Arsenal na doelpunt van Leandro Trossard en strafschoppen voorbij FC Porto naar kwartfinales Champions League

Leandro Trossard en Arsenal hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Gunners hadden wel strafschoppen nodig nadat het na 120 minuten 1-0 stond, dezelfde eindstand als uit de heenwedstrijd in Porto.

Vincent Van Genechten

Wie zich verwachtte aan een stormloop van de thuisploeg, had het aanvankelijk aardig mis. De bezoekers hadden de partij onder controle in de openingsfase. Het balbezit was zelfs duidelijk in het voordeel van de Portugezen. Het lange tijd enige kans(je) voor Arsenal kwam er na een poging van Bukayo Saka, waar Porto-doelman Diogo Costa meer moeite mee had dan gedacht. Uiteindelijk belandde de bal met meer geluk dan kunde in hoekschop.

Aan de overzijde was Evanilson met voorsprong de bedrijvigste van het pak. Eerst met een wilde knal, daarna met een schot tussen de palen waarbij David Raya een save moest bovenhalen. In de herneming werd een poging van Wendell afgeblokt door Saka. In de Portugese defensie speelde de 41-jarige Pepe ondertussen een dijk van een partij.

Toch zag het kale Portugese voetbalicoon Arsenal vijf minuten voor het rustsignaal op voorsprong komen. Martin Odegaard met een afgemeten pass op de goed lopende Trossard en onze landgenoot verschalkte Costa in de verste hoek: 1-0 en alles te herdoen.

(Lees verder onder de foto en tweets)

Doelpuntenmaker Leandro Trossard.© Getty Images

Elfmeters

Na de thee viel er aanvankelijk weinig te beleven in het Emirates Stadium. Evanilson probeerde het wel eens met een omhaal, maar Raya plukte de poging van de Porto-spits makkelijk. Tot in de 65ste minuut de netten opnieuw trilden. Odegaard leek te profiteren van een misverstand tussen Pepe en Costa om de 2-0 in een leeg doel te deponeren, maar het feest ging niet door. Een duwfout van Havertz was de aanleiding om het doelpunt af te keuren.

Daarna was het opnieuw windstilte tussen beide ploegen. Arsenal kreeg in het slot wel nog enkele goeie kansen. Gabriel Jesus ontpopte zich bijna tot held bij zijn eerste balcontact. Vanuit de draai trapte hij meteen op doel, maar via de benen van Costa verdween de bal in hoekschop. Een minuut later ontsnapte Porto opnieuw. Costa had een redding in huis op een poging van Saka en in de herneming miste Odegaard onbegrijpelijk.

Er moesten dus verlengingen aan te pas komen in Londen. In de eerste helft daarvan gebeurde er letterlijk niks. Bij het begin van de tweede werd Trossard naar de kant gehaald. Saka kreeg in de 110de minuut een kansje, maar Porto stond goed te verdedigen. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. En Arsenal trok aan het langste eind na twee reddingen van doelman Raya.

De Gunners staan zo voor het eerst sinds 2010 (!) bij de laatste acht in de Champions League.