Lewandowski en Osimhen aan het kanon, maar Napoli-Barcelona kent geen winnaar

© REUTERS

Napoli en Barcelona zullen in de terugwedstrijd moeten uitvechten wie naar de kwartfinales van de Champions League mag. De heenwedstrijd eindigde op 1-1. Bij de thuisploeg was Alex Meret de grote held.

Yanko Beeckman

Francesco Calzona mag zich pas sinds dinsdag trainer van Napoli noemen. Dat maakt dat de Italiaan, die zijn nieuwe job combineert met het bondscoachschap van Slowakije, minder dan 48 uur had om zich voor te bereiden op de Champions League-clash tegen Barcelona. Dat was er in de eerste helft ook aan te zien. De ploeg van Calzona had veel weg van een pizza calzone. Opgevouwen door de Barça.

Vooral het openingskwartier van Barcelona was verschroeiend. De hoge druk van de Catalanen, met Gündogan als grote voortrekker, maakte dat Napoli maar niet van zijn eigen helft weg raakte. Lamine Yamal had in de eerste tien minuten al twee keer kunnen scoren. Eerst vloog een schot van het toptalent over, vervolgens was een goeie save van Alex Meret nodig om hem van de 0-1 te houden.

© AFP

Dat de thuisploeg bij de rust nog niet op achterstand stond, had het in grote mate aan zijn doelman te danken. Halfweg de eerste helft kwam ook Robert Lewandowski dicht bij de openingsgoal. Na een goeie rush van Cancelo op links hield Meret de Pool met een goeie voetreflex van een doelpunt. Ook op een loeihard schot van Gündogan stond Meret pal. In het laatste kwartier van de eerste helft wist Napoli het evenwicht te herstellen, evenwel zonder grote kansen te versieren.

Klasseflitsen Lewandowski en Osimhen

Vanuit de tribunes zagen Leander Dendoncker en zijn vrouw Anna Steegen hoe ook het eerste deel van de tweede helft beter in evenwicht was. De kansen bleven wel voor Barcelona. Na een goeie counter bood Yamal - weer hij - Gündogan een schietkans aan de rand van de zestien meter. De Duitse Turk schoot zijn plaatsbal te zwak in. Een makkie voor Meret.

Op het uur was het dan toch prijs voor Barcelona. Met een subtiel passje speelde de tot dan bleke Pedri Lewandowski aan in de zestien. De Pool twijfelde niet en zette, tussen vier Napolitanen in, met een gekruist schot de 0-1 op het bord. Een klasseflits. Zijn vijfde goal in vier wedstrijden.

Calzona probeerde met enkele aanvallende wissels het tij te keren. En kende succes. Anguissa speelde Osimhen aan in de zestien meter. Die draaide met zijn sterke lijf slim weg van Martinez - de Barça-spelers appelleerden nog wel voor een overtreding - en trapte de gelijkmaker tegen de touwen. Twee topspitsen aan het kanon. Voor de Napolitanen was het overigens hun eerste schot tussen de palen. In minuut 75.

Het laatste kwartier schoot nog alle kanten uit, maar een derde goal viel er uiteindelijk niet meer. Gündogan kwam er in de allerlaatste minuut van de extra tijd nog het dichtst bij. Daarmee ligt alles nog open voor de terugwedstrijd. En daar mag Napoli vooral zijn doelman dankbaar voor zijn. Afspraak op 12 maart in Barcelona.