Van verplichte deelname tot ‘beschermde crossen’: zo wil de UCI de Wereldbeker veldrijden weer op de kaart zetten

© BELGA

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft enkele dagen na het einde van het veldritseizoen een reeks maatregelen voorgesteld om volgend seizoen meer toppers aan de start van Wereldbekercrossen te krijgen.

Vincent Van Genechten en Sam Vergauwen
Bron: BELGA

Peter Van den Abeele is Directeur Sport bij de UCI en liet in november vorig jaar al weten dat er veranderingen moesten plaatsvinden. Die reactie kwam er nadat steeds meer renners de Wereldbeker, georganiseerd door de UCI en Flanders Classics, lieten vallen. Thibau Nys verkoos bijvoorbeeld de Superprestige in Niel boven de Wereldbeker in Dendermonde. “Ik heb respect voor renners die ervoor kiezen om rust te nemen”, zei Van Den Abeele daarover. “Maar als de Wereldbeker als een speeltje wordt gezien, dan hebben we een probleem.”

UCI-voorzitter David Lappartient ging nog iets verder. “Als een crosser de voorkeur geeft aan een nationale wedstrijd terwijl er een Wereldbeker is, dan rijdt hij de volgende Wereldbeker en dus ook het WK veldrijden niet. De Wereldbeker is geen competitie waar je kan kiezen wat je wil rijden.” Dat schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij de renners en de teams. Sven Nys en Jurgen Mettepenningen vroegen daarop om de veertien manches in te krimpen.

© Isosport

Ingrijpende maatregelen

De vele afmeldingen van toprenners voor de Wereldbekermanches van dit seizoen waren dus een doorn in het oog van de UCI. Daarom werd in de marge van het WK veldrijden, tijdens de bijeenkomst van het Management Committee in Praag, nagedacht over nieuwe reglementen. Die treden vanaf vrijdag meteen in voege.

De UCI introduceerde de zogenaamde ‘beschermde crossen’. “Die status wordt toegekend aan maximaal 50 procent van de Wereldbekercrossen, en enkel wanneer het evenement van een bijzonder belang is voor de internationale ontwikkeling van het veldrijden”, zo meldt de Internationale Wielerunie. Hiervoor lijken dus vooral buitenlandse manches in aanmerking te komen. De UCI geeft aan dat de dag voor en de dag zelf van die zogenaamd ‘beschermde crossen’ andere internationale crossen op de kalender geweigerd kunnen worden. Weekends met een internationale cross in België en een dag later een Wereldbekerwedstrijd in het buitenland lijken zo vanaf volgend seizoen uitgesloten.

De UCI versterkt ook de plicht om deel te nemen aan Wereldbekermanches. Vanaf volgend seizoen zullen profteams verplicht zijn om met minstens drie renners, bij de mannen of vrouwen elite, deel te nemen aan alle Wereldbekermanches.

© BELGA

De top 20 van de UCI-ranking bij de mannen en vrouwen elite mag voortaan ook niet meer deelnemen aan nationale crossen. “De UCI wil hiermee een duidelijke scheiding aanbrengen tussen de internationale en nationale veldritkalender en wil toprenners aanmoedigen zich op het internationale niveau te concentreren”, zo klinkt het. 

Tot slot zullen tijdens Wereldbekercrossen de eerste twee startrijen, bij alle categorieën, voorbehouden worden voor de hoogst gerangschikte renners in de tussenstand van de Wereldbeker. Zo wil de UCI renners belonen die het best presteerden in de vorige manches.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen