprek met de gemeente Borsbeek, waar ze misschien in het fort een plekje kunnen krijgen. Volgende week weten we daar meer over. Het zou jammer zijn moest het verdwijnen.”

Fernand Huts

Bob is ook in onderhandeling met Fernand Huts om opnieuw kegelbanen te openen onder de Boerentoren. “Die gesprekken lopen nog, maar dat zal sowieso pas kunnen na de renovatiewerken”, zegt Bob. “Dat is voor nu dus geen realistisch alternatief.”

Wie de kegelaars kan helpen, kan terecht bij Bob Knors via bob.knors@telenet.be.

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

Kegelen, wat is dat?

© Joris Herregods

In het kegelen zijn er negen kegels die in een ruit opgesteld staan. Dat in tegenstelling tot bowlen, waar er met tien kegels in een driehoek wordt gespeeld. Een kegelbaan heeft een y-vorm en is ook wat uitgehold. De kegel- en bowlingbanen zijn wel even lang, maar kegelen wordt met een kleinere bal gespeeld, zonder gaten.

Kegelen telt verschillende spelvormen. Daar hoort ook het ‘afruimen’ bij, waarmee het net zoals bij bowling de bedoeling is om alle kegels om te gooien. Een andere spelvorm is ‘löschen’, waarbij verschillende teams voor de overwinning strijden. Per spel worden er cijfers van één tot negen op een bord geschreven. Afhankelijk van hoeveel kegels er omgegooid worden, worden de cijfers van het bord geveegd. De eerste ploeg die alle cijfers kan wegspelen, mag victorie kraaien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus