Hanenkweker Sylvain (66) veroordeeld tot 8.000 euro boete voor hanengevecht: “Geen respect voor het leven van een dier”

Sylvain Hollants (links).© TVL en Shutterstock

Hoeselt -

De 66-jarige Sylvain Hollants uit Hoeselt is veroordeeld tot een maand cel en een geldboete van 8.000 euro met de helft uitstel omdat hij volgens de Tongerse rechter een verboden hanengevecht heeft georganiseerd. Zelf hield hij altijd vol dat er niets aan de hand was: “Het is zever in pakskes.”

Shauni Deferm

Op 11 januari 2020 viel de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst binnen bij de zestiger thuis nadat er anoniem melding was gemaakt over een hanengevecht op het erf van de man. In de straat stonden verschillende voertuigen geparkeerd en toen de agenten de oprit op wandelden, vluchtten tientallen mannen weg in de bossen rond het huis.

De reden was volgens de openbare aanklager duidelijk: er was een verboden ‘match’ tussen twee vechthanen aan de gang. “In het midden van de open ruimte was er een cirkel gevormd met zaagsel, overal lagen pluimen, rondom de cirkel stond een dertigtal stoelen, er stond een wedstrijdbeker met watjes en ontsmettingsmiddel klaar en er lag een koord op de grond om sporen bij de beesten aan te binden”, zo sprak de aanklager vorige maand tijdens de behandeling van de zaak. In de stallen zat er volgens de vaststellingen een haan met aangebonden klauwen. Een andere haan had zichtbare verwondingen met vers bloed aan de kam en ogen. Verder verwees de aanklager ook naar het telefonie-onderzoek waarbij sms-berichten naar voor kwamen waarin de aanwezigen spraken over een ‘match’.

Arena met zaagsel

Tal van vermeende toeschouwers konden ontkomen aan de politie, maar de zestiger en drie andere aanwezigen werden wel ondervraagd. Zij ontkenden tijdens het proces voor de Tongerse rechter met klem dat er een hanengevecht plaatsvond. “Het was mijn verjaardagsfeest waarbij hanen geruild werden. Er werd wat gedronken en gebabbeld. Al de rest is zever in pakskes”, klonk het bij Sylvain Hollants zelf. Dat er een arena met zaagsel was, ontkende hij ook. “Die cirkel diende om kuikens en een moederkloek in te zetten zodat ze niet konden weglopen.”

© Shutterstock

Ook een jeugdvriend van de zestiger, die volgens de procureur als toeschouwer aanwezig was, wist naar eigen zeggen niets van een hanengevecht af. “Ik ging gewoon de verjaardag van mijn kameraad vieren. Ik had zelfs een klein haantje mee als cadeau. Het was een speciale soort waarvoor ik heel Limburg ben rondgereden.” De raadsman van de ‘organisator’, meester Philippe Thiery, had het over een tunnelvisie. “Niemand heeft een haan zien vechten”, sprak hij.

Menselijke wreedheid

Toch is de Tongerse rechter overtuigd dat er een hanengevecht aan de gang was door de verschillende vaststellingen van de agenten zoals de inrichting van het terrein en de aangetroffen hanen met metalen sporen en verwondingen. “Dat de politie visueel geen hanengevecht heeft kunnen waarnemen, doet aan deze conclusie geen afbreuk”, luidt het vonnis.

De rechter wijst ook op de gruwel dat bij zo’n gevecht gepaard gaat, waarbij hanen moeten strijden tot de dood. “Personen die dergelijke dierengevechten organiseren of hieraan deelnemen hebben een flagrant gebrek aan respect voor het leven van het dier. Dit wordt enkel gedaan vanuit een verregaande vorm van menselijke wreedheid en met het oog op puur geldgewin nu er tijdens de gevechten grof geld wordt ingezet op de winnende haan. Het dierenleed dat hiermee wordt veroorzaakt is immens en kan op geen enkele wijze worden getolereerd in een maatschappij waarbij dierenwelzijn een belangrijke plaats heeft.”

Hij veroordeelde de zestiger tot een celstraf van een maand en een geldboete van 8.000 euro met de helft uitstel. De drie aanwezigen krijgen geldboetes van 2.400 euro, eveneens met de helft uitstel. GAIA stelde zich burgerlijke partij en krijgt een schadevergoeding van 37 euro.

Sylvain Hollants.© TVL

Teleurstelling

Hollants reageerde teleurgesteld op het vonnis. “Het is allemaal heel raar, want we waren met meer dan vijftig man en alleen wij vier moesten voor de rechter verschijnen. Er klopt gewoon iets niet. Of ik in beroep ga, weet ik nog niet. Dat moet ik met mijn advocaat bespreken.”

De Hoeselaar heeft ondertussen zijn hobby als hanenkweker opgeborgen. “Ik heb geen hanen en kippen meer, alles is afgebroken. Het was een passie van mij en ik mis het zeker. Ik kweekte mooie hanen die plots allemaal zijn meegenomen en in kleine kooien zijn gepropt. Dat vind ik heel erg.”

Tijdens de inval nam de politie 28 hanen in beslag. De dieren werden ondertussen geëuthanaseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus