Kans is zeer groot dat Gella Vandecaveye topsportcoördinator wordt

© © BELGA

Meer dan waarschijnlijk volgt oud-judoka Gella Vandecaveye (33), samen met haar begeleider Eddy Vinckier (59), weldra Danny Belmans op als topsportcoördinator judo. De overeenkomst zou aflopen na de Olympische Spelen in China in 2008.

Frank Van De Winkel

In sporthal Alverberg in Hasselt liep ze rond in een chique bruin pak, bruingebrand en met de grote glimlach, babbelend met Vlaams topsportmanager Ivo Van Aken.

Geen toeval. Helemaal zeker is het nog niet, maar de kans is heel groot dat Gella Vandecaveye (33) zeer binnenkort benoemd wordt tot Vlaams topsportcoördinator judo.

Vandecaveye moet Danny Belmans opvolgen, die in september ontslagen werd. Haar trainer-vertrouwenspersoon Eddy Vinckier, die haar nu nog begeleidt bij haar vele sportieve en avontuurlijke trips in binnen- en buitenland, wordt haar assistent.

Vandecaveye wil wel als zelfstandige voor de Vlaamse Judofederatie werken: zo kan ze (nog wat) blijven werken als publicrelations-vrouw voor de gezondheidsketen Passage Fitness.

Gevraagd

Voorzitter Jacques Martens deed weinig om te ontkennen dat Vandecaveye in polepositie ligt. Lachend: ,,Ze is een zeer sterke kandidate."

Opvallend is wel dat Vandecaveye gevrààgd is door de Vlaamse Judofederatie. ,,De besprekingen zijn nog bezig, laten we niet te voorbarig zijn", zegt ze.

,,De bal ligt in het kamp van de federatie, al een paar weken, maar ik heb heel veel te danken aan mijn sport, en het moment is gekomen om iets terug te doen. Het is makkelijk om aan de zijlijn kritiek te geven, ik wil de handen uit de mouwen steken."

Vandecaveye is de enige Belgische vrouw die er - althans na de Tweede Wereldoorlog- in slaagde twee olympische medailles te behalen: in 1996 behaalde ze in Atlanta zilver, vier jaar later in Sydney brons.

Individueel won ze ook zeven Europese titels, twee wereldtitels, twee keer zilver op een WK, een keer brons op een WK en meer dan twintig Belgische titels. Ze was ook Belgisch Sportvrouw en Europees Judoka van het Jaar.

In tandem

,,Ik zou het niet alleen doen, want ik werk al achttien jaar samen met Eddy Vinckier. We zullen nu ook in tandem werken, Eddy wordt hoofd talentopsporing."

Als taak ziet ze ,,judo weer op de rails krijgen. We staan onder nul, en ik wil dat we weer boven nul komen, al hebben we met Ilse Heylen en Catherine Jacques wel twee medaillekandidaten voor de Olympische Spelen."

Haar aandachtspunten worden ,,de talentopsporing op regionaal niveau, de samenwerking met de Walen verbeteren, de trainingsomstandigheden optimaliseren, het gat tussen de beginners en de top dichten: kortom voor de beste structuren zorgen."

Trainingen zal ze niet geven. ,,Daar zijn de trainers voor, maar ik wil wel vooral in het veld werken. Een beetje ombudsdienst zijn ook."

Vandecaveye pleit net als VLD-voorzitter Bart Somers voor ,,positivisme. Ik wil een mentaliteitsverandering. No nonsense. Niet oeverloos praten, stoppen met klagen en zagen."

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen