Nys en Wellens ten onrechte genoemd in zaak-Bruylandts

© belga

Door een procedurekwestie in de dopingzaak-Bruylandts kwam een lijst met twaalf namen van wielrenners (onder wie Sven Nys en Bart Wellens) - bij wijze van spreken - op straat te liggen. Er blijkt niks aan de hand, maar het voorval illustreert wel hoe snel je dopingverdachte kan worden.

Het gerucht snelde tijdens het weekend als gek door het wielermilieu. Sven Nys, Bart Wellens en Sven Vanthourenhout stonden op een lijst van dopingverdachten. Er bestaat ieen lijst, maar het blijkt om namen te gaan van renners die door een van de betrokkenen in wat de zaak-Bruylandts is gaan heten terloops zijn genoemd.

Het parket in Turnhout zit verveeld met de affaire. Het zegt dat de namen van Nys, Wellens en Vanthourenhout toevallig ter sprake kwamen in het onderzoek en dat de drie zonder twijfel buiten vervolging zullen worden gesteld. Er is enkele aanwijzing voor dopingbezit of -gebruik. Meer nog: de drie zijn nooit ondervraagd.

Het verhaal begint op 23 maart 2006 wanneer speurders een huiszoeking doen bij vijftien sporters in de wielersport en de bodybuildingwereld in de Kempen. Daarbij werd clenbuterol, nandrolon, ‘Chinese’ epo en groeihormoon gevonden. De bekendste renners waren Dave Bruylandts, Luc Van Den Broeck, Ludo Giesberts, Peter Van Santvliet en Geert Omloop. Die laatste kreeg in september te horen dat er bij hem en vader Marcel geen verboden producten waren gevonden.

Volgende maand moet de raadkamer van Turnhout een beslissing nemen van welke verdachte renners de verwijzing naar de correctionele rechtbank wordt gevraagd. Een vijftal (ex)-renners zou verdacht worden van het bezit en gebruik van hormonale producten.

Het onderzoek is afgerond, maar één van de verdachten - Peter Van Santvliet - is het niet eens met de manier waarop de Bijzondere Opsporingsmethoden (huiszoeking, telefoontaps,...) zijn uitgevoerd. Hij tekende protest aan, een beroep dat volgende week wordt behandeld door de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen. Door deze procedurekwestie raakte de volledige lijst van namen bekend die in het onderzoek door een of meerdere betrokkenen zijn vernoemd. Onder wie dus Nys, Wellens en Vanthourenhout.

Met de vermeende affaire-Lefevere in het achterhoofd leek een nieuwe dopingbom in de maak. ,,Wie denkt dat wij een onderzoek bezig zijn tegen veldrittoppers, moet ik teleurstellen. Het is echt een storm in een glas water’’, zegt parketwoordvoerster Inge Delissen.

Als het beroep van Van Santvliet is behandeld, zal de raadkamer in Turnhout in maart bekendmaken van wie de verwijzing naar de strafrechter wordt gevraagd. Dat Bruylandts daarbij is, lijkt de enige zekerheid. (ima, jha, mm)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen