505-concerten zenden signaal uit: “De wereld verkilt, maar samen kunnen we een golf van engagement starten”

© atv

Antwerpen -

Het werd een vrij zonnige zondag en de 505-concerten waren gratis, maar de meesten van de 20.000 toeschouwers stonden niet alleen daarom op het Antwerpse Sint-Jansplein. De roep om ‘meer menselijkheid’ had bij hen wel degelijk een gevoelige snaar geraakt. Initiatiefnemer Elisabeth van Lierop: “Ik hoop dat we samen een golf kunnen starten van engagement.”

Sylvia Mariën

N-VA-fractieleider in de Kamer en buurtbewoner van het Antwerpse Sint-Jansplein Peter De Roover twitterde gisternamiddag dat hij moest vaststellen “dat er haast nooit zo weinig diversiteit is op ons Sint-Jansplein als vandaag met dat 505-concert. Plein staat zowat blank.” Dat klopte eigenlijk wel. Ook de terrasjes rond het plein lokten een publiek dat voor die cafés eerder atypisch is.

Bart Staes.© Patrick De Roo

Bart Staes, gepensioneerd maar hij zal de Europese lijst van Groen bij de komende verkiezingen nog duwen, slaat het samen met zijn partner achteraan in het publiek gade. “Dat zullen hier inderdaad vooral kiezers zijn van Groen, Vooruit, PVDA en, ik hoop, ook een aantal progressieven van CD&V zijn. En ja, dat kun je dan eventueel preken voor eigen parochie noemen. Maar het zijn wel allemaal mensen die samen een belangrijk signaal geven, en die vaak ook niet veel meer kunnen doen dan dit: laten horen dat ze het niet eens zijn met hoe het er momenteel in de wereld aan toe gaat. Dat het menselijker moet.”

Palestina

Meer menselijkheid, het was de grote noemer van 505. Een vaag begrip, maar voor de artiesten waren de thema’s duidelijk. Zanger en acteur Pieter Embrechts bijvoorbeeld greep terug naar George Floyd, “vermoord door een witte politieagent”, naar Sanda Dia, en naar “alle andere slachtoffers van racisme”. Hij sprak zich ook uit tegen “oprukkend extreemrechts”. Illustrator Chrostin maakte een tekst voor Palestina, en noemde Israël “genocideplegers”.

“Omdat hier het muzikaal aanbod mainstream is dringt de boodschap door tot een mainstream publiek, en dat is positief”

Geert Budts

Toeschouwer

Geert Budts en Kim Baes.© Patrick De Roo

Toeschouwer Geert Budts, alias dj Butsenzeller, is blij dat die statements werden gemaakt, vertelt hij. “Ik was een beetje bang dat het te vaag zou blijven. Vlaams Belang zal namelijk ook wel voor meer menselijkheid zijn, voor eigen mensen dan... Kijk, in mijn kringen, de underground scene, is racisme geen issue. Maar omdat hier het muzikaal aanbod mainstream is dringt de boodschap hier wel door tot een mainstream publiek, en dat is positief. Als PVDA het hier georganiseerd had, durfden heel wat artiesten waarschijnlijk hun nek niet uitsteken.” Geert staat hier niet alleen voor meer menselijkheid, zegt hij nog, maar ook “tegen het fascisme van N-VA en Vlaams Belang, die mensen in categorieën verdelen”.

Ina Colman en een vriend, Dirk.© Patrick De Roo

505-vrijwilligster Ina Colman, “één van de iets meer dan honderd vrijwilligers”, ziet dan weer de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg, haar sector, als een teken van te weinig menselijkheid. “Toen ik als 21-jarige begon bestonden die al en op mijn 54ste nu, zijn die er nog. En kijk gewoon maar naar het nieuws: de wereld verkilt. Meer menselijkheid is een noodzaak en daarom kom ik uit Gent graag naar hier.”

“Politiek moet toch menselijker kunnen? En de samenhorige sfeer van zo’n concert is ideaal om dat aan te geven”

Eveline Verbist

Toeschouwer

Generaties

Van minder ver, uit Lier, kwamen Eef Ceulemans en Jeroen Raemen naar Antwerpen afgezakt. Ook hier weer een eigen reden: “Ik volg 505-organisator Elisabeth van Lierop allang als influencer”, zegt Eef. “Wij zijn ook ecologisch, haar levens- en ouderschapsstijl vind ik supertof. En het idee van gelijkheid en medemenselijkheid vinden wij echt belangrijk. Hier samen kunnen zijn met gelijkgezinden, daar zouden we ook inkom voor betalen.” Of het hier niet ‘te’ eensgezind is? “Ik geef wel toe dat ik het moeilijk zou hebben om vrienden te zijn met iemand die rechts is.” Jeroen vult aan: “Maar tegelijk moeten we de dialoog wel aangaan.”

Eef Ceulemans en Jeroen Raemen.© Patrick De Roo

Adelien (l.) met dochter Flo en Eveline met dochter Rosie.© Patrick De Roo

Het publiek was dan misschien van dezelfde slag, van alle generaties was het zeker ook. “Wij namen vroeger onze kinderen nooit mee naar concerten, nu zie je kindjes met hoofdtelefoons om hun gehoor te beschermen. Dat maakt het een familiegebeuren, en dat is leuk”, zegt Bart Staes nog. Vriendinnen Eveline Verbist en Adelien De Pauw brachten hun dochtertjes mee, Rosie en Flo, allebei twee. “Het harde klimaat in de politiek”, daar vinden ze zich allebei niet in, vertellen ze. “Politiek moet toch menselijker kunnen? En de samenhorige sfeer van zo’n concert is ideaal om dat aan te geven”, zegt Eveline. “Ik was erbij op de 0110-concerten, en zoiets wou ik absoluut opnieuw meemaken.”

“Het is hét moment waarop Vlaanderen luid en duidelijk aangaf dat menselijkheid de basis moet vormen van het beleid”

Els Hertogen

Initiatiefnemer

De initiatiefnemers van 505, Els Hertogen van 11.11.11, Elisabeth van Lierop en Tijs Delbeke, noemen het evenement, met 20.000 toeschouwers op en rond het Sint-Jansplein en minstens 15.000 individuele livestreamkijkers, “een groot succes”. Voor Hertogen is 505 voortaan “hét moment waarop Vlaanderen luid en duidelijk aangaf dat menselijkheid de basis moet vormen van het beleid.” Initiatiefnemer Elisabeth van Lierop hoopt “samen een golf van engagement” te kunnen starten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus