Oud-strijders en veteranen Noorderkempen herdenken oorlogsslachtoffers in Brecht

Brecht herdenkt al decennialang op 8 mei de oorlogsslachtoffers.© Elke Lamens

Brecht/Wuustwezel/Beerse -

Brecht is een van de weinige gemeenten in de regio die jaarlijks op 8 mei de slachtoffers van de wereldoorlogen herdenkt. Sinds een vijftal jaar sluit het gewest Noorderkempen van NSB aan. Ook de zesdejaars van GBS De Sleutelbloem en veteraan Karel Van Hullebusch (88) woonden de herdenking bij.

Elke Lamens

Aan het monument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen op het Schoolplein in Brecht verzamelden woensdag veteranen, oud-strijders en leden van de NSB-verenigingen uit de Noorderkempen, de Brechtse burgemeester en enkele schepenen, en leerlingen van het zesde jaar van gemeentelijke basisschool De Sleutelbloem.

Samen herdachten ze er om 11 uur de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Brecht houdt al decennialang vast aan deze jaarlijkse traditie. Dat is lang niet meer overal het geval. Sinds een vijftal jaar sluiten daarom ook de NSB-verenigingen uit het gewest Noorderkempen zich bij de Brechtse herdenking aan.

“Het is tachtig jaar geleden dat we bevrijd werden van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. De aanval van de geallieerden werd op 6 juni 1944 ingezet. Toch duurde het nog tot oktober vooraleer ook de Noorderkempen bevrijd werden”, weet voorzitter Jef Laps van NSB-Brecht.

Voor Jef Laps herinneren de beelden van de oorlog in Oekraïne hem nu aan de eigen oorlogservaringen.© Elke Lamens

“De Duitsers vormden toen eerst een front achter het Albertkanaal en vervolgens achter het Kempisch kanaal hier. Het Duitse front liep dwars door Brecht. Er werd hier dus hard gevochten, er vielen meer dan tweehonderd V1- en V2-bommen. Ik zag dode en gekwetste soldaten liggen en Duitse soldaten krijgsgevangen nemen. Dit kostte het leven aan driehonderd soldaten en 110 burgers in onze vier deelgemeenten. Om dan nog maar te zwijgen van de materiële schade. De school hier achter het monument bestond niet meer. Ik volgde hier de lagere school in houten barakken.”

Nare herinneringen

Voor Laps roepen de beelden van Oekraïne vandaag pijnlijke herinneringen op. Meer reden heeft hij niet nodig om deze herdenkingen elk jaar opnieuw te houden voor de volgende generatie. Die was er ook aanwezig. De zesdejaars van GBS De Sleutelbloem legden een zelfgemaakte krans neer voorzien van vredesboodschappen.

Ook burgemeester Sven Deckers (N-VA) wijst tijdens de herdenking op de verschrikkingen van oorlogen, vandaag en in het verleden. “We herinneren ons vandaag met diep respect en eerbied de ontelbare slachtoffers hiervan. Maar herdenken ook de de dappere soldaten die hun leven op het slagveld gaven, de weerstandstrijders die in stilte vochten tegen de bezetters en de talloze burgerslachtoffers”, somt hij op. “We mogen daarbij ook de overlevenden niet vergeten, wiens leven voorgoed is getekend door de gruwelen van oorlog.”

Oud-strijder en veteraan Karel Van Hullebusch (88) legt bloemen neer aan het monument in Brecht, in naam van NSB-Brecht.© Elke Lamens

“Levenswerk”

Oud-strijder en veteraan Karel Van Hullebusch (88) is zo iemand. Hij is afkomstig van Brecht, woonde een kwarteeuw in Beerse en verblijft nu sinds een jaar in woonzorgcentrum Sint-Lenaartshof in Sint-Lenaarts. Hij is er elk jaar bij. “Ik ben geboren als militair. Vrede brengen is mijn levenswerk en daarom ben ik hier nu ook”, reageert de kranige tachtiger. Hij ging op zijn zestiende bij het leger. Van Hullebusch klom op tot onderofficier.

Zijn vest is getooid met tal van decoraties. De hoogste medaille kreeg hij vanwege zijn inzet in de gewapende humanitaire operatie tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Congo in 1960. “Daarna werkte ik tot aan mijn pensioen in het militair hospitaal in Antwerpen. Ik gaf er les in alle militaire vakken”, weet hij nog goed.

Op de jaarlijkse herdenking in Brecht op 8 mei sluiten veteranen uit de Noorderkempen aan.© Elke Lamens

Zesdejaars van GBS De Sleutelbloem legden een zelfgemaakte krans neer aan het monument achter hun school.© Elke Lamens

Op 8 mei herdenkt Brecht elk jaar de slachtoffers van beide wereldoorlogen.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus