UEFA stemt resolutie tegen G14

De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft op zijn congres in Boedapest unaniem een resolutie aangenomen tegen de G14, de belangengroep van achttien van Europa’s belangrijkste clubs, en hen opgeroepen om de regels te volgen. ,,De UEFA staat niemand in de weg die de voetbalfamilie wil verlaten, omdat hij onze sportieve waarden niet deelt'', luidde het donderdag in een communiqué. ,,Enkel de rozijnen eruit pikken, kan eenvoudigweg niet.''

De G14 ligt momenteel voor twee redenen in het oog van de storm. Zo vroeg de belangengroep maandag in de zaak-Oulmers voor de handelsrechtbank van Charleroi een schadevergoeding van 860 miljoen euro van de Internationale Voetbalfederatie (FIFA) als compensatie voor geblesseerde spelers tijdens interlandverplichtingen van de voorbije tien jaar. Sporting Charleroi zelf, dat aan de basis ligt van de rechtszaak, eist van de FIFA voorlopig een schadevergoeding van 615.955 euro na de blessure van Abdelmajid Oulmers bij Marokko op 17 november 2004 tijdens een interland tegen Burkina Faso.

De G14 heeft bovendien ook een hervorming van de Champions League voor ogen met de afschaffing van de kwalificaties voor de Europese koninginnenklasse en een ’gesloten’ liga naar Amerikaans model.

,,Dit is geen resolutie tussen zovele anderen. Ze is erg krachtig'', verduidelijkte UEFA-voorzitter Lennart Johansson. ,,De solidariteitsfilosofie van de UEFA wordt niet gedeeld door de G14. Volgens hen zijn het enkel de economische principes die tellen'', ging hij voort.

,,De zaak rond Charleroi is een poging van enkele clubs om macht te verwerven zonder zich te bekommeren om de toekomst van het voetbal. Ik ben ervan overtuigd dat alle nationale bonden hun krachten moeten bundelen rond de principes van openheid, rechtvaardigheid en solidariteit'', besloot de Zweed.

,,Voetbal staat synoniem voor rechtvaardigheid, kansen, passie en diversiteit. Het is geen gesloten sport, waaraan enkel de rijken en de machtigen mogen deelnemen'', staat er onder meer in de resolutie, die onder applaus en met de steun van FIFA-voorzitter Joseph Blatter werd aangenomen.

,,De UEFA zal geen structuur of systeem tolereren waarin de kleine clubs, de kleine federaties en hun supporters geen enkele kans hebben om hun dromen te realiseren'', staat er nog te lezen. ,,Het voetbal is niet alleen een economische activiteit, niet enkel ’business’. Wij hebben regels en principes (...). Tot die sleutelprincipes behoort ook de regel volgens dewelke clubs hun spelers ter beschikking moeten stellen van hun nationale ploegen''.

,,Een zelfverklaarde groep clubs betwist die regel'', stelt het persbericht nog zonder expliciet de G14 te noemen. ,,Ze wil niet de competitie beschermen, maar wel zichzelf en haar economische belangen en haar voorwaarden opleggen aan anderen.''

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen