Wie is dokter Theo Lebon?

Theo Lebon krijgt in zijn dokterspraktijk in Meerhout (provincie Antwerpen) al jaren topsporters over de vloer. Naast atleet Erik Wijmeersch begeleidde hij ook de motorcrossers Marnicq Bervoets en - tien jaar lang - Joël Smets. Vóór 2003 was Lebon, zelf een fervent fietser, actief in enkele wielerploegen. In 1995 bij Novell, het team van de Nederlandse ploegleider Jan Raas waarbij ook tweevoudig Ronde van Vlaanderen-winnaar Edwig Van Hooydonck koerste. In 2001 werd hij, op aangeven van ex-prof en toenmalig ploegleider Eric Vanderaerden, ploegarts bij het grote Mapei-Quick Step. ,,Mapei had een arts nodig voor de Belgische wedstrijden. Ik stelde Lebon voor omdat ik in hem een bekwaam dokter zag'', legt Vanderaerden uit. ,,Lebon was vriend des huizes van de Beringse masseur bij wie ik als prof vijftien jaar langsliep. Zo leerde ik hem kennen. Een louche figuur? Zeker niet!

(stilte)

Ik durf weliswaar voor niemand mijn hand in het vuur steken maar bij hem ben ik bijna honderd procent zeker. Toen ik er op een dag langsging met mijn zoon

(die ook koerst, red.)

, had hij net een jong rennertje afgewezen dat hem was komen polsen om

iets

te krijgen.

Daar begin ik niet mee

, zei Lebon mij.''

(FRB/SG)

,,Maffiapraktijken''

Na een bizar incident tijdens de Ronde van België in mei 2002 hield Lebon het voor bekeken als teamarts. De Italiaanse prof Eddy Ratti vond aan de vooravond van de rittenkoers een ampul met groeihormoon in zijn rugzak. Ratti wist niet waar het spul vandaan kwam, meldde het aan Lebon, die de ampul prompt vernietigde. Lebon lichtte ploegleider Vanderaerden in, die de politie op de hoogte bracht. Lebon werd toen samen met de Mapei-delegatie door het parket ondervraagd. Dat was voor hem de druppel. ,,Dit zijn maffiapraktijken. Ik voel me niet meer veilig in het wielermilieu. Ik hou het voor bekeken'', liet Lebon toen optekenen.

Maar dat belette hem niet om daarna nog topsporters, onder wie motorcrosser Joël Smets, te blijven begeleiden. ,,Ik wist af van dat incident uit het wielrennen maar ik heb nooit iets verdachts gemerkt, nooit heeft Lebon aanstalten gemaakt om mij verboden middelen toe te schuiven. Ik had zelfs de indruk dat hij daar heel voorzichtig mee omsprong. Dat hij nu in opspraak komt, verbaast me een beetje'', reageerde Smets.

(FRB/SG)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen