Olympiakos wint ook terugwedstrijd tegen Aston Villa en plaatst zich voor finale Conference League (waar Fiorentina wacht)

© AFP

Olympiakos heeft zich geplaatst voor de finale van de Conference League. De Grieken gaven hun 2-4-voorsprong uit de heenwedstrijd niet meer uit handen tegen Aston Villa. Ook in eigen huis waren ze de beste: het werd 2-0.

Maarten Vanhoof

Na een onverwachte en pijnlijke 2-4-thuisnederlaag wachtte Aston Villa een aartsmoeilijke opdracht in Piraeus. Winnen met twee doelpunten verschil om verlengingen uit de brand te slepen, winnen met drie goals verschil om direct door te stoten. Eenvoudig is anders in een Griekse heksenketel. The Villains konden bovendien nog steeds niet rekenen op de geblesseerde Youri Tielemans.

Het tactisch plannetje van Villa-coach Unai Emery kon alleszins al na amper tien minuten de prullenbak in. Nadat de bezoekers de bal niet weg kregen uit de eigen zestien, vond Quini spits Ayoub El Kaabi. Die laatste hoefde maar simpel binnen te tikken. 0-1.

El Kaabi ontpopte zich zo tot dé grote boeman van Aston Villa, want vorige week was hij in Engeland al de grote uitblinker met een hattrick. Met negen goals in acht wedstrijden is de 30-jarige Marokkaan ook de topschutter in de Conference League. En dan te zeggen dat Olympiakos pas sinds februari in deze competitie uitkomt.

Tot het doelpunt was het nochtans Aston Villa dat het initiatief nam. En ook na minuut 10 hielden ze het leer voornamelijk in eigen rangen. Grote kansen leverde dat echter niet op. Na een half uur voetballen konden de bezoekers toch eens dreigen vanop een vrije trap net buiten de zestien, maar Douglas Luiz besloot over.

Olympiakos gaf eigenlijk nauwelijks iets weg, wat er voor zorgde dat de Grieken met een verdiende 1-0-voorsprong mochten gaan rusten. Een schicht van Leon Bailey (ex-Genk) in de blessuretijd van de eerste helft veranderde daar niets aan.

Mister Europe

Met Aston Villa dat nog drie keer moest scoren was de tweede helft eigenlijke een maat voor niets. Maar de thuisploeg wou haar achterban nog waar voor hun geld geven. El Kaabi - wie anders - maakte er dik tien minuten voor tijd zo nog 2-0 van.

De VAR liet hem wat wachten, maar keurde zijn tiende doelpunt in acht wedstrijden uiteindelijk gewoon goed. El Kaabi mag zich na donderdagavond met recht en reden Mister Europe bij Olympiakos noemen.

Held van de avond: El Kaabi.© AFP

De ploeg uit Piraeus verslaat Aston Villa over twee wedstrijden met 6-2 en mag zo meer dan verdiend naar de finale van de Conference League. Daar treffen de Grieken in Athene Fiorentina. De Italianen kwalificeerden zich woensdag na een 1-1-gelijkspel tegen Club Brugge.